Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grupės „Antis“ lyderis Algirdas Kaušpėdas savo 60-ojo gimtadienio vakarą pristatė knygą „Antiška“

Gimtadienis – ne eilinė diena, tad kiekvienas ją pažymi savaip ypatingai. Vieni ryžtasi kelionėms, kiti laiką leidžia su šeima ar draugais, treti sau įrodinėja, kad nėra ką švęsti. O štai nepriklausomybės šauklės – grupės „Antis“ lyderis, architektas Algirdas Kaušpėdas pirmadienio, rugpjūčio 12-osios vakarą, savo 60-ąjį jubiliejų atšventė pristatydamas pirmąją savo knygą „Antiška“.
Algirdas Kaušpėdas
Algirdas Kaušpėdas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Be „Anties“ būtų sunku įsivaizduoti ne tik lietuvišką roko sceną (būtent „Antis“ su Algirdu Kaušpėdu priešakyje iniciavo 1987-aisiais prasidėjusius „Roko maršus“), bet ir visuomeninio gyvenimo. 11 albumų išleidęs kolektyvas buvo ir yra mūsų šalies laisvės įprasminimo muzikoje vėliavnešys. Grupė pasitelkdama ironiją ir roko muziką pasakojo apie svarbius to meto (iki Nepriklausomybės atkūrimo) ir pastarųjų laikų įvykius.

Simboliška – savo pirmąją knygą A.Kaušpėdas pristatė minėdamas 60-ąjį jubiliejų. Tad grupės lyderis šia proga paruošė ne vieną staigmeną pirmadienio vakarą susirinkusiems „Anties“ kūrybos gerbėjams.

Pirmiausiai, kaip ir dera, į naująją Vilniaus universiteto biblioteką (Nacionalinį atviros prieigos mokslinės komunikacijos ir informacijos centrą) Saulėtekio alėjoje besirenkantys A.Kaušpėdo draugai, gerbėjai ir pažįstami gimtadienio proga jam teikė gėles, dovanas ir linkėjo geriausios kūrybinės kloties. Šalia kūrėjo visą laiką stovėjo ir sveikinimus priėmė žmona Vilija Kaušpėdienė.

O pasveikinę jubiliatą galėjo nesivaržydami apžiūrėti koncertiniuose turuose muzikanto vilkėtus kostiumus ir aksesuarus. Jų buvo geros dvi dešimtys – nuo didžiulio mėlyno kaklaraiščio, kurį A.Kaušpėdas ryšėjo 2003-aisiais koncerto „Anties antologija“ metu iki švyturėliais nusagstytų abejingo Dievo kailinių, kuriuos Algirdas vilkėjo 2013-aisias muzikos festivalių Lietuvoje metu.

Algirdo Kauapėdo 60-ojo jubiliejaus ir knygos Antiaka pristatymo akimirka
Algirdo Kaušpėdo 60-ojo jubiliejaus ir knygos „Antiška“ pristatymo akimirka

Šventinė programa prasidėjo Lietuvos signataro Algirdo Kumžos raginimu visiems susirinkti į konferencijų salę. O joje visi pasiklausė kompozitorės Silvijos Miliūnaitės kamerinės simfonijos „Antis“, kurią  atliko styginių kvartetas „ART VIO“. Pastarieji sugrojo „Anties“ dainų iš šešių albumų – „Kažkas atsitiko“, „Ša!“, „Dovanėlė“, „Ančių dainos“, „Zuikis Pleibojus“ ir „Baisiai džiugu“ –  kompiliaciją.

Algirdas Kauapėdas
Algirdas Kaušpėdas

Tiesa, „Anties“ simfonija nebūtų simfonija, jeigu joje nebūtų žaismingų elementų. Štai A.Kaušpėdas nusprendė patikrinti susirinkusiųjų žinias ir surengė viktoriną. Ant kėdžių gulinčiuose lapuose klausytojams teko pažymėti, kurių dainų fragmentai skambėjo S.Miliūtės simfonijoje.

Pasveikinti Algirdo su jubiliejumi ir knygos išleidimu atėjo gausus būrys jo bičiulių. Tarp susirinkusių buvo grupės „Bix“ lyderis ir „Roko maršų“ bendražygis Saulius Urbonavičius-Samas, žurnalistas ir TV laidų vedėjas Algimantas Čekuolis su žmona Edita, Rolandas Maskoliūnas ir kiti. 

„Dėkoju draugams ir bičiuliams, kurie paaukojo savo laiką, kad sukurtume šį tą naujo ir gražaus. Be jūsų nebūtų ir šios šventės“, – dėkodamas už sveikinimus trumpai kalbėjo A.Kaušpėdas. Šį vakarą visas dėmesys buvo skirtas jubiliatui, tad daugiau kalbėjo jo bičiuliai, renginio vedėjas A.Kumža ar grupės atsikūrimo „kaltininkas“ Dovydas Bliuvšteinas.

Algirdo Kauapėdo 60-ojo jubiliejaus ir knygos Antiaka pristatymo akimirka
Algirdo Kaušpėdo 60-ojo jubiliejaus ir knygos „Antiška“ pristatymo akimirka

Pristatydami knygą už vieno stalo sėdo A.Kaušpėdas, A.Kumža, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, rašytojas Rolandas Rastauskas ir leidyklos „Tyto alba“ vadovė Lolita Varanavičienė.

Jie, cituodami knygos ištraukas ar sakydami savo įžvalgas apie naują A.Kaušpėdo Magnum opus ir kūrybinį kelią iš esmės, surengė diskusiją „Antiškoji ideologija ir kritika“.

Dar gerokai prieš knygos pristatymą, A.Kaušpėdas paklaustas, ar dabar savo kūrybą lies ne koncertuose, o leis knygas, jis atsakė, kad įsipareigojimo nejaučiąs. Tačiau pripažino, kad antrą knygą parašyti bus nelyginant sunku.

„Nejaučiu tokio įsipareigojimo. Rašyti nėra lengva. Tačiau rašymas verčia susikaupti, moko atsakomybės ir drąsos. Turiu kelis sumanymus, bet dar anksti apie tai kalbėti. Parašyti vieną knygą gali daugelis. Antra knyga nepalyginamai didesnis iššūkis“, – interviu sakė A.Kaušpėdas.

Algirdo Kauapėdo 60-ojo jubiliejaus ir knygos Antiaka pristatymo akimirka
Algirdas Kaušpėdas su žmona Vilija

Tiesa, nuo pat vakaro pradžios buvo intriguojama, kad knyga dar neatvyko į biblioteką, tad visi nekantraudami laukė. Pradėjus skambėti dainos „Alyvos“ trimitų partijai, A.Kumža paskelbė: „Pagal scenarijų parašyta, kad turiu iškelti rankas į dangų ir pranešti – knyga pagaliau atvyko.“ Ją ant raudonos pagalvės įnešė zuikio ausytėmis pasipuošusi mergina.

Viską vainikavo autografų ant knygos dalybos ir gimtadieniškos vaišės. „Prašau niekur neskubėti ir tęsti šią šventę. Neskubėkite atsiimti knygos, nes jūsų laukia ne tik šampanas, bet ir ančių paštetas“, – šmaikščiai visus paragino šventės kaltininkas.

Knyga „Antiška“, priklausomai nuo knygyno, kainuoja 70-100 litų.

Algirdo Kauapėdo 60-ojo jubiliejaus ir knygos Antiaka pristatymo akimirka
Algirdo Kaušpėdo 60-ojo jubiliejaus ir knygos „Antiška“ pristatymo akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius