Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip karantino metu vaikus prižiūri išsiskyrusios poros? Atsako garsios mamos

Karantinas vaikus auginančioms šeimoms – ne tik džiaugsmas, bet ir atsakomybė. Kaip apsaugoti juos nuo koronaviruso grėsmės, o atsiradusį laisvą laiką išnaudoti įdomiai ir prasmingai? Ir ką karantino metu daryti tada, kai vaiko tėvai gyvena atskirai: riboti susitikimus su atžala, o gal priešingai? Sava patirtimi su 15min skaitytojais dalijasi žinomos mamos – Goda Alijeva, Monika Šedžiuvienė ir Vaida Skaisgirė.
Monika Kvietkutė, Vaida Skaisgirė, Goda Alijeva
Monika Kvietkutė, Vaida Skaisgirė, Goda Alijeva / 15min, „Holigans“ ir 15min nuotr.

Štai atlikėja, grupės „69 danguje“ narė Goda Alijeva 15min pasakojo su buvusiu sutuoktiniu Rolandu sutarusi, kad karantino metu dalį laiko vaikai praleis pas ją, kitą dalį – pas tėtį. Pora augina 10-ies metų dukrą Tėją ir 6-erių metų sūnų Amilį.

„Mes esame sugalvoję taip, kaip vaikams tinka. Iš pradžių vaikai karantinavosi pas tėtį namuose, dabar karantinuosis pas mane. Tiesa, kol kas aš tik su dukra, sūnus pasiliko karantinuotis pas tėtį, bet su sūnumi tuo metu mes kalbamės vaizdo skambučiais, važiuoju pas jį, einame pasivaikščioti, pavedžiojame šuniuką. Taip ir pasidaliname“, – kalbėjo žinoma moteris.

Ji pridūrė mėginanti kuo labiau apsaugoti vaikus nuo koronaviruso grėsmės. Karantino metu imasi atitinkamų priemonių, tą patį daro ir Rolandas.

„O vaikai juk dažniausiai būna tie nešiotojai, kurie gali lengvai užkrėsti vyresnius žmones, tai labai baisu, nes yra seneliai tiek iš mano, tiek iš jo (Rolando – aut. past.) pusės. Todėl saugome juos, saugomės patys – aš, pavyzdžiui, stengiuosi niekur nevažiuoti, net į parduotuvę, juk šiais laikais labai patogu, nes galima viską į namus užsisakyti“, – patirtimi dalijosi žinoma mama.

„Get Photo“ nuotr. /Goda Alijeva su dukra Tėja ir sūnumi Amiliu
„Get Photo“ nuotr. /Goda Alijeva su dukra Tėja ir sūnumi Amiliu

Vengia ji ir artimų kontaktų su kitais žmonėmis, net giminėmis. Sako, sąmoningi turėtų būti visi ir, jei tik yra galimybė, likti namuose, saugoti nuo galimo užkrato savo artimuosius.

„Laikomės atstumo, vieni pas kitus nevaikštome, bet skambinamės – dabar technologijos leidžia tą daryti, kalbamės vaizdo skambučiais. Vakar su Natalija (Natalija Bunke – aut. past.) susiskambinome, gal valandą prapliurpėme apie gyvenimą, pavasarį, namus, sodus, – juokėsi G.Alijeva. – Stengiamės bent taip ryšį palaikyti, nes pradedu suprasti, kaip pasiilgome to betarpiško bendravimo, kaip apskritai mums vieniems kitų reikia ir tai labai jaučiama, laukiam nesulaukiam, kada viskas baigsis.“

Vis dėlto atsiradusį laisvą laiką G.Alijeva pasakojo su vaikais išnaudojanti turiningai, stengiasi kiekvieną dieną nuveikti vis ką nors įdomaus. Į parkus, susibūrimų vietas tikrai neina, tačiau atranda smagios veiklos namuose arba aplink namus.

„Skaitome, žaidžiame, nes prisipirkome labai daug stalo žaidimų, statomės įvairiausias palapines, vakarais, pasijungę spalvotas lempas, karts nuo karto rengiame šokius, diskoteką, kad tik būtų linksma, kad tik vakaras nebūtų monotoniškas. Be to, dukrytė dažnai gamina, kepa įvairiausius keksiukus, daro želė, padeda man virtuvėje, tai daugiau laiko galime praleisti kartu. Mus gelbėja ir tai, kad turime nuosavą kiemelį. Vakar nebuvo vėjo, tai sugalvojome žaisti raketėmis“, – patarimais, ką karantino metu veikti su atžalomis, dalijosi G.Alijeva.

Tiesa, šią savaitę režimas kiek pasikeitė. Godos dukra – trečiokė, pirmas dvi karantino savaites jai buvo atostogos, tačiau nuo trečios jau prasidėjo pamokos nuotoliniu būdu. „Sėdi panelė prie kompiuterio ir mokosi“, – šyptelėjo Goda.

Ji pasidžiaugė, kad kol kas rūpesčių dėl susiklosčiusių aplinkybių nekyla, nors tai, jog dėl koronaviruso grėsmės mokyklos uždarytos, – ir džiaugsmas, ir atsakomybė.

Faina, nes ryšys su vaikučiais pasidaro artimesnis, smagu su jais leisti laiką, bet, aišku, ir pavargsti. Atrodo, susitvarkai, praeina kažkiek laiko ir vėl viskas iš pradžių, vėl tvarkaisi. Bet vis tiek smagu, o ir vaikams šis laikas naudingas – su tėvais jie jaučiasi saugūs, jais yra pasirūpinta“, – mintimis dalijosi G.Alijeva.

Tačiau nusijuokė besitikinti, kad karantinas ilgai neužsitęs, – bijo prarasti gerą formą.

„Daug valgom, skaitom ir gulim. Bijau net pagalvoti, kad iki vasaros dėtas triūsas į sportą ir sveiką gyvenseną gali nukeliauti šuniui ant uodegos, nes iš tikrųjų labai dideli maisto kiekiai dabar sunaudojami, net baisu“, – juokdamasi prisipažino pašnekovė.

„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr./Goda Alijeva
„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr./Goda Alijeva

Kita žinoma mama, atlikėja Monika Kvietkutė patikino, kad per karantiną jos dienos bėga gana standartiškai – moteris rūpinasi namais, gamina valgyti, prižiūri 4-erių metų sūnų Gabrielių.

„Bet karantinas tikrai nedaro įtakos mano užsiėmimams su sūnumi, nes bet kokiu atveju aš su juo kiekvieną dieną būdavau. Dėl to, kad dabar daugiau laiko reikia sėdėti namie su vaiku, man asmeniškai sunkumų neiškilo, kaip galbūt kitiems tėvams“, – svarstė M.Kvietkutė.

Vis dėlto Monika neslėpė mananti, kad didelės rutinos neatsiranda dar ir dėl to, kad dalį laiko sūnus praleidžia pas tėtį, verslininką Andrių Šedžių. Dabar, karantino metu, būti pas tėvą namie jam naudinga ir dėl esamų aplinkybių.

„Per karantiną su sūnumi be reikalo į lauką šiaip neiname. Buvome tik tik kartą išėję pasivaikščioti į mišką, kai aplinkui nebuvo daug žmonių, o šiaip tai stengiamės klausyti visų rekomendacijų ir sėdėti namuose. Tačiau kai vaikas būna pas tėtį, jis ten turi savo kiemą, todėl paprasčiau ir saugiau – gali pabūti gryname ore“, – 15min priežastį įvardijo atlikėja.

kasperina nuotr./Monika Šedžiuvienė laidoje „Virtuvės istorijos“
kasperina nuotr./Monika Šedžiuvienė laidoje „Virtuvės istorijos“

Ji juokiasi, kad karantino laikotarpis išvarginti jos dar nespėjo, – atlikėjos teigimu, pavargti nėra nuo ko.

„Galbūt aš kiek kitaip žiūriu į visa tai, bet manau, kad reikia džiaugtis, nes tokių atostogų dar ilgai gali nebebūti“, – įžvelgusi situacijos privalumą šyptelėjo M.Kvietkutė.

Tiesa, nors atsakingai laikosi visų karantino reikalavimų, bereikalingai panikai moteris taip pat stengiasi nepasiduoti. Štai socialiniuose tinkluose šiuo metu dominuojančią informaciją apie koronavirusą bando praleisti.

„Panika tikrai niekam nepadės. Reikia išlikti sąmoningiems, klausyti visų rekomendacijų, užsitikrinti higieną ir, manau, viskas bus gerai. Bet jeigu kelsime paniką arba kaip tik būsime pernelyg ramūs, kas irgi negerai, manau, dar ilgai sėdėsime namie visi“, – sakė pašnekovė.

Karantinas neišvengiamai pakeitė ir jos asmeninius planus, ne tik koncertinius. Ji ketino tęsti mokslus, susijusius su grožio sfera, tačiau prisimena, kaip ištisą dieną pasimokiusi, jau kitą rytą sužinojo, kad paskelbtas karantinas. Taip investuotus pinigus ir praktiką kol kas teko pamiršti. Tačiau Monika net ir tokioje situacijoje nepraranda optimizmo.

„Nuostolį jaučiame kiekvienas, bet yra, kaip yra. Sveikata pirmoje vietoje“, – pabrėžė M.Kvietkutė.

Austėjos Chech nuotr./Monika Šedžiuvienė
Austėjos Chech nuotr./Monika Šedžiuvienė

Karantinas pakoregavo ir televizijos laidų prodiuserės Vaidos Skaisgirės dienotvarkę. Vis dėlto moteris džiaugiasi, kad pastarosios savaitės leido jai atgauti jėgas.

„Kol kas šios dienos man nesukėlė jokios kančios. Turiu pripažinti, kad pirmą kartą taip pailsėjau. Iš tikrųjų net atostogų režime nelabai moku kompiuterio nesivežti, nesirūpinti darbais, tačiau dabar viskas taip sustojo, kad pirmąsyk taip gerai išsimiegu“, – neslėpė V.Skaisgirė, atskleidusi, kad šios savaitės naudingos ir bendraujant su artimaisiais, pavyzdžiui, su Tenerifėje gyvenančia seserimi dabar susiskambina ne kas savaitę, o bene kasdien.

Be to, 7-erių metų Atą auginanti moteris pasidžiaugė ir galimybe daugiau laiko praleisti su savo atžala. Vaida teigė, kad jai ir sūnui, kaip ir daugeliui šeimų, dabar didžiausia atrakcija – maisto gaminimas ir valgymas. Tiesa, laisvalaikį tenka derinti su įsipareigojimais.

„Viskas persimainę – darbai su laisvalaikiu, su poilsiu, su mokykla. Toks gyvenimo ritmas labai įdomus ir kitoks, bet nėra kur dėtis. Kaip ir daugybėje šeimų, daug maisto gamybos, daug žaidimų, daug fantazijos paieškų ir pasitelkimo, bandymų darbus tvarkytis nuotoliniu būdu, kiek išeina iš namų nekelti kojos. Lengvas chaosas, bet tenka prie jo prisitaikyti“, – patikino Vaida.

Organizatorių nuotr./Žinomi žmonės restorane išbandė naujus jūrų gėrybių patiekalus
Organizatorių nuotr./Žinomi žmonės restorane išbandė naujus jūrų gėrybių patiekalus

Pokalbio su 15min metu V.Skaisgirė buvo ką tik po virtualaus tėvų susirinkimo. Pašnekovės teigimu, jos sūnus mokosi itin disciplinuotoje mokykloje, tad net ir siaučiant pandemijai į mokslą čia žiūrima rimtai – tenka aiškintis naujus dalykus, mokytoja veda vaizdo pamokas, net diktantą mokiniai rašė tokiu būdu.

„Nuotolinis mokymasis nėra pats lengviausias dalykas, nes didžioji dalis tėvų ne pedagogai ir neturi pedagoginių gabumų, o vis tiek privalo nemažai aiškinti vaikams, dirbti su jais. Mes su Atu kasdien prie naujų temų praleidžiame apie tris valandas“, – sava patirtimi pasidalijo Vaida.

Ji neslėpė, kad nors prasidėjus karantinui laisvo laiko padaugėjo, tačiau vaikui neinant į mokyklą ir daugiau dirbant su juo prie mokslų iššūkių netrūksta.

„Aišku, pavargstu. Didžiausias iššūkis, kad tuo metu, kai vyksta internetinės pamokos, paraleliai vyksta ir mano darbai, o pirmokas vis tiek pats nemoka kompiuterio įsijungti, visko susižiūrėti, tu turi jam padėti. Todėl kurį laiką tenka išjungti telefono garsą ir būti su sūnumi pamokose“, – pasakojo V.Skaisgirė.

Vis dėlto ji sako jau spėjusi susigyventi su šiuo režimu. Nors pirmas dienas patyrė lengvą šoką, nes teko dar ir perdėlioti laidų filmavimų grafikus, prie naujo ritmo jau įprato. Vaida supranta, kad šiuo metu svarbiausia saugumas ir sveikata, tad džiaugiasi, kad gyvename XXI amžiuje, kai darbus galima nudirbti neišėjus iš namų.

„Viena iš mano laidų medicininė, tai ji dabar ypač reikalinga, todėl esu labai dėkinga savo komandai, kuri per atstumą sugeba įgyvendinti, sumontuoti. Tiesą sakant, kai kurių savo laidų montuotojų ir šiaip nesu mačiusi gyvai per trejus metus, nes mes tiesiog dirbame nuotoliniu būdu“, – prisipažinusi nusijuokė pašnekovė.

Organizatorių nuotr. /Vaida Skaisgirė
Organizatorių nuotr. /Vaida Skaisgirė

V.Skaisgirė rimtai žiūri į koronaviruso grėsmę – kad nebūtų jokių kontaktų, nekviečia į svečius draugų, per visą karantino laikotarpį tik kelis kartus buvo išėjusi toliau nuo namų, ir tik tada, kai reikalų negalėjo sutvarkyti telefonu. Vaida tikina, kad ir be valdžios nurodymų kiekvienam turėtų pakakti proto suvokti, kad į tai, kas vyksta, negalima žiūrėti pro pirštus.

„Jei kiekvienas taip griežtai žiūrėtų, galėtume labai greitai išeiti iš šios situacijos, bet, deja, paskaičius portalus ir pažiūrėjus žinių reportažus tenka suprasti, kad didelė dalis visuomenės nesinaudoja didžiausia žmonijos dovana – mąstymu, protu ir galimybe galvoti, – apgailestavo Vaida. – Paradoksalu, kad žmonės skundžiasi, jog negali kažkur išeiti, bet juk mes kuriame namus tokius, kuriuose turėtų būti gera būti. Visą laiką skundėmės, kaip nerandame laiko šeimai, tai dabar prašau – į valias. Pasaulis mus atgręžė prie to, ką deklaravome kaip svarbiausias vertybes, – namus, šeimą, jaukumą. Bet, pasirodo, tai mus varo iš proto. O juk niekas mūsų nekviečia į fronto liniją kariauti, mums tik reikia pasėdėti namie ir pasisaugoti. Tai taip paprasta, kad negali būti paprasčiau.“

Tiesa, su sūnumi Vaida išeina pasivaikščioti, nes, kaip teigia, grynas oras būtinybė, tačiau tai daro laikydamasi visų saugumo reikalavimų. Vis dėlto Vaidai savo akimis teko matyti, kad jų laikosi toli gražu ne visi tėvai, kai kurie jų akivaizdžiai rizikuoja savo vaikų sveikata.

„Man nesuprantami pergrūsti parkai, būriai vaikų, žaidžiančių juose, vaikai ant karstynių, o virusas juk laikosi ant paviršių. Man net pikta iš tikrųjų. Esu tokia, kad kai randu progą, tai ir paauklėju – gi taisyklės sakomos ne veltui ir kartais galbūt geriau pasisaugoti daugiau, negu reikia, nei padaryti mažą klaidą, kuri gali daug kainuoti“, – apmaudo neslėpė V.Skaisgirė.

O kaip karantino laikotarpiu Vaida pasidalija tėvystės rūpesčiais su buvusiu vyru Rolandu Skaisgiriu? Plėstis šia tema pašnekovė nenorėjo, tačiau užtikrino: „Viskas šiuo klausimu puikiai išspręsta – Atas ir toliau džiaugiasi abiem tėvais, kaip ir visą gyvenimą tą darė.“

Beje, kalbėdama apie koronavirusą Vaida paminėjo vieną jai įsiminusią filosofų diskusiją, kuri į situaciją privertė pažvelgti kitomis akimis: „Taip, virusas yra tragedija visam pasauliui, bet tam tikra prasme turėtumėme būti jam dėkingi, nes šiandien visos šalys vienijasi, vis mažiau kalba apie karinius konfliktus, visi tarsi turi tą vieną priešą. Virusas parodo, kad mes visi galime būti vieningi, o kartu tai ir puiki proga pabūti su savimi ar su artimaisiais, permąstyti vertybes.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius