Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

K.Vitkaus dukra – apie tėvo mirties priežastį ir norą gyventi: „Jis dar turėjo milijoną planų“

Pirmadienį Lietuvą pasiekė liūdna žinia – mirė žinomas chirurgas, profesorius Kęstutis Vitkus. 68-erių K.Vitkaus netektis buvo netikėta ne tik jo darbo gerbėjams ir palaikytojams, bet ir šeimai – kaip patikino 15min kalbinta K.Vitkaus dukra Vita Degutienė, jos tėvas turėjo dar daug planų.
Vita Degutienė, Kęstutis Vitkus
Vita Degutienė, Kęstutis Vitkus / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

Prof. Kęstutis Vitkus buvo vienas garsiausių šalies mikrochirurgų, o per savo karjerą atliko tūkstančius operacijų. Jis laikomas plastinės chirurgijos pradininku Lietuvoje.

„Mūsų širdys verkia iš sielvarto praradus tave, mylimas Tėveli, broli, seneli, dėde. Tu išėjai, bet mūsų mintyse ir širdyse gyvensi amžinai. Ilsėkis ramybėje“, – pranešime spaudai rašė velionio šeima.

Ir 15min kalbinta K.Vitkaus dukra V.Degutienė teigė esanti sukrėsta šios žinios, nes sunkiais sveikatos sutrikimais vyras, rodos, nesiskundė.

„Jis buvo sveikas, stiprus ir sportiškas. Žiemą bandė ir valtį patraukti, ir malkas nešė, taip gavo stuburo išvaržą. Tada, prieš mėnesį, Santariškėse jam buvo atlikta operacija. Gydytojai padarė stebuklą – operacija buvo labai sėkminga. Dabar jis buvo Birštone ir rytoj po reabilitacijos turėjo grįžti namo“, – pasakojo V.Degutienė.

Visgi jau rytoj su šeima pasimatyti turėjęs K.Vitkus to padaryti nespėjo.

„Šiandien ryte jis netikėtai sukniubo, jam tikriausia buvo infarktas, kaip medikai manome, kad sustojo širdis“, – kalbėjo velionio dukra.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vita Degutienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vita Degutienė

V.Degutienė su savo tėvu K.Vitkumi turėjusi labai stiprų ryšį, jiedu ilgus metus buvo ir kolegos.

„Su juo telefonu kalbėdavome kiekvieną dieną, kad ir po 10 kartų“, – sunkiai žodžius rinko moteris. Kaip atskleidė ji, profesorius dar niekur nebuvo pasiruošęs iškeliauti, anaiptol – visada degė gyvenimu.

„Jis dar turėjo milijoną planų. Tai žmogus, kuris ypač mylėjo gyvenimą ir juo džiaugėsi kasdien“, – sakė V.Degutienė.

Išskirtinė asmenybė

Prof. K.Vitkus gimė 1952 m. Skuode. Jo tėvas taip pat buvo garsus gydytojas, mikrochirurgas Mečislovas Vitkus. 1976 m. K.Vitkus baigė medicinos studijas Vilniaus universiteto Medicinos fakultete, o profesoriaus laipsnį įgijo 1990 metais.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoju Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose prof. K. Vitkus dirbo nuo 1982 m., o 2013–2019 m. buvo šių klinikų Plastinės rekonstrukcinės chirurgijos centro vadovas. 1988–1989 m. profesorius dirbo sporto medicinos gydytoju Portlande, „Trail Balizers“ komandoje, 1992–1993 periodu – JAV Pietų Ilijonaus universiteto Springfildo plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Profesorius Kęstutis Vitkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Profesorius Kęstutis Vitkus

2004 metais prof. K. Vitkus įkūrė pirmąją Lietuvoje plastinės chirurgijos kliniką „VitkusClinic“, kurioje iki šių dienų dirbo chirurgu, konsultavo, atliko operacijas.

Per savo gydytojo ir dėstytojo karjerą prof. K Vitkus stažavosi Maskvos ir Sankt Peterburgo klinikose, tobulinosi Prancūzijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, Italijoje, JAV, Vokietijoje, Rusijoje, Čekijoje, Suomijoje. Profesorius nuo 1985 m. iki pat šių dienų dirbo Vilniaus universitete: dėstė studentams, vedė gydytojų tobulinimo kursus. Jis taip pat yra dėstęs Čikagos, Majamio, Portlando, Sietlo ir San Fransisko klinikose.

Prof. K.Vitkus buvo Lietuvos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos draugijos įkūrėjas ir narys bei pirmasis jos prezidentas, Tarptautinės chirurgijos draugijos narys, „World Society of Reconstructive Microsurgery“ narys, Lietuvos plaštakos chirurgijos ir reabilitacijos draugijos „Manus Lituanica“, „International College of Surgeons“ narys, Lietuvos MA žurnalų „Acta Medica Lituanica“, „Lietuvos chirurgija“ ir „Medicina“ redakcinės kolegijos narys, Lietuvos Respublikos mokslų akademijos narys ekspertas.

Už savo aktyvią profesinę veiklą prof. K.Vitkus yra pelnęs daugybę apdovanojimų: Nacionalinę premiją už Rekonstrukcinės ir plastinės tarnybos sukūrimą, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto žvaigždę, Lietuvos biatlono federacijos medalį „Už nuopelnus Lietuvos biatlonui“, Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos vyriausybės sporto garbės kryžių „Už nuopelnus Lietuvos sportui“, Vilniaus miesto savivaldybės I laipsnio apdovanojimą „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“.

Užuojautą išreiškė ir G.Nausėda

Prezidentas Gitanas Nausėda taip pat pareiškė užuojautą dėl profesoriaus K.Vitkaus mirties.

„Lietuva neteko ne tik profesionalaus mediko, bet ir kilnaus bei savo pašaukimui atsidavusio žmogaus. Profesorių Kęstutį Vitkų prisiminsiu kaip žmogų, kuris Sausio 13-osios naktį gelbėjo sužeistųjų prie Televizijos bokšto gyvybes, kaip žmogų, kuris buvo prisirišęs prie gimtinės ir ją be galo mylėjo. Linkiu stiprybės velionio artimiesiems ir kolegoms“, – rašoma šalies vadovo užuojautoje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Velioniui žodžius skyrė ir buvęs K.Vitkaus kolega, chirurgas Renaldas Vaičiūnas.

„Buvai kolega ir šefu. Juo ir liksi. Ilsėkis ramybėje“, – socialiniame tinkle rašė jis.

Buvai kolega ir šefu juo ir liksi. Ilsekis ramybėje

Posted by Renaldas Vaičiūnas on 2021 m. balandžio 18 d., sekmadienis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius