-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaulą galės pakeisti medis

Mokslininkai iš medžio sukūrė medžiagą, kuri yra tvirta kaip titanas ir nepūna, todėl jau netolimoje ateityje iš jos gali būti kuriami kaulų protezai.
Kaulai
Kaulai / Photos.com

Medžio sandara yra labai panaši į kaulų, kadangi turi daug porų ir kanalų. Tačiau iki šiol mediena netiko protezams gaminti, nes drėgmėje medis pūna ir yra.

Tačiau Italijos mokslininkų grupei pavyko išspręsti šią problemą – atlikę kelias chemines reakcijas jie pakeitė medieną kaulu.

Pirmiausia, mokslininkai medieną kaitino, kad išgarintų vandenį ir baltymus. Gautą anglį jie sujungė su anglies dvideginiu ir deguonimi, ir gavo kalcio karbonatą. Rezultatas – balta medžiaga, kuri chemiškai nesiskiria nuo kaulo, tačiau jos vidus yra toks kaip medienos.

Mokslininkų teigimu, kadangi ši medžiaga yra labai panaši į žmonių kaulus, iš jų būtų galima gaminti protezus, kurie puikiai pakeistų lūžusius kaulus ir būtų patvaresni už dabartinius protezus, pavyzdžiui, gaminamus iš titano. Be to, tokį protezą lengviau priimtų organizmas.

Anksčiau mokslininkai bandė kalcio karbonato gamybos metu pripildyti jį mažų tarpelių leisdami dujas, tačiau gauta medžiaga buvo labai trapi.

Medienos privalumas tas, kad tarpeliai šioje medžiagoje atsiranda natūraliai ir yra prisitaikę prie nuolatinio spaudimo.

Tiesa, šiuos protezus dar ketinama tobulinti, kadangi kaulai išorėje turi mažiau tarpelių nei mediena ir yra gerokai tvirtesni bei atsparesni, todėl tokiu protezu pakeisti viso kaulo kol kas negalima – jis būtų per daug trapus. Tačiau ši medžiaga tiktų užpildyti tarpus, kurie atsiranda po smarkaus kaulų skilimo ar lūžimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius