Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijoje izoliuotą šeimą palikęs šefas Gian Luca: „Lietuviams atrodo, kad koronavirusas – „bajeris“

Apie dvylika metų Lietuvoje gyvenantis virtuvės šefas, italas Gian Luca Demarco neslepia baimės dėl visame pasaulyje plintančio koronaviruso – iš Šiaurės Italijos miesto Turino kilusio vyro šeima šiuo metu yra izoliuota, negali keliauti ar net atlikti kasdienių, mums įprastų darbų. Vis dėlto labiausiai virtuvės šefą gąsdina ne kuriam laikui nutrūkę ryšiai su artimaisiais, o esą atmestinas lietuvių požiūris į vis labiau įsismarkaujantį virusą.
Gian Luca Demarco, ligoninė Kinijoje
Gian Luca Demarco, ligoninė Kinijoje / D.Umbraso, Scanpix nuotr.

Turino mieste, antruosiuose žinomo virtuvės šefo Gian Luca Demarco namuose, šiuo metu oficialiai koronavirusu yra apsikrėtę trys žmonės. Pats vyras paskutinį kartą ten lankėsi tik vasario mėnesio pradžioje, kai pasaulį išgąsdinusi liga dar nebuvo taip paplitusi. Vis dėlto pastarąsias keliones reikėjo atšaukti dėl rimtų priežasčių.

„Ten situacija yra kontroliuojama taip: vaikai neina į mokyklą, nevyksta mišios, nežaidžiamas futbolas. Nieko, kas šiaip dažniausiai Italijoje vyksta, nebėra. Mano mama sakė, kad gatvės yra tuščios, visi lieka namuose, per daug neina į viešąją erdvę. Tiesa, parduotuvės dirba ramiai, prekių tiekimas nesutrikęs, nes šiaip žmonės Italijoje yra pripratę būti organizuoti“, – apie dabartinę padėtį Šiaurės Italijos mieste 15min pasakojo G.L.Demarco.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Gian Luca Demarco
Arno Strumilos / 15min nuotr./Gian Luca Demarco

Kaip teigė žinomas vyras, dar sudėtingesnė situacija yra su jo seserimi, kuri dirba pačiame ligos židinyje – priimamajame. Tačiau, anot jo, medicinos darbuotojai yra gerai instruktuoti, kaip tvarkytis su koronavirusu.

„Žmonės laukia, kol nėra išsiaiškinama, ar jie nėra apsikrėtę, jiems niekur neleidžiama išeiti. Visi yra pakelti ant kojų ir Italija stengiasi kontroliuoti šią ligą“, – kalbėjo G.L.Demarco.

Kritikuoja atmestiną lietuvių požiūrį

Visgi ypač skaudus virtuvės šefui smūgis – kartais ne laiku ir ne vietoje pasakomi lietuvių pokštai apie koronavirusą. Anot jo, italai susiėmę už galvos situaciją bando spręsti kaip įmanoma geriau, o lietuviai juos esą laiko kvaileliais.

Aš nesakau, kad reikia panikuoti, bet bent jau, jeigu grįžai iš Italijos, neik į viešąją erdvę, neik į renginį, neik į darbą, pabūk šiek tiek namuose – tai yra normalus elgesys, juk reikia gerbti vienam kitą. Kitaip visos pastangos, kurias deda italai, kad neapsikrėstų kitų šalių gyventojai, nueina perniek! – emocijų neslėpė virtuvės šefas.

„Tiesiai šviesiai – atrodo, kad lietuviams koronavirusas yra bajeris. Žmonės kartais galvoja, kad yra nemirtingi, sako, kad čia kaip paprastas gripas. Taip, paprastas gripas, ir dėl to pirmą kartą nuo karo laikų uždarė visą Italiją! Pirmą kartą! Žmonės apie tai kartais nemąsto, jiems atrodo, kad italai yra nenormalūs, debilai, dėl to uždarė pusę Italijos – tą pusę, kur duoda bapkes, kur pinigus uždirba gamyklos. Jums atrodo normalu, kad jas uždarė?“ – klausė G.L.Demarco.

TV3 nuotr./Gian Luca Demarco
TV3 nuotr./Gian Luca Demarco

Taip pat italui užstrigo mūsų tautiečių saugumo nepaisymas. Kaip teigė jis, tiesiai iš Milano sugrįžę lietuviai kitą dieną jau su tais pačiais drabužiais išeina į gatves pasižmonėti.

„Į tai yra juokinga žiūrėti. Mūsų valstybė tikrai nori juokauti su gyvenimu? Ar jau atkreipė dėmesį į tokius dalykus? Aš nesakau, kad reikia panikuoti, bet bent jau, jeigu grįžai iš Italijos, neik į viešąją erdvę, neik į renginį, neik į darbą, pabūk šiek tiek namuose – tai yra normalus elgesys, juk reikia gerbti vienam kitą. Kitaip visos pastangos, kurias deda italai, kad neapsikrėstų kitų šalių gyventojai, nueina perniek!“ – emocijų neslėpė virtuvės šefas.

Aštrių žodžių tokiems neatsargiems tautiečiams G.L.Demarco negailėjo: „Tuos žmones reikėtų uždaryti į kalėjimą, nes tai yra nusikaltimas prieš žmoniją.“

Vyganto Skaraičio nuotr./Gian Luca Demarco
Vyganto Skaraičio nuotr./Gian Luca Demarco

Ligą pasitinkam „plika subinėle“

Šiuo metu virtuvės šefas su savo artimaisiais Italijoje pasimatyti negali, tačiau sako, jog tai – nieko baisaus. „Šiais laikais yra internetas, mes bendraujame kiekvieną dieną per programėles, pasimatom, pasišnekam, pasijuokiam, taigi, čia nieko tokio. Man svarbiausia yra tai, kad neapsikrėstų mano vaikai“, – sakė vyras.

Kaip teigė jis, jo žiniomis, nė vienas iš artimųjų užsikrėtęs nėra. Vis dėlto širdį italui neramina ne įsisiautėjusi liga Italijoje, o realių priemonių nesiėmimas Lietuvoje.

„Aš esu paprastas žmogus ir negaliu priimti sprendimo, kuriuo žmonės čia būtų saugojami kuo labiau. Čia, atrodo, visi nieko nebijo, o aš bijau aplaidumo. Ir tarp kitko – čia bandai įsigyti kaukes, o jų nebėra. Bandai ieškoti dezinfekcinių skysčių – taip pat jau nebėra, taigi, čia jau viskas pavėluota. Tikiuosi, kad tie žmonės, kurie turėtų pasirūpinti šiais dalykais, jau dirba tuo klausimu. Tikiuosi, kad nebus mums taip, kaip sakė viena medikė iš Molėtų, jog pasitiksime ligą „su plika subinėle ir didele širdimi“, – sau būdingu humoro jausmu situaciją įvertino vyras.

Asmeninė nuotr./Gian Luca Demarco
Asmeninė nuotr./Gian Luca Demarco

Kandžias pastabas vis pamėtančius lietuvius jis ramiu tonu perspėjo: „Kai virusas ateis čia, pamatysite, kas pasiruošę, o kas ne.“

Modelis B.Gaižauskaitė iš Italijos grįžti kol kas neketina

Šiuo metu jau antrą savaitę Milane dirbanti Brigita Gaižauskaitė pasakojo, kad situacija nėra pati smagiausia. Mergina koronaviruso proveržio metu dirbo Kinijoje, o bandydama nuo jo pabėgti grįžo į Lietuvą. Nutraukusi kontraktą Azijoje, ji prieš dvi savaites išskrido į Italiją, kur ir vėl akis į akį teko susidurti su virusu.

„Situacija nesmagi, bet medijose viskas kiek perspaudžiama, stengiuosi nepanikuoti, laikytis visų įmanomų saugumo priemonių. Jeigu per artimiausią savaitę viskas tik blogės, be abejo, skrisiu atgal į Lietuvą“, – 15min sakė mergina.

Mieste nerimas, anot jos, jaučiamas. Pavyzdžiui, vaistinėse nebeįmanoma įsigyti medicininių kaukių, dezinfekcinio skysčio rankoms. Milane uždaromi populiarūs lankytini objektai – žymioji Milano katedra (it. Duomo di Milano) katedra, mokyklos bei universitetai, rekomenduojama dirbti iš namų. Vis dėlto Brigita pastebi, kad viskas nėra taip baisu, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Organizatorių nuotr./Brigita Gaižauskaitė
Organizatorių nuotr./Brigita Gaižauskaitė

„Gatvės Milane tikrai nėra tuščios, parduotuvėse maisto irgi yra, viskas toliau sėkmingai funkcionuoja. Restoranai, salonai veikia ir žmonės dirba. Net dabar, jums susisiekus su manimi, atsakau į šiuos klausimus darbo metu, per pietų pertrauką“, – šypsojosi Brigita.

Ji sako suprantanti, kad padėtis gali keistis kiekvieną dieną, blogėti. Anot jos, tai yra rimta, todėl rūpindamiesi savimi bei savo šeimomis ir Milano gyventojai perka daugiau maisto, nei įprastai, stengiasi, jei įmanoma, likti namuose.

Pati B.Gaižauskaitė sako visus perspėjimus bei saugos instruktažus gaunanti iš agentūros, kuri stebi situaciją, laikosi valdžios nurodymų. „Rekomendacijos yra gana paprastos – dažnai plauti rankas, neliesti rankomis veido, taip pat nevartoti jokių gydytojo nepaskirtų vaistų, siūloma vengti vietų, kuriose vyksta žmonių susibūrimai“, – pasakojo modelis.

Šiuo metu, jos žiniomis, uždaryta keliolika Šiaurės Italijos miestų, bet Milane to išvengta – skrydžiai iš ir į mados sostine vadinamą miestą nėra atšaukiami.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Brigita Gaižauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Brigita Gaižauskaitė

Paklausta, kaip į šį viruso proveržį reaguoja artimieji ir ar nesibaimina dėl Italijoje šiuo metu gyvenančios merginos, ji prisipažino sulaukusi prašymų greičiau grįžti namo. „Išties, artimieji dėl manęs išgyvena turbūt labiau nei aš pati dėl savęs. Jie, be abejo, nori, kad kuo greičiau grįžčiau į Lietuvą. Puikiai juos suprantu, skaitant medijas galima pagalvoti, kad situacija Italijoje – visai kritinė“, – sakė Brigita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius