Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaukes siūlanti atlikėja Ofelija sako gelbėjanti žmones nuo spekuliantų: apsipirko ir Artūras Zuokas

Atlikėja Liepa Maknavičiūtė, dar žinoma sceniniu vardu Ofelija, jau kelias savaites siūlo įsigyti medicininių kaukių. Už tai ji sulaukė ir kritikos – dalis internautų ėmė kaltinti dar vienu būdu pasipelnyti. Vis dėlto pati Liepa atkerta sakydama, kad tokios prekybos kaip tik ėmėsi pasipiktinusi spekuliantais ir teigia, kad, priešingai nei kai kurie, siekia ne pasipelnyti, o padėti žmonėms.
Liepa Maknavičiūtė-Ofelija, kaukės ir Artūras Zuokas
Liepa Maknavičiūtė-Ofelija, kaukės ir Artūras Zuokas / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

Tiesa, susisiekus su atlikėja, ji atskleidė, kad kaukėmis prekiauja ne asmeniškai, o įmonė – Liepa teigė tiesiog prisidedanti prie bičiulių. Vis dėlto pasakojo, kad mintis prekiauti minėtomis priemonėmis kilo būtent jai.

„Pasiūliau idėją, nes pamačiau, kokia dabar situacija“, –15min aiškino L.Maknavičiūtė.

Liepos ir jos partnerio, įmonės atstovo Artūro teigimu, pardavinėti kaukes jie nusprendė rinkoje pamatę daug spekuliacijų. Tai juos esą nemenkai papiktino, todėl nusprendė imtis iniciatyvos ir tikina einantys kitokiu keliu – kaip sako, nedirba su tarpininkais, o bendrauja tiesiogiai su gamintojais.

„Mums pasisekė – koncertuodama Kinijoje susipažinau su daug svarbių žmonių, vienas iš jų fabrikų savininkas. Ši pažintis leido mums rezervuoti produkciją ir parduoti ją už mažmeninę kainą, – sakė L.Maknavičiūtė. – Nes kai žmonės moka 30 eurų už vieną kaukę, čia yra labai didelė nesąmonė. Mes neturime ketinimo užsidirbti daug pinigų, kaip kiti spekuliuodami, mūsų ketinimas – tiesiog nebrangiai aprūpinti žmones kaukėmis.“

Asmeninio albumo nuotr./Liepa Maknavičiūtė-Ofelija
Asmeninio albumo nuotr./Liepa Maknavičiūtė-Ofelija

Liepa su kolegomis penkis vienetus FFP3 lygio respiratorių siūlo įsigyti už 40 eurų. Pasak pašnekovų, tai nėra didelė suma.

„Jei pas mus penki respiratoriai kainuoja 40 eurų, tai kitur 100 eurų ar daugiau, – teigė jie. – O kai matai pasiūlymus pirkti FFP2 po 10-15 eurų, tai net nesmagu – juk šios kaukės vienkartinės, tad žmonės, norėdami apsisaugoti, vis tiek jas turi pirkti ir pirkti, ir galiausiai susidaro pakankamai dideli pinigai.“

Pašnekovai pabrėžė dirbantys oficialiai – teigia, kad kompanija licencijuota, o kaukėmis prekiaujama gavus visus leidimus, turint sertifikatą iš tiekėjo. Be to, pardavinėjamos ne įprastos FFP3 kaukės su vožtuvu, o su atnaujinta technologija be vožtuvo.

„Kažkodėl daugelis nori kaukių su vožtuvais, bet jeigu tokią kaukę dėvi užsikrėtęs žmogus, jis vis tiek kelia pavojų aplinkiniams. Dėl tos pačios priežasties Kinijos valdžia net uždraudė tokias gaminti, – pridūrė L.Maknavičiūtė. – O šitos kaukės apsaugo 99 procentais, jos specialiai sukurtos kovai su šiuo virusu. Jo nei įleidžia, nei išleidžia.“

Minėtomis priemonėmis neseniai pradėta prekiauti elektroniniame puslapyje. Tiesa, dar prieš kelias savaites apie galimybę įsigyti kaukių Liepa paskelbė savo feisbuko paskyroje. Tačiau tuomet sulaukė ne tik susidomėjusių žmonių užklausų, bet ir kritikos bangos.

„Buvo anšlagas, mano skelbimas sulaukė daug ir teigiamo, ir neigiamo susidomėjimo, heiterių netrūko. Atsirado ir tokių, kurie pradėjo rašinėti – kodėl jūs neaukojate tų kaukių medikams, o pardavinėjate?“, – prisiminė atlikėja.

Tačiau čia pat Liepa sako, kad kritikuoti visada lengviau nei kažką daryti ir kreipiasi į tuos kritikus – tvirtina, kad tikrai yra planų respiratoriais ne tik prekiauti, bet ir dalį jų skirti ligoninėms bei prisidėti prie Andriaus Tapino iniciatyvos.

„Visgi mūsų pagrindiniai užsakovai yra vaistinės ir kitos sveikatinimo įstaigos, jiems šiuos respiratorius tiekiame kone savikaina. Taip pat jeigu yra norinčių, visada galima prisidėti prie šios bendros veiklos ir dar labiau sumažinti šių taip visiems reikiamų priemonių kainą“, – kalbėjo Liepa.

Atlikėja džiaugiasi, kad minėta kritika neužkliuvo politikui Artūrui Zuokui. Šis susisiekė su ja per feisbuką ir netrukus įsigijo jos siūlomų kaukių.

„Vėliau Zuokas viešai įkėlė nuotrauką – iš kaukių namie pasidarė džiovyklę, ten kabo ir mūsiškė“, – teigė L.Maknavičiūtė.

Asmeninio albumo nuotr./Kaukės Artūro Zuoko namuose
Asmeninio albumo nuotr./Kaukės Artūro Zuoko namuose

Cituojamas A.Zuoko įrašas feisbuke: „Corona keičia buitį. Į namus privalomai atėjo veido kaukės. Ir, matyt, bus dar ilgai. Kur jas dėti, kai jos ne ant veido? Plius reikia vėdinti ir nesumaišyti su kitų. Sprendimas – kaukių pakaba ir vėdintuvas. Greitai pasidariau sau. Tikiuosi, mūsų auksarankiai padarys geresnių ir stilingų.“

Kad ir kaip bebūtų, Liepa pastebėjo, kad daug žmonių viešumoje vis dar vaikšto be kaukių. Šis faktas merginą liūdina.

„Jie galvoja, kad kaukės neapsaugo, nereikalingos, bet iš tikrųjų gali tiesiog praeidamas užsikrėsti ir net nežinosi. Tiesiog pikta. Kad neįvyktų situacija, kokia dabar yra Italijoje, reikia imtis griežtų priemonių, saugoti save ir, svarbiausia, artimuosius“, – įsitikinusi L.Maknavičiūtė.

Tiesa, sako su partneriais turinti galimybę gauti ne tik kaukių, bet ir testų, nustatančių, ar žmogus serga koronavirusu.

„Jei būtų didelė paklausa, užsakytume, nes skaitau daug straipsnių, visur rašo, kaip sunku susitarti su daktarais, kad padarytų testus, eilės didžiausios“, – kalbėjo pašnekovė.

Vis dėlto verslininke savęs ji nelaiko – ir toliau bus dainininkė, neslepia klausytojams ruošianti intriguojančių naujienų.

O paklausta, kaip pati saugosi nuo koronaviruso, Liepa išdavė paslaptį – šiuo metu yra itin atsargi, nes laukiasi ir jau netrukus turėtų sūpuoti mergaitę.

„Tokioje apokalipsėje vaikas gims“, – nusijuokė ji.

Asmeninio albumo nuotr. /Liepa Maknavičiūtė-Ofelija
Asmeninio albumo nuotr. /Liepa Maknavičiūtė-Ofelija

Iš premjero lūpų – kritika besipelnantiems spekuliantams

Vis dėlto prekyba kaukėmis pastaruoju metu vertinama dviprasmiškai. Ne visi jas pardavinėjantys asmenys elgiasi sąžiningai – kai kurie jų gerokai užsikelia kainas ir taip pelnosi iš koronaviruso pandemijos.

Premjeras Saulius Skvernelis penktadienį savo puslapyje feisbuke pareiškė, kad tokius asmenis reikia bausti.

„Šiandien paprašiau Vidaus reikalų ministrės užtikrinti, kad policija ir kitos atsakingos struktūros itin atidžiai stebėtų, užkardytų, o prireikus griežtai baustų asmenis, niekšiškai siekiančius pasinaudoti pandemijos situacija.

Visų pirma kalbu apie tuos, kurie siūlo pirkti kaukes, respiratorius ir kitas apsaugos priemones už trigubą ar penkiagubą kainą. Panašiai elgiasi ir veikėjai, peršantys dezinfekcinį skystį. Jau atsirado gudročių, siūlančių įsigyti „greituosius COVID-19 testus“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Aferistų visais laikais buvo ir bus. Ypatingai kriziniais laikotarpiais. Todėl kreipiuosi į žmones su prašymu nesusivilioti jų gundymais.

Parduotuvių ir vaistinių lentynos palaipsniui pildosi dezinfekciniu skysčiu. Primenu, jog Ekonomikos ir inovacijų ministerijai jau duotas pavedimas užtikrinti, kad tiek skysčiai, o svarbiausia – kaukės bei kitos apsaugos priemonės būtų prieinamos visiems Lietuvos gyventojams. Dar šiek tiek kantrybės, visa tai bus laisvai prieinama.

Nepirkite iš lupikautojų, nesuteikite jiems galimybės lobti Jūsų sąskaita, o apie galimai nesąžiningai veiklą nedelsiant praneškite policijai arba FNTT“, – rašė S.Skvernelis.

Medikė siekė parduoti kaukes, gautas kaip labdarą?

15min primena, kad penktadienį Lietuvą sukrėtė su kaukių prekyba susijęs skandalas. Žurnalistas Andrius Tapinas paskelbė, kad iniciatyvos „Laikykitės, medikai“ nupirktus ir skirstytus respiratorius medikė siekė perpardavinėti, o ne perduoti gydymo įstaigai.

Vėliau A.Tapinas feisbuke paskelbė medikės ir jos šeimos atsiprašymą. Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius