Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonui Mekui gėda dėl Vilniaus (video)

38-ame Roterdamo kino festivalyje garsusis kino kūrėjas Jonas Mekas pristatė Europai naujausią savo kino juostą „Lietuva ir SSRS žlugimas“. Po filmo peržiūros lietuvių išeivis interviu papasakojo apie naujausią savo kūrinį, būsimą projektą „1001 naktis“ bei negailėjo griežtos kritikos Vilniaus ir Lietuvos valdžiai už kultūros niekinimą.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Naktis Jonas Mekas

Filme „Lietuva ir SSRS žlugimas“ menininkas sumontavo vaizdo kamera užfiksuotas JAV televizijos laidų ištraukas, kuriose buvo rodomi ir komentuojami 1989–1991 metų Lietuvos ir kitų Baltijos šalių įvykiai. Medijų švietimo centro „Meno avilys“ projektų vadovo Luko Brašiškio pakalbintas Jonas Mekas sakė, kad mintis sukurti šį filmą gimė peržiūrėjus savo užfiksuotą vaizdo medžiagą ir supratus, kad ji nyksta.

„Tai labai reta medžiaga ir žmonės turi ją matyti. Tada nutariau viską sumontuoti ir pasidalyti su pasauliu. Kad žinotų, kada, kaip ir kodėl Sovietų Sąjunga sutrupėjo. Noriu, kad ne tik pasaulis, bet ir jauni lietuviai žinotų, kad to centre buvo Lietuva“, – interviu sakė J.Mekas ir teigė, kad jo filmas – kaip vadovėlis apie buvusius įvykius.

Naujas projektas sujungs 1001 naktį

Novatoriškas kino kūrėjas, kuriam niekada netrūksta idėjų, išdavė, kad vėl ruošiasi naujam projektui. Visus 2007-uosius J.Mekas kasdien filmuodavo ir į savo interneto svetainę įkeldavo naują kelių minučių filmą. Tačiau menininkas prisipažino, kad metinis projektas „365 trumpi filmai“, kai reikėjo kurti kasdien, išvargino.

Nuo vasario mėnesio J.Mekas ruošiasi įgyvendinti ne mažiau ambicingą idėją – „1001 naktis“. Šįkart menininkas neįpareigos savęs filmuoti kasdien – jis kviečia viso pasaulio žmones siųsti savo užfiksuotas, nufilmuotas naktis ir  jas kino kūrėjas sujungs į vieną projektą.

Dėl jaunimo neišmetė VEKS ženkliuko 

L.Brašiškiui kalbinant apie kūrybą, J.Mekas prašneko ir ne tokia linksma tema. Jis pasakojo, kad užsienio spaudoje perskaitė apie skandalą dėl „Vilniaus – Europos kultūros sostinės" (VEKS).

„Kas čia dedasi su mūsų kultūra ir mūsų kultūros sostine? Nežinau, kur yra  Vilniaus miesto mero ir Kultūros ministerijos galvos? Gėda! Man pasidarė gėda... – emocijų neslėpė garbaus amžiaus kino genijus, rodydamas atlape įsegtą VEKS ženkliuką. – Aš negaliu reprezentuoti Vilniaus, jis nėra Europos kultūros centras... Norėjau išmesti tą ženkliuką, bet tada pagalvojau apie jaunąją kartą. Aš negaliu jūsų išduoti, esu su jumis – jūs pakeisite ir Vilnių, ir valdžią. Todėl aš palieku (ženkliuką – aut. past.). Bet ne dėl tų, kurie dabar valdo Vilnių, o dėl tų, kurie ateisite ir juos visus pakeisite.“

15min.lt siūlo pasižiūrėti visą L.Brašiškio interviu su J.Meku (žemiau).

Luko Brašiškio interviu su Jonu Meku

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius