-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Niujorko grįžusi Jolanta Talaikytė: „Jauniesiems lietuvių dizaineriams reikia didesnio palaikymo“

Lietuvos dizainerė, lietuviškosios mados kūrėja, Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros profesorė Jolanta Talaikytė šiemet buvo viena iš tų, kuri jaunuosius dizainerius kvietė ir skatino pristatyti savo kūrybą didžiausio Vilniuje šį savaitgalio vykstančio festivalio „Fashion Vilnius“ metu.
Jolanta Talaikytė
Jolanta Talaikytė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Miesto stiliaus centre „Europa“ įskūrusioje specialioje laikinojoje, tik tris festivalio dienas veiksiančioje parduotuvėlėje „Fashion Vilnius SHOP“ tokiu būdu save pristatė ir Vilniaus dailės akademijos kostiumo dizaino katedros studentai, praėję atranką patekti sudalyvauti šiame projekte. Visi 16 jaunųjų kūrėjų 10 proc. nuo parduotų originalių daiktų skirs Maltos Ordino pagalbos tarnybai, kuri surinktus pinigus tikslingai panaudos pagalbai vaikams.

„Tokios iniciatyvos yra tiesiog būtinos, nes svarbu padėti jauniems kūrėjams pristatyti visuomenei save ir savo darbus. Jie negali būti viskuo: kūrėju, siuvėju, techniku, pardavėju. Tikrai dažnai mados dizaineriams, ypač jauniems, reikia pagalbos „iš šalies“ – žmonių, kurie atranda nišas ir šiek tiek pastumia juos veikti“, – sako J. Talaikytė. „Jei aš pati karjeros pradžioje nebūčiau buvusi sistemoje, Vilniaus modelių namuose, tikrai nebūčiau tiek daug pasiekusi“, – akcentavo dizainerė.

Fashion Vilnius nuotr./Renginio akimirka
Fashion Vilnius nuotr./Renginio akimirka

Pasak tik prieš kelias dienas iš Niujorko grįžusios J. Talaikytės, lietuviai kūrėjai yra be galo gabūs, talentingi ir konkurencingi, todėl neverta apsirboti vien tik Lietuva. „Lietuvoje maža rinka, mažai žmonių ir vis dar mažai pagalbos jauniems kūrėjams, todėl skatinu juos nebijoti atrasti galimybių kaimyninėse šalyse, tolimesniame užsienyje“, – patarė rugpūčio pabaigoje Niujorke įspūdingą kolekcijos pristatymą-parodą surengusi profesorė.

Lygindama Niujorko ir Lietuvos kūrėjus ir apskritai žmones, J. Talaikytė pastebėjo, jog Niujorke žmonės yra malonesni, geranoriškesni vieni kitiems, o galimybės „augti“ kur kas didesnės. Pasak dizainerės, dėl to kalta ne tik Lietuvoje gyvuojanti iškreipta kapitalizmo forma, bet ir patys žmonės. „Mūsų žmonių yra labai menka savivertė, mums trūksta pasitikėjimo ir išdidumo. Jei esi manikiūro meistrė, tai ir didžiuokis, kad ja esi, jei esi pardavėja, taip pat didžiuokis, kad tu tokia. Žinok savo vertę ir nebūk „pionierius Petia“, kuris yra visada pasirengęs dirbti ir dirbti daug, dykai, už tariamą garbę“, – pasakojo J. Talaikytė. Nuoširdus darbas, o ypač kūryba, turėtų būti vertinama labiau.

Fashion Vilnius nuotr./Renginio akimirka
Fashion Vilnius nuotr./Renginio akimirka

Visgi profesorė džiaugiasi, jog po truputį lietuviai kūrėjai įgauna daugiau drąsos ir pasitikėjimo. Atsidaro vis daugiau galerijų, mažų, vintažinių parduotuvėlių ar dizaino studijų. „Lietuvoje gyventi labai gera:  graži gamta, atstumai netolimi,vandens sočiai, viskas ranka pasiekiama, žmonės darbštūs...  tačiau mes privalome vieni kitiems būti geresni, atidesni ir daugiau bendradarbiauti, palaikyti: jei kaimynystėje atsidarė šokoladinė, tai nueik ir nusipirk šokoladuką, jei kaimynė gražiai mezga – pagirk, parodyk kitam. Keiskimės gera gyva energija, tuomet ir pinigėliai judės. Tik taip bendradarbiaudami mes prisidėsime prie naujų iniciatyvų bei projektų ir paskatinsime jaunus žmones kurti ir veikti“, – apie žmogiškąjį gerumą ir verslo skatinimą pasakojo Jolanta Talaikytė, kuri taip pat labai kviečia užsukti į „Vilnius Fashion SHOP“, veiksiančią dar visą sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius