Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kainų šuolis pajūryje stebina žinomus žmones: „Už sovietinį kambarį moki brangiau nei Italijos kurorte“

Kasmet kalbama, kad poilsis Lietuvos pajūryje kur kas brangesnis nei atostogos saulėtuose užsienio kurortuose. Visgi Palanga sulaukia daugybės poilsiautojų, o atsipūsti po svaiginančio sostinės karščio bei pasimėgauti Baltijos jūros bangomis savaitgaliais traukia ir pramogų pasaulio atstovai. Kodėl?
Orijus Gasanovas, Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė, Naglis Bierancas, Viktorija Šaulytė
Orijus Gasanovas, Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė, Naglis Bierancas, Viktorija Šaulytė / Asmeninio albumo nuotr.

15min pakalbino žinomus žmones, kurie šiais metais jau spėjo aplankyti Lietuvos pajūrio kurortus, ir paklausė nuomonės apie siūlomas maisto ir apgyvendinimo kainas – ar jos tikrai taip skaudžiai kandžiojasi?

Prodiuseris Martynas Tyla teigė į pajūrį traukiantis tik darbiniais reikalais ir prisipažino atostogoms mieliau besirenkantis užsienio kurortus: „Neseniai teko praleisti kelias savaites Tel Avive, Izraelyje, kuris poilsiui tikrai yra labai tinkamas – geras oras garantuotas. Poilsiavome 7 dienas, o pramogoms, maistui, smulkioms išlaidoms užteko 600 eurų. Sunku pasakyti, kiek galima išleisti Lietuvos pajūryje, nes kiekvieno poreikiai skirtingi, bet nemanau, kad pavyktų pigiau išsisukti.“

Paklaustas, kodėl, jo nuomone, Lietuvos pajūryje laiką leisti yra kur kas brangiau nei svečiose šalyje, jis svarstė, kad aukštas kainas lemia žmonių noras per 3 vasaros mėnesius užsidirbti visiems metams. Tad, anot M.Tylos, galima suprasti prekybininkus, kurie kiekvieną vasarą už šaltibarščių porciją prašo vis daugiau.

Asmeninio albumo nuotr./Martynas Tyla
Asmeninio albumo nuotr./Martynas Tyla

„Ne paslaptis, kad žmonėms nelengva, todėl šios problemos sprendimo reikėtų ieškoti pradedant nuo mokestinių sistemų. Tada verslininkai lengviau užsidirbtų, o žmonės sutiktų mokėti. Kad ir kokia karšta būtų vasara, dauguma dabar išvyksta poilsiauti į užsienį“, – kalbėjo prodiuseris.

Nuvykęs prie Baltijos jūros Martynas sakė pastebėjęs, kad žmonės šluoja parduotuvių lentynas, vengia lankytis prabangiose kavinėse ar restoranuose: „Kai pamatau, kad patiekalo kaina 10 eurų, ir man pasidaro neskanu, nes kaina yra nežmoniška. Geresniuose Palangos restoranuose patiekalai kainuoja ir apie 30 eurų, tad dviem žmonėms pavalgyti tenka skirti apie 100 eurų – tai yra kosmosas.“

Neslėpsiu, kad ir mane labai stebina, kai po savaitgalio pajūryje pasižiūriu į savo sąskaitą ir pamatau, kiek liko pinigų.

Atostogas pajūryje mielai renkasi tituluota gražuolė Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė. Anot jos, Lietuvoje oras labai šiltas, todėl ji sako nemananti, kad reikėtų vykti kur nors kitur: „Turime labai gražų kurortą – Nidą, su draugais dažniausiai per Jonines tradiciškai ten nuvykstame.“

Tiesa, moteris taip pat įsitikinusi, kad atostogų kainos pajūryje prilygsta kelionei į užsienį. Tačiau jos tai nestebina, nes, kaip teigia Rūta Elžbieta, kiekvienas poilsiautojas renkasi, ar verta aplankyti Lietuvos kurortus ir kiek juose išleisti.

Asmeninio albumo nuotr./Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė

„Jei nusprendžiame, kad norime ten leisti laiką, iki išvažiavimo pataupome, o kainos stebintų tik tada, jei jas pradėtume versti į litus. Reikia suprasti, kad paslaugų sektorius diktuoja didesnes sumas, ir tai priimti kaip natūralų dalyką, kurio nepakeisime. Kiekvieno žmogaus pasirinkimas priklauso nuo poreikių. Jei pajūryje esti aukštos kainos, vadinasi yra žmonių, kurie sutinka jas mokėti, o verslininkui nėra tikslo nuleisti kainų.

Neslėpsiu, kad ir mane labai stebina, kai po savaitgalio pajūryje pasižiūriu į savo sąskaitą ir pamatau, kiek liko pinigų. Suma susidaro tikrai nemaža, tokia pati, kokią išleistumei užsienyje“, – kalbėjo Rūta Elžbieta.

Ją nustebino ir gulto kainos Nidos pliaže – 5 eurai pasirodė išties gerokai per didelė suma: „Svečiose šalyse vienai dienai už mažesnę kainą galima išsinuomoti ne tik gultą, bet ir skėtį.“

Asmeninio albumo nuotr./Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Rūta Elžbieta Mazurevičiūtė

Tituluotą gražuolę nustebino ir būsto nuomos Kuršių nerijoje kainos. Anot R.Mazurevičiūtės, liūdna, kad reikalaujama suma neatitinka gaunamos kokybės.

„Nuomininkai nerenovuoja namų, o jų kaina lyg gero viešbučio užsienio šalyje. Juk sezono metu surenkama nemažai pinigų, galima juos investuoti į atsinaujinimą, bet tam nelabai dedamos pastangos. Matyt, nuomojamų vietų poreikis nemažėja, o tvarkyti jų irgi neverta, nes poilsiautojai kiekvienais metais apsistoja ten pat“, – pastebi Rūta.

Vis dėlto maisto kainos, anot Rūtos Elžbietos, nesikandžioja, vienam žmogui galima papietauti už 20 eurų. „Nidoje yra tikrai kokybiško maisto restoranų, o kainos priklauso nuo vietos. Galima pavalgyti brangiau, o kai kur sumos standartinės, kaip ir Vilniuje. Draugai iš Amsterdamo buvo nustebę, sakė, kad kainos nemažos, panašios kaip ir pas juos.“

Asmeninio albumo nuotr./Naglis Bierancas
Asmeninio albumo nuotr./Naglis Bierancas

Palangoje savaitgalį praleido ir influenceris Naglis Bierancas. Jis atostogas pajūryje sakė pasirinkęs tik todėl, kad jų nereikia planuoti, galima spontaniškai nuvykti ir pasimėgauti saulės voniomis. Visgi vyras tikino atostogauti mieliau vykstantis į svečias šalis. Paklaustas, ar užsienyje pigiau, jis svarstė, kad viskas priklauso nuo šalies.

„Jei kalbėsime apie Ukrainos kurortą Odesą, faktas, kad ten pigiau. Tačiau nuvykite į Kanus, tada bus aišku, kur kainos kandžiojasi“, – juokėsi N.Bierancas.

Nuvykite į Kanus, tada bus aišku, kur kainos kandžiojasi.

Trumpų atostogų Palangoje metu jis sakė pinigų netaupęs, o pamatęs paslaugų kainas – nenustebęs. Atostogų režimą įjungusi socialinių tinklų žvaigždė stengėsi atsipalaiduoti ir savęs finansiškai nevaržyti.

„Galbūt nustebino tik vienas Palangos restoranas, kuriame kainos nemažos, o maisto kokybė tragiška. Nesu išrankus, valgau šaldytą, greitai pagaminamą maistą, bet, kai gavau prie šaltibarščių šaltas bulves, patikėkite, nesusilaikiau (juokiasi). Galiu sumokėti daugiau, bet tada norisi gauti ir kokybišką maistą, o šį kartą gavau tragišką patirtį ir 50 eurų sąskaitą“, – pasakojo Naglis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad nakvynės kaina pas „Palangos bobutes“ kur kas didesnė nei Italijos kurorte, tačiau jis įsitikinęs – sumažinti kainas pajūryje pavyktų tik atsiradus daugiau konkurencijos: „Palyginus su Italijos kurortu – jame gyvenome žymiai geriau. O Palangoje gauni sovietinį butą pas bobutę ir moki brangiau. Dėl to dažniausiai atostogoms renkuosi užsienį. Lietuvoje yra paklausa, dėl to atsiranda ir pasiūla. Jei turėtume daugiau kurortų, kainos galbūt kristų.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naglis Bierancas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naglis Bierancas

Stilistė Viktorija Šaulytė vasarą dažniausiai atostogoms renkasi Lietuvos pajūrio kurortus. Tiesa, ji tikino mėgstanti ramesnes vietas, kuriose mažiau žmonių ir šurmulio.

„Turime tokią gražią vasarą, gamtą, jūrą, tai vasarą norisi išnaudoti savo krašto teikiamus malonumus. Šį kartą su draugais nuvykome į Kunigiškes“, – 15min pasakojo Viktorija.

Ji mano, kad Lietuvos pajūryje poilsiautojų išleidžiamos sumos priklauso nuo jų pačių. Viktorija įsitikinusi, kad norintiems sutaupyti galima maistą gaminti namuose ar rasti kitokių alternatyvų brangioms pramogoms: „Aš manau, kad išleidžiama pinigų suma priklauso nuo kiekvienos poros ar šeimos. Gali nuvykęs į užsienį taškytis pinigais ir išleisi tiek pat, kiek Lietuvoje.“

Asmeninio albumo nuotr./Viktorija Šaulytė ir Julius Mocka
Asmeninio albumo nuotr./Viktorija Šaulytė ir Julius Mocka

Ji pastebi, kad pajūrio kavinėse maisto kainos tikrai gana didelės, tačiau, anot V.Šaulytės, sostinės restoranuose galima pavalgyti už lygiai tokią pačią sumą: „Aišku, gal vasarą, kai į Palangą atvyksta daugiau žmonių, kainos labiau pakeliamos, bet jei nuvyksti prie jūros ir turi galimybę gaminti namuose ar pasidaryti pikniką prie jūros, galima pasinaudoti tokia proga.“

Biudžeto, kurį Viktorija nusistato nuvykusi prie jūros, sakė neturinti, o laiką leidžia gamtoje – skaito knygas, grožisi bangomis. Tokiu būdu ne tik sutaupo, bet ir pailsi.

„Su draugais juokiamės, kad kiekvienais metais pristato daug atrakcionų, ir vis didina jų skaičius, pavyzdžiui, anksčiau buvo 3D, 5D, dabar jau atsirado 10D. Man atrodo, kad tai traukia žmones, bet gal labiau vilioja mažus vaikus. O aš mėgstu ramiai leisti laiką – žaisti stalo žaidimus, skaityti knygą, pasivaikščioti prie jūros. Labai patinka plaukioti vandenlente, bandysiu ir kaituoti“, – sakė Viktorija.

Asmeninė nuotr./Orijus Gasanovas
Asmeninė nuotr./Orijus Gasanovas

Žurnalistas Orijus Gasanovas jau ne pirmą vasarą leidžia Palangoje. Tačiau į pajūrį jį atpučia ne atostogų vėjai, o darbo reikalai. Paklaustas, ar pastebi, kad prie Baltijos jūros kainos kiekvienais metais vis siekia naujus rekordus, jis tikina, jog taip tikrai nėra.

„Kai kurios kainos stebina, bet aš jas visada lyginu su Vilniaus maitinimo įstaigų kainomis. Šaltibarščių, karštųjų patiekalų kainos daug kur panašios ar net identiškos. Jos tikrai nėra plėšikiškai didelės, nes Palangoje didelė konkurencija. O žmonės nepatenkinti kainomis, nes visi nori pigiau, bet pigiau negauna“, – pasakojo Orijus.

Vyras sako, kad atostogos Palangoje tikrai bus brangesnės nei kelionė į Ukrainą, tačiau nusprendę vykti į Turkiją poilsiautojai išleis kur kas daugiau: „Kalbant apie maistą, yra vietų, kur galima pavalgyti ir už 3 ar 4 eurus, o kai kur vieno karšto patiekalo kaina – 18 eurų. Tai priklauso nuo žmonių pomėgių. Daug kas sako, kad Turkijoje yra pigiau, bet tai netiesa, nes kai eini į padorų restoraną, o ne kebabinę, išleidi nuo 10 iki 20 eurų. Palangoje už tokią sumą taip pat galima skaniai pavalgyti.“

Vasarą gyvendamas Palangoje Orijus pastebi, kad bobutės gatvėse jau nebestovi, jos persikėlė į internetą. Tiesa, anot žurnalisto, yra likusių senovinių pažiūrų nuomininkų, kurie priima nuolatinius klientus, paskambinančius ir nakvynę užsisakančius telefonu.

„Bobutės nakvynės kainą iš litų sukonvertavo į eurus, vienai nakčiai galima sumokėti nuo 15 iki 30 eurų už kambarį“, – 15min sakė O.Gasanovas.

Asmeninio albumo nuotr./Orijus Gasanovas
Asmeninio albumo nuotr./Orijus Gasanovas

Jis pasakojo kiekvienais metais išbandantis ir įvairias Palangoje siūlomas pramogas: „Palangoje atsirado persirengėlių, su kuriais galima nusifotografuoti. Anksčiau tokių nepastebėdavau. Nuotrauka kainuoja 2 eurus, bet pritraukia labai daug žmonių. Pati populiariausia pramoga, kuri man atrodo labai keista, – važinėjimas elektriniais motociklais. Mieste atsidarė ir baseinas, manau, kai bus lietinga, jis bus perpildytas. Taip pat labai populiarus neseniai atsidaręs vandenlenčių parkas, jame renkasi vilniečiai ir dauguma žinomų žmonių – Jazzu, Vaidas Baumila, kiti garsiausi atlikėjai. Visi garsenybių medžiotojai turėtų ten vykti.“

Per dieną esu išleidęs ir 400 eurų.

Vyras pastebi, kad miestas kiekvienais metais tampa vis tvarkingesnis, šiais metais atsirado čiaupų su vandeniu, skirtų nusiplauti kojoms. Anot Orijaus, trūksta tik dušų paplūdimy.

Gyvendamas Palangoje jis sako išleidžiantis labai įvairias sumas. Visgi tikslios pasakyti negalintis, nes ji priklauso nuo dienos ar pramogų: „Kartais išleidžiu minimaliai, o kitą dieną, kai atvyksta draugų, didesnę sumą. Manau, kad daugiausia išlaidauju, kai vyksta Lietuvių dizainerių „Vasaros Pop Up“. Per dieną esu išleidęs ir 400 eurų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius