Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinkite: „Metų lietuviškas filmas 2020“

2020-ieji dėl pandemijos buvo nelengvi ne tik holivudinio, bet ir lietuviško kino industrijai, tad suprasdami situacijos rimtumą, kai kurie kūrėjai savo filmų premjeras nutarė atidėti kitiems metams. Vis dėlto dalis lietuviškų juostų didžiuosius ekranus spėjo išvysti, nors būta atvejų, kai užsivėrus kino teatrams jų rodymas buvo nutrauktas anksčiau laiko. Tačiau 15min nutarė nelaužyti pernai prasidėjusios tradicijos ir kviečia skaitytojus antrus metus iš eilės išrinkti labiausiai patikusį lietuvišką filmą.
„Pilis“, „Nova Lituania“, „Tobulas pasimatymas“
„Pilis“, „Nova Lituania“, „Tobulas pasimatymas“ / Ishmaelio Claxtono, filmo kūrėjų, Viganto Ovadnevo nuotr.

Rinkti geriausią metų lietuvišką filmą 15min kvietė ir 2019-aisiais. Tąkart daugiausia skaitytojų simpatijų pelnė Donato Ulvydo romantinė komedija „Ir visi jų vyrai“.

Kas nugalės šiais metais, spręsite vėlgi tik jūs. „Metų lietuviško filmo 2020“ apklausą rasite ČIA ir teksto pabaigoje.

Kviečiame prisiminti 2020-aisiais kino teatrus išvydusias lietuviškas kino juostas. Ar atrasite savo favoritą?

Sausio pradžioje pasirodžiusio Roberto Razmos režisuoto filmo „Tobulas pasimatymas“ siužetas pasakoja apie pradinių klasių mokytoją Liną, kuri svajoja sutikti savo gyvenimo meilę ir pasiryžta nueiti į aklą pasimatymą. Kai jos pora nepasirodo, prie staliuko prisėdęs populiarios TV laidos vedėjas Tomas įžūliomis pastabomis galutinai sugadina ir taip nevykusį vakarą. Negana to, vėliau jis išsityčioja iš naivuolės savo laidoje, o galiausiai įžeistai vienišei pateikia pasiūlymą, kurio atsisakyti neįmanoma

Ar pavyks tokiems skirtingiems žmonėms dirbti kartu? Ar įmanoma rasti meilę internetinių pasimatymų labirintuose? Kiek varlių reikės pabučiuoti Linai, kad surastų princą ant balto žirgo? Ar pirmasis pasimatymas gali būti tobulas? Tokiais klausimais žiūrovus intrigavo filmo kūrėjai.

„Tobulas pasimatymas“ – romantinė komedija, pilna gyvenimiškų nesusipratimų, nuoširdžių jausmų, netikėtų šeimyninių dramų ir, žinoma, viską nugalinčios meilės, kurioje nusifilmavo aktoriai Jurgita Jurkutė, Leonardas Pobedonoscevas, Giedrius Arbačiauskas, Goda Petkutė, Eimutis Kvoščiauskas, Angelina Daukaitė, Tomas Erbrėderis, Gabija Jaraminaitė ir Inga Jankauskaitė.

VIDEO: TOBULAS PASIMATYMAS | Trailer | 2020.01.03

Sausio pabaigoje į kino teatrus atšuoliavo ir Simono Aškelavičiaus režisuota komedija „Importinis jaunikis“. Apie ką gi ji?

Gražuolė Kotryna (Gabrielė Martirosian) grįžta į gimtuosius namus ruoštis vestuvėms ir supažindinti tėvų su savo išrinktuoju prancūzu Fransua (Filipe Gabrielis). Tačiau konservatyvių pažiūrų merginos tėvas, vietinio daržovių verslo savininkas Cibulskis (Mindaugas Capas), išsiuntęs dukrą į mokslus Prancūzijoje tikrai nesitikėjo, kad jos išrinktasis širdies chirurgas – visai ne Europos karališkosios giminės aristokratas, o egzotiškos išvaizdos ir karšto kraujo jaunuolis.

Santūriam lietuviui nesuprantamos nei Fransua per kraštus trykštančios emocijos, nei jo būdas, nei šukuosena – žentą jis įsivaizdavo visai ne taip!

Šoko ištiktas tėvas įvairiais būdais stengiasi atkalbėti dukrą nuo lemtingojo „taip“, o vestuvių dienai nenumaldomai artėjant, daugėja ir įvairiausių nesusipratimų bei keistų sutapimų.

Juokingų situacijų kupinoje komedijoje apie ne visai tipinę mūsų kraštuose situaciją taip pat nusifilmavo Vitalija Mockevičiūtė, Inga Norkutė, Vaidotas Martinaitis, Agnė Šataitė, Rafailas Karpis, Sonata Visockaitė, Ainis Storpirštis ir kiti žinomi aktoriai.

VIDEO: Komedija „IMPORTINIS JAUNIKIS“ kinuose nuo sausio 31 d.

Daug pagyrų šiemet sulaukė Karolinio Kaupinio filmas „Nova Lituania“, kurio premjera įvyko vasarą.

1938 metai. Tarpukario Kaunas. Lietuvai švenčiant nepriklausomybės dvidešimtmetį, Europos horizonte kibirkščiuoja neišvengiamo karo grėsmė. Dėl naujos valstybės ateities nerimaujantis geografijos profesorius Feliksas Gruodis sugalvoja beprotišką planą. Jis pasiūlo Vyriausybei Afrikos žemyne sukurti atsarginę Lietuvą. Čia, kilus pavojui, galėtų persikelti šalies gyventojai.

Kruopščiai suplanuotai idėjai reikia valdžios palaikymo, tačiau profesoriumi tiki tik politika nusivylęs šalies premjeras. Kol abu vyrai sprendžia, gelbėti kitus ar save, griūva vieno iš jų santuoka.

Režisierius K.Kaupinis sukūrė sarkastišką šiandienos grėsmių alegoriją ir sustiprino savo, kaip daug žadančio režisieriaus, vardą lietuvių kine. Filmas jau pripažintas geriausiu Atėnų ir Rygos kino festivaliuose.

Filme suvaidino Aleksas Kazanavičius, Vaidotas Martinaitis, Valentinas Masalskis, Rasa Samuolytė, Eglė Gabrėnaitė.

VIDEO: Nova Lituania l KINO PAVASARIS 2020

Vasarą kino žiūrovai taip pat galėjo rinktis į psichologinę dramą „Olegas“, kurią režisavo Juris Kursietis. Tiesą, prie jos dirbo kelios šalys – Lietuvos, Latvijos, Belgijos, Prancūzijos kūrėjai.

Pagal tikrą istoriją sukurtame filme emigrantas Olegas (Valentinas Novopolskis) Briuselio priemiestyje nelegaliai dirba mėsininku. Jis puikiai išmano savo amatą, tačiau po vieno nelaimingo atsitikimo yra atleidžiamas.

Darbą ir stogą virš galvos Olegui pasiūlo geranoriškai nusiteikęs lenkas Andrzejus (Davidas Ogrodnikas). Apsigyvenęs su panašaus likimo žmonėmis, Olegas supranta, kad pagalba buvo tik masalas. Vyras tampa kriminalinio pasaulio ir savo praeities įkaitu.

Olegas – įtempto siužeto emigracijos drama kiekvienam, kurį palietė draugų ar artimųjų išvykimas. Filmo premjera įvyko Kanų kino festivalyje.

VIDEO: Filmo „Olegas“ anonsas

Vasaros pabaigoje režisierius Romas Zabarauskas žiūrovų dėmesiui pristatė naujausią savo filmą „Advokatas“.

Mirus tėčiui šios dramos herojus advokatas Marius permąsto savo vertybes. Gedulą keičia nauji jausmai, kai Marius ima megzti netikėtą ryšį su gražuoliu siru – pabėgėliu Ali. Susitikimas Belgrade pakeis abiejų vyrų gyvenimą.

Pagrindinį advokato Mariaus vaidmenį filme įkūnijo Eimutis Kvoščiauskas.

Advokato Mariaus mylimą pabėgėlį Ali suvaidino jaunosios kartos Turkijos talentas Doğaç Yildiz. Šis aktorius atliko vieną pagrindinių vaidmenų istoriniame seriale „Didingasis amžius. Jos didenybė Kiosem“, neseniai rodytame Lietuvoje bei keliasdešimtyje kitų valstybių visame pasaulyje. Kultinio serialo antrajame sezone Doğaç Yildiz įkūnijo sultonų Ahmed ir Kiosem charizmatiškąjį sūnų Kasim.

Filme „Advokatas“ vaidmenis taip pat sukūrė Darya Ekamasova, Naglis Bierancas, Simonas Mozūra, Danilas Pavilionis, Denisas Kolomyckis, Aistė Diržiūtė, Clotilde Solange Rigaud, Neringa Bulotaitė, Aistė Gramantaitė, Jelena Stupljanin

VIDEO: Filmo „Advokatas“ anonsas

Rudens pradžioje Lietuvos kino teatruose startavo Linos Lužytės režisuota drama „Pilis“.

Filmo kūrėjai jį pristatė kaip nuoširdų ir jautrų pasakojimą apie trijų kartų moteris, kupinas juokingų situacijų bei dramatiškų išgyvenimų.

Paauglė Monika, jos mama Jolanta bei sunkia demencija serganti močiutė stengiasi įsitvirtinti Dubline. Profesionali pianistė Jolanta dirba žuvų fabrike, tačiau kartais koncertuoja lietuvių bendruomenės renginiuose, kartu su nuostabų balsą turinčia dukra.

Kartą joms nusišypso sėkmė – jas pakviečia koncertuoti ištaigingoje pilyje. Tačiau kelionei trūksta pinigų. Nevilties apimta Monika ryžtasi beprotiškam poelgiui, kad tik galėtų išpildyti savo gyvenimo svajonę.

Dramoje nusifilmavo Barbora Bareikytė, Gabija Jaraminaitė, Jūratė Onaitytė, Andrei Ciopec, Martyna Peszko.

VIDEO: PILIS | 2020 | Anonsas

Rugsėjį Lietuvos kino teatruose pristatytoje režisierių Arūno Eimulio ir Tomo Jašinsko komedijoje „Sistema“ pateikta švietimo tema.

Filme pasakojama, kaip susiklosčius netikėtai situacijai klounas Andrius tampa kaimo mokyklos direktoriumi ir stoja prieš nusistovėjusią pavaduotojos Stefanijos geležinio kumščio tvarką, kad padėtų vaikams įveikti jų kompleksus ir išlaisvintų viduje užgniaužtą kūrybiškumo potencialą.

Filmo centre trys paaugliai: pirmūnė Gabrielė, kurios didžiausia aistra gyvenime - futbolas, kurį draudžia jos mama bei visa mergaitės aplinka; klasės „nevykėlis“ Dominykas, kuris kompleksuoja dėl visko, įskaitant ir savo nepaprastą dailininko talentą; padauža Mindaugas, kuris mokykloje yra smerkiamas dėl savo aštraus būdo ir verslumo.

Filmo eigoje klounas Andrius ir vaikai pasineria į nepaprastus nuotykius ir, kovodami prieš “Sistemą” įkūnijančią mokyklos pavaduotoją Stefaniją, išsilaisvina iš akademinių stereotipų gniaužtų. Vaikai pažįsta ir priima save tokiais, kokie yra iš tikrųjų, ir atranda, kad kelių tobulėjimui gerokai daugiau, negu jie manė iki šiol.

Filme vaidmenis sukūrė Regina Arbačiauskaitė, Edvardas Brazys, Andrius Pilitauskas, Žygimantas Grigelionis, Neda Malamura, Sigutė Gaudušytė ir kiti.

VIDEO: Filmo „Sistema“ anonsas

Rudenį kino teatrus taip pat pasiekęs Jurgio Matulevičiaus režisuotas filmas „Izaokas“ pasakoja apie pagrindinį herojų Andrių Gluosnį, kuris nužudo žydą Izaoką per kraupias „Lietūkio“ garažo žudynes, įvykusias 1941 m. Kaune.

Kaltės jausmas Gluosnio neapleidžia ir dar labiau paaštrėja jo draugui Gutauskui sovietmečiu grįžus iš JAV kurti filmo apie „Lietūkio“ garažo žudynes.

Filme pateikiama daug faktų ir įrodymų, dėl kurių NKVD pradeda tyrimus. Kaltė sugriauna Gluosnio santykius šeimoje ir sužlugdo jį kaip asmenybę.

Filmas paremtas Antano Škėmos to paties pavadinimo apysaka, jame nusifilmavo aktoriai Aleksas Kazanavičius, Dainius Gavenonis, Severija Janušauskaitė, Martynas Nedzinskas.

VIDEO: Izaokas | KINO PAVASARIS 2020

Na, o 2020-uosius kine vainikavo Alvydo Šlepiko režisuota komedija „Moterys meluoja geriau. Robertėlis: antroji banga“.

Kaip skelbta filmo aprašyme, panašu, kad Robertėlio gyvenimas pagaliau juda teisinga linkme ir jau greitai bus galima mėgautis laimingu gyvenimu su mylimąja Greta. Tačiau netrukus viskas apsiverčia aukštyn kojomis.

Grįžęs iš medaus mėnesio, Robertėlis patenka į nesusipratimų ir netikėtų situacijų sūkurį, kurio metu dingsta mylimoji. Ko nepadarysi dėl mylimosios ir mamos? Šį kartą jam teko „beveik" neįmanoma misija.

Serialo ,,Moterys meluoja geriau” aktoriai ir netikėti Lietuvos žvaigždžių vaidmenys laukė antrojoje Robertėlio nuotykių dalyje. Čia pasirodė Nerijus Gadliauskas, Justina Žiogaitė-Butkienė, Vidas Bareikis, Inga Norkutė, Žilvinas Tratas, Gytis Pintulis, Vaida Lisikaitė, Artūras Murauskas.

VIDEO: MOTERYS MELUOJA GERIAU. ROBERTĖLIS. ANTROJI BANGA! (2020) | Trailer'is

KVIEČIAME BALSUOTI:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius