-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ką rinktis – meilę ar pareigą šeimai?

Sveika, Ramune. Esu vedęs, turiu du sūnus. Žmona ir vaikai man labai brangūs, jais rūpinuosi, bet jau seniai turiu vaikiną, kurį taip pat myliu, bet kitaip... Esu biseksualus.
Ramunė Pajuodytė.
Ramunė Pajuodytė. / G.Kropio nuotr.

Man  sunku ir labai pavargau taip gyventi, nuolat mėtausi, blaškaus ir nežinau, kaip man toliau gyventi. Mano tokio gyvenimo nieks nežino, išskyrus vaikiną. Net baisu pagalvoti, kas būtų, jei viskas išaiškėtų. Kiekvieną dieną jaučiu lyg nešiočiaus didžiulį akmenį. Bijau įskaudinti ir prarasti žmoną, vaikus ir nenoriu netekti mylimo vaikino. Labai bijau šeimos, giminių, draugų pasmerkimo. Taip norisi, kad širdy būtų lengviau, bet deja, toks jau mūsų pasaulis. Kaip man gyventi? Laurynas.

Sveikas, Laurynai. Net neabejoju, kad dvigubas gyvenimas labai vargina. Esi priverstas meluoti, išsisukinėti, nuolat išgalvoti dingstis ir pasiteisinimus, iš vienų namų lėkti į kitus. Turėtum jausti klaikią įtampą, nerimą, netikrumą. Ar taip gyventi gerai – gali nuspręsti tik tu pats, remdamasis savo vertybinėmis nuostatomis, galbūt autoritetais. Akivaizdu viena: skaitant tavo laišką susidaro įspūdis, kad šiuo metu pasiekei tam tikrą lūžio tašką, kai pradedi jausti, jog toliau šitaip būti nebegali. Turėsi rinktis, o tavo situacijoje bet koks pasirinkimas privers kažką paaukoti, įskaudinti, atsisakyti.

Žmona, palikta vyro dėl kito vyro, visuomenės akimis (o neretai taip jaučiasi ir pati) yra tarsi dvigubai išduota: ne tik palikta, bet tarsi ir nepilnavertė kaip moteris.Homoseksualumas mūsų visuomenėje yra ypač opi tema, vis dar beveik tabu, dažnai mistifikuojama, daugeliui sukelianti sunkiai paaiškinamas neadekvačias reakcijas. Labai suprantama, kai rašai, jog bijai šeimos, giminių, draugų, visuomenės pasmerkimo. Galbūt  taip ir atsitiktų, jei nuspręstum palikti šeimą ir atvirai prisipažintum esąs biseksualus. Vis dėlto norėčiau atkreipti tavo dėmesį ir į kitą tokio „visuomeninio pasmerkimo“ aspektą. Dauguma žmonių tikrai nemano, kad mylima ne lytis, o žmogus, nesvarbu: vyras ar moteris. Žmona, palikta vyro dėl kito vyro, visuomenės akimis (o neretai taip jaučiasi ir pati) yra tarsi dvigubai išduota: ne tik palikta, bet tarsi ir nepilnavertė kaip moteris.

Tokia kaltė be kaltės ir „gėda“, kurią aplinkiniai netrunka užklijuoti tarsi kokią etiketę visai šeimai, traumuoja ir šeimą palikusį vyrą, bet ne mažiau ir moterį bei vaikus. Tai, kas visuomenėje laikoma iškrypimu, perkeliama visai šeimai, ir visa šeima tampa apgaubta nenormalumo auros: vaikai turbūt irgi bus gėjai arba buvo tvirkinami, o jų motina, kadangi su tokiu susidėjo, greičiausiai kažkokia „ne tokia“, nes „normaliems žmonėms taip neatsitinka“... Juk visai normalu, jei normalūs vyrai palieka normalias moteris dėl kitų normalių moterų, ar ne? Neadekvati visuomenės reakcija ir artimiausia aplinka, reaguojanti pasibaisėjimu, atstūmimu, pasmerkimu, visada sukelia papildomą traumą.

Vis dėlto, grįžtant prie tavo svarbiausio klausimo „kaip gyventi“ arba, konkrečiau tariant, „ką pasirinkti“, manau, kad prieš tave ne vienas, bet du pasirinkimai. Net ir turint omeny minėtus visuomenės stereotipus, apsispręsti, palikti šeimą dėl kito žmogaus, ar ne – labai sunkus, skausmingas pasirinkimas. Likti su šeima vien dėl galimo visuomenės pasmerkimo, vadinasi, pasiaukoti pačiam. Iš tavo laiško matyti, kad šeima tau reiškia daugiau rūpinimąsi ir atsakomybę, bet ne meilę, kuri skirta kitam žmogui. Beje, kaip pasielgtum, jei tavo mylimas žmogus būtų ne vyras, o moteris? Ar pasirinkimas būtų toks pats sunkus ir sudėtingas?

Vis tai, kas susiję su homoseksualumu, savo orientacijos atskleidimu giminėms, draugams, bendradarbiams, yra jau kitas klausimas ir kitas tavęs laukiantis (arba ne) apsisprendimas. Manau, visų pirma turi labai rimtai apsispręsti, ar lieki su šeima, ar pasirenki kitą žmogų. Tik taip išjudinsi tą didžiulį tave slegiantį akmenį. Sėkmės tau, išminties ir tvirtybės apsisprendžiant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius