Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jauna mergina – it noras gyventi dar kartą

Į santykius, kai vyras už moterį vyresnis dešimčia ar keliolika metų, visuomenė nereaguoja priešiškai, sako psichologai, atkreipdami dėmesį, kad neigiama reakcija dažniau kyla ne dėl amžiaus skirtumo, o dėl kitų aplinkybių, pavyzdžiui, kai vyras palieka žmoną ir vaikus, susižavėjęs jauna mergina. Ir į 16 metų, kurie skiria parlamentarą Andrių Šedžių bei jo išrinktąją, baksnojama ne tiek dėl skaičiaus, kiek dėl kitų aplinkybių: Seimo narys turtingas, o jo draugė į pasaulį dar žvalgosi pro mokyklos langus.
Pasak psichologų, jaunos merginos ir vyresnio vyro santykiai pasireiškia tuo, kad žmonės vienas kitam suteikia viską, ko labiausiai trokštama.
Pasak psichologų, jaunos merginos ir vyresnio vyro santykiai pasireiškia tuo, kad žmonės vienas kitam suteikia viską, ko labiausiai trokštama. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro psichologė-psichoterapeutė Daiva Balčiūnienė prieš pokalbį su „15min“ atliko nedidelę savo kolegų apklausą. „Klausiau, kokios mintys jums kyla pirmiausiai, kai girdite apie didelį amžiaus skirtumą. Didžioji dalis žmonių minėjo biologinius dalykus, kai jauna graži mergina instinktyviai patraukia vyresnio vyro dėmesį, nes yra patraukli ir potencialiai gali gimdyti vaikus. Kitas svarbus aspektas, kad gerokai vyresnis vyras tos merginos akyse mato susižavėjimą. Jis pasijunta svarbus, jauna mergina vyrui suteikia ne tik galios poreikio patenkinimą, bet ir jauseną, kad jis yra labai žavus“, – kalbėjo D.Balčiūnienė.

Jauna mergina vyrui suteikia ne tik galios poreikio patenkinimą, bet ir jauseną, kad jis yra labai žavus.Kalbėdama apie pagrindinius jaunos merginos, bendraujančios su vyresniu vyru, poreikius, specialistė mini saugumą, globą, įvairiai išreiškiamą „dievinimą“ ir vertinimą. „Tokia pora vienas kitam suteikia tai, ko labiausiai norima. Mergina jaučia garbinimą, nes ji yra jauna, patraukli, o vyras jaučiasi vis dar jaunas, galintis duoti. Vadinasi, jis gauna savo vertės patvirtinimą. Kuo vyras vyresnis, tuo stipriau šis poreikis būna išreikštas“, – tvirtino pašnekovė ir pridūrė dar vieną svarbią aplinkybę: kitą šeimą su gerokai jaunesne moterimi kuriantis vyras įsivaizduoja turintis galimybę nugyventi antrą gyvenimą, pasijusti ne tik jaunu vyru, bet ir jaunu tėvu.

Aiškindama, kad visapusiškos potencijos patvirtinimą vyras siunčia ir aplinkai, D.Balčiūnienė primena Italijos premjerą Silvio Berlusconi, kurio santykiai su gerokai jaunesnėmis merginomis ir moterimis nuolat atsiduria žiniasklaidos akiratyje. „Jis siunčia labai aiškius signalus visuomenei. Vieniems tie signalai labai nepatinka, atrodo nepriimtini, kelia priešiškumą, kitiems galbūt nuostabą, susižavėjimą. Tačiau ką nori parodyti šis politikas? Aš esu stiprus, pajėgus, esu toks, kuris kelia susižavėjimą“, – kalbėjo psichologė.

Ieško to, ko neturėjo šeimoje

D.Balčiūnienė taip pat akcentuoja atvejus, kai merginos noras būti šalia vyresnio vyro susijęs su jos santykiais šeimoje. Pavyzdžiui, mergina, užaugusi tik su mama, sutikusi vyresnį vyrą gali pajusti ypatingą ryšį. „Tokios merginos sako, kad šis vyras jomis labai rūpinasi, paguodžia, nuramina, aprūpina viskuo, ko reikia. Jis – lyg tėvas, nors sąmoningai mergina su juo bendrauja tiesiog kaip su vyresniu vyru. Taip patenkindama saugumo poreikį, mergina jaučiasi ir globojama, ir mylima“, – teigė pašnekovė.

Psichoterapeutas Olegas Lapinas taip pat sako, kad dalis meilių „iš pirmo žvilgsnio“ yra susijusios su mūsų vaikyste – pavyzdžiui, sutiktas žmogus gali priminti asmenį, kuris mumis rūpinosi. „Manoma, kad Velso princas Charlesas aistringai pamilo Kornvalio hercogienę Camillą, nes ji jam priminė vaikystės auklę. Sakoma, kad jo santuoka su princese Diana buvo pagrįsta sielų bendryste, o Camillai jis pajautė giluminę aistrą, todėl su ja ir sukūrė antrą šeimą. Tačiau, žinoma, būna ir kitaip. Žmones gali suartinti pažiūrų bendrumas, partnerystė, vizualinis panašumas ir panašiai“, – aiškino psichoterapeutas.

Jis siūlo skirti sąmoningus ir pasąmoningus motyvus, dėl kurių žmogus nusprendžia būti su vienu ar kitu žmogumi. „Juk reta mergina ar moteris sako, kad jai labai patinka pasiturintys vyrai. Girdime kalbant kitaip: „Man patinka jo asmenybė, jo sugebėjimas užsidirbti.. Yra ir gilesnių poreikių, susijusių su moters saugumu. Daugiau turinys vyrai moteriai gali skirti daugiau laiko, labiau ja pasirūpinti nėštumo metu, tad sąmoningi motyvai dažniausiai būna aiškūs. Deja, mes ne visada jaučiame poreikį mąstyti ir kalbėti apie pasąmoningus motyvus, kurie kiekviename žmoguje labai skiriasi. Žmogus nesuvokia savęs iki sielos gelmių, todėl ir jis, ir mes turime tikėti jo sąmoningais motyvais“, – tvirtino psichoterapeutas.

Brandos požymis – mokėjimas prarasti

Svarstydamas apie pasąmoningus motyvus, O.Lapinas aiškina, kad vyresnis vyras, šalia kurio yra jauna išvaizdi mergina, nori sustiprinti savo statusą, potenciją, galimybes. „Tačiau, jeigu paklausite, kodėl jis bendrauja su tokia jauna mergina, sąmoningai toks vyras atsakys, kad jį sužavėjo merginos siela, mokėjimas išklausyti, suprasti ir t. t. Atsakymo apie giluminius motyvus mes negausime, o išgirsime tuos motyvus, kuriuos žmogus įvardija sau“, – sakė pašnekovas.

Tomo Urbelionio/BFL nuotr./O.Lapinas sako, kad dalis meilių „iš pirmo žvilgsnio“ yra susijusių su mūsų vaikyste – pavyzdžiui, sutiktas žmogus gali priminti asmenį, kuris mumis rūpinosi.
O.Lapinas sako, kad dalis meilių „iš pirmo žvilgsnio“ yra susijusios su mūsų vaikyste – pavyzdžiui, sutiktas žmogus gali priminti asmenį, kuris mumis rūpinosi.

Apie motyvus paklausėme psichoterapeutės Liudmilos Andrikienės. Jos teigimu, įsimylėjęs žmogus dažniausiai turi du motyvus: arba jis siekia patenkinti savo poreikius, arba bėga nuo ankstesnių patyrimų. „Jeigu kalbėtume apie poreikius, jie būna įvairaus lygio. Pradedant geismo patenkinimu, baigiant šeimos kūrimu, kuri yra vienas svarbiausių žmogiškosios egzistencijos patyrimų. Tačiau negalima apsiriboti tik šiais dviem poreikiais, nes yra ir kitokių. Pavyzdžiui, saugumo poreikis, kai tik šalia kito žmogaus jautiesi saugus, taip pat poreikis sau įrodyti savo potenciją, pakelti savivertės jausmą. Be to, kai žmogus nėra vienas, jam rečiau kyla klausimas „Kas aš esu?“, nes į jį jau galima atsakyti be didesnių savianalizės pastangų – „esu žmona“, „esu vyras“ ir panašiai“, – teigė psichoterapeutė.

L.Andrikienė kalba ir apie kitus įsimylėjimo atvejus, kai žmogus ieško šio jausmo, motyvuotas poreikio pabėgti nuo ankstesnių savo išgyvenimų ar nuo suvokimo, kad praeityje patirtos būsenos jau nebepasikartos. „Jeigu mažėja lytinė potencija ir kartu žmogus neskiria geismo nuo meilės, tuomet jis pradeda ieškoti naujų, jaunesnių partnerių, kurie neva įrodytų, kad žmogus nesensta, kad jo potencija ir galimybės nemažėja. Toks žmogus, nepajėgdamas išgyventi praradimo, nori atrasti dar kartą. Tačiau psichoanalitikai sako, kad žmogaus brandos požymis – mokėjimas prarasti, susitaikymas su savo amžiumi, o ne iliuzija, kad viską gali susikurti iš naujo“, – pasakojo psichoterapeutė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius