Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš koronaviruso židinio grįžusią žurnalistę S.Žemaitytę nuvylė patikra: „Priemonės – tik imitacinės“

Žurnalistė Saulė Žemaitytė-Ajutienė, grįžusi tiesiai iš Šiaurės Italijos, kurioje šiuo metu siaučia koronavirusas, susidūrė su itin įdomia patirtimi – moteriai teko praeiti ilgą patikrą dėl galimos ligos. Tiesa, kaip dabar tikina moteris, patikros priemonės buvo itin neefektyvios, ir esą bus nenuostabu, jei jų laikydamiesi greitu metu patys šalyje turėsime viruso protrūkį.
Saulė Žemaitytė-Ajutienė
Saulė Žemaitytė-Ajutienė / Asmeninio albumo nuotr.

Trečiadienio vakarą socialiniuose tinkluose pradėjo plisti žurnalistės Saulės Žemaitytės-Ajutienės tekstas apie tai, kaip jai teko susidurti su patikra dėl koronaviruso. Kaip su 15min skaitytojais tekstu pasidalyti sutikusi moteris teigė, pasakojimas yra pagardintas juodu humoru, tad kartkartėmis nereikėtų per daug nustebti.

Pateikiame visą žurnalistės pasakojimą.

„Apie Lietuvos pasiruošimą koronavirusui COVID-19, grįžtančios iš Italijos Šiaurės akimis:

Po keturių dienų Venecijoje grįžtu į Lietuva (nesidomintiems – Venecija vienas tų miestų, kurie priklauso Veneto regionui, į kurį dabar jau nerekomenduojama vykti, mat aplink karantinas, o mes išskridome kaip tik tądien, kai pasirodė pirmos žinios apie virusą Italijoje).

Dar prieš įlipant į lėktuvą, skraidinusį į Vilnių, Trevizo oro uoste dalijamos anketos, kuriose prašoma asmens duomenų (kam įdomu, pasinagrinėkite nuotrauką). Esame įspėjami, kad jas turėsime pristatyti specialistams, laukiantiems Vilniaus oro uoste, neužpildžiusių – neišleis.

Asmeninio albumo nuotr./Anketa dėl koronaviruso
Asmeninio albumo nuotr./Anketa dėl koronaviruso

Nusileidusius pasitinka 4 kameros su operatoriais, už jų – nedrąsiai „cirką“ stebintys žurnalistai, o prieky jų – būrys jaunuolių su kaukėmis, chalatuliais, „apsiginklavusių“ dezinfekciniu skysčiu ir lankstinukais.

Grupėmis po 5 asmenis visiems ant rankų lašinamas dezinfekcinis skystis greit sklaidosi ore, tada surenkamos anketos, informuojama apie teisę pasiimti biuletenį, klausiama, ar turime nusiskundimų sveikata.

Mes net nesulaukusios klausimų sakome, kad informacijos turime, jaučiamės gerai ir, praėjusios specialų termovizorių, kuriuo pamatuojama kūno temperatūra, smunkame lauk. Vos kelios minutės ir jau esam pakeliui į namus. Keliauk, kur nori, daryk, ką nori. Štai taip Lietuva „saugosi“ nuo galimo užkrato.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės lėktuve su apsauginėmis kaukėmis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonės lėktuve su apsauginėmis kaukėmis

Tuo tarpu tokia šalis kaip Rumunija, esanti Europos šalių uodegoje, visus, atvykstančius iš Šiaurės Italijos regiono, automatiškai karantinuoja, t.y. izoliuoja stebėjimui į karantiną. Nei čia juoktis, nei čia verkti, stebint tai, kokių priemonių imasi mūsų šalis.

Na taip, negi sutalpinsi 19-os lėktuvų keleivius, per savaitę atvykstančius iš Italijos, į vieną mažą kambariuką be „tūliko“, apie kurį rašė Andrius Tapinas, ir dar laikysi jame 2 savaites.

O dabar apie tai, ką reiškia tai, jei kuris iš šiandienių kelių šimtų keleivių (įskaitant mane ir mano mamą – medikę, kuri iš atostogų į darbą turėtų grįžti jau kitą savaitę) parvežė koronaviruso dovanėlę Lietuvai...

Kauno rajono GMP nuotr. /Kauno rajono greitosios pagalbos medikai
Kauno rajono GMP nuotr. /Kauno rajono greitosios pagalbos medikai

Su vyru vykstu namo, esam sutuoktiniai, besidalijantys ir viena lova, ir šaukštu... Taigi savaime užkrečiamas ir jis. Ai, dar parvežė mama namo, atsibučiavome su mūsų laukusiu tėčiu. Planuoju eiti į viskio degustacijos vakarą, ryt – apsipirkti į parduotuvę, o savaitgalį su sese į kiną. Na, dar į vieną įstaiga išsamiems kraujo tyrimams (ne, ne dėl pasaulyje plintančios viruso, nes, jei jį nešioju, ir simptomams, ir teigiamam kraujo testui praėjo dar per mažai laiko).

Jei kam nors mūsų valstybėje išties rūpėtų apsaugoti piliečius nuo viruso, visi jau dabar būtume pakeliui į priverstinį karantiną, o ne į namus.

Išvada: mūsų šalis tokioms situacijoms absoliučiai nepasiruošusi, o gal tokia atmestina reakcija tik parodo, kad valstybei ir jos vadovams, liaudiškai tariant, p*****? Juk nuo viruso daugiausia miršta senyvo amžiaus žmonės, kurių išlaikymas, kad ir kaip žiauriai bei ciniškai tai skambėtų, – brangiausias. Juk ir pensijas mokėti reikia, o ir serga dažnai, tas taip pat biudžetui daug atsieina. Išmirs atėjus virusui ir, kaip sakoma, – nėra žmogaus, nėra problemos...

Asmeninio albumo nuotr./Saulė Žemaitytė-Ajutienė
Asmeninio albumo nuotr./Saulė Žemaitytė-Ajutienė

Gėda, bet pasiruošę esam net prasčiau nei Rumunija... Bet ko tikėtis? Pirmaujame pagal savižudybių skaičių Europoje, kurių dažna priežastis – patyčios... Tad ką jau čia kalbėti apie galimą kovą su virusu, plintančiu visame pasaulyje.

P.S. Nesupratusiems juodo humoro: ne, neketinu šlaistytis gatvėmis ir kelti pavojų kitiems, nebent tai būtų būtina, o jei bus būtina, turiu kaukių, ne medicininių, o tų, kurios išties apsaugo, nors ir tai neilgam laikui“, – socialiniuose tinkluose rašė žinoma žurnalistė.

15min S.Žemaitytė-Ajutienė apibendrino aprašytą situaciją. „Tai valstybes lėšų, patikrą vykdančių laiko ir kitų resursų švaistymas. Šokėja Edita Daniūtė komentare po mano tekstu teisingai parašė – tai neefektyvu, ir būtent tokiais paviršutiniškais patikrinimais virusą Italija ir įsileido. Pakanka vieno virusą nešiojančio ar jo užuomazgas turinčio žmogaus, kuris spjaus į rekomendacijas, ir mes turėsime nuosavą protrūkį“, – komentavo moteris.

Asmeninio albumo nuotr./Saulė Žemaitytė-Ajutienė
Asmeninio albumo nuotr./Saulė Žemaitytė-Ajutienė

Anot jos, pamačius, kokių veiksmų buvo imtasi, ima kirbėti viena ir vienintelė mintis: „Kad darbas ir priemonės – imitacinės, parodomosios, kad kažkas daroma.“ Žurnalistė tikino, jog esą yra naivu tikėtis, kad visi atvykstantys užsidarys savuose namuose bent dviem savaitėms su visais šeimos nariais.

„Taigi, nenoriu būti liūdnu pranašu, bet manau, kad yra tik laiko klausimas, kada atsiras pirmieji sergantys. Tada bus vėlu stabdyti plitimą ir imtis griežtų priemonių“, – komentavo moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius