Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaune atidaryti ledo namai: tirpstantį interjerą pirmi apžiūrėjo garsūs miestiečiai

Gruodžio 11-ąją Kauno Rotušės aikštėje, vietoje, kurioje per didžiąsias metų šventes apsilanko rekordiškai daug žmonių, iškilo neįprastas statinys – eskimų buveinę kiek primenantys ledo namai. Pirmieji į šių šaltų namų duris pasibeldė visuomenei gerai žinomi veidai. Asmenukių prie ledo skulptūrų išties netrūko.
Ledo namas Kauno rotušėje
Ledo namas Kauno rotušėje / Aliaus Koroliovo/15min nuotr.

„Mojo Lounge“ ir „Ledo meistrų“ bendrai sukurti ledo namai užima 49 kvadratinius metrus. Iš skaidrios, šilumai jautrios medžiagos pagamintos ne tik šio namo sienos, bet ir baldai, indai, baras, interjero dekoracijos. Iš pradžių manyta, jog visas statinys bus pagamintas iš skaidraus ledo, atkeliavusio iš Vilniaus, tačiau planus pakoregavo vyraujantys orai. Dengti ledinį stogą atsisakyta dėl saugumo sumetimų.

„Idėja gimė gal prieš mėnesį. Kodėl toks namas iškilo ne Vilniuje, o Kaune? Nes Kaunas dabar ant bangos. Tiesa pasakius, su vilniečiais mes nesutarėme. Sostinėje tokiam statiniui vietos neatsirado. Visai kitoks dialogas užsimezgė su Kauno valdininkais“, – patikino „Mojo Lounge Vilnius“ savininkas Karolis Ramoška.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kristina Kaikarienė
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Kristina Kaikarienė
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Artūras Orlauskas su šeima
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Artūras Orlauskas su šeima

22 dienas miestiečius džiuginsiančiame ledo name bus galima pasivaišinti karštais gėrimais bei iš anksto užsisakyti degustacinę vakarienę, kurių kas vakarą bus surengta po tris. Norėdami pasimėgauti maistu šiame išskirtiniame restorane, lankytojai turės pasiruošti iš anksto – pravers šiltesni rūbai. Viešnagė truks iki valandos. Vienu metu ledo name bus aptarnaujama iki pusšimčio lankytojų. Jie bus laukiami kas vakarą.

Namo „durys“, pasak K.Ramoškos, bus atviros tol, kol Kauno Rotušės aikštėje vaikštinės besigrožintieji kalėdiniu miesteliu bei egle. Pirmieji pasižvalgyti po ledo namus pirmadienio vakarą suskubo žinomi kauniečiai: šokėjai Gintarė ir Tomas Slausgalviai su savo vyresniąja dukrele, Kristina Kaikarienė, dainininkai Petras ir Liveta Kazlauskai su dukra Ingrida Kazlauskaite, Mindaugas Mickevičius-Mino, Elvyra Monginienė ir kiti.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Ledo namas Kauno rotušėje
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Ledo namas Kauno rotušėje

„Vieno savo gimtadienio proga esu gavęs dovanų iš ledo pagamintą taurę, kurioje – taurusis gėrimas. Keliaudama po puotaujančiųjų bičiulių rankas ji ištirpo per pusvalandį. Tačiau ši dovana įsiminė labiau nei kokia molinė taupyklė“, – prisiminimais pasidalijo Mino, demonstruodamas čia pat Rotušės aikštėje paties rankomis dirbtuvėlėse pagamintą medinį angelą.

Ledo namo statyba prasidėjo gruodžio 8 d. Tam, kad sumanymas būtų įgyvendintas, iš viso prireikė 15 tonų ledo. Jį keletą savaičių savo šaldytuvuose ruošė „Ledo meistrų“ kolektyvas. Namo viduje regimas skulptūras (kai kuriose jų įšalusios rožės ar monetos) gamino 7 žmonės.

„Ledas, iš kurio gimsta įvairūs kūriniai, turi būti skaidrus. Gamta tokio nesukuria, todėl jį reikia „pasigaminti“. Tokius meno kūrinius kuriame jau aštuonerius metus. Kitiems keista, kaip už sušaldytą vandenį galima mokėti 400 eurų. Tačiau kiek darbo įdėta, elektros sąnaudų ir panašiai. Vieną skulptūrą trunka pagaminti dvi dienas. Kiek kainavo šis projektas? Apie 30 000 eurų“, – pasakojo „Ledo meistrų“ vadovas Paulius Orlovas, pernai pirmą kartą Lietuvoje suorganizavęs ledo skulptūrų festivalį.

Dar apie 10 000 eurų paklojo ir „Mojo Lounge“ savininkai.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Ledo namas Kauno rotušėje
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Ledo namas Kauno rotušėje

Paklaustas, ar nebijo prognozuojamo Lietuvoje šiltų orų periodo, P.Orlovas patikino, jog daugiau grėsmės statiniui ar skulptūroms kelia ne šiluma, o žmonių sąmoningumo lygis: dažnai ledinis menas griūva, skyla, dūžta.

Iš dviejų metro aukščio, 50 centimetrų pločio ir 25 centimetrų storio ledo luitų, kurie šąla keturias paras, galima vidutiniškai pagaminti 120 nedidelių taurelių.

P.Orlovas užsiminė, kad įstaigos, kuri ruoštų ledo meistrus Lietuvoje nėra, todėl kiekvienas specialistas savitą darbo stilių kuria pats.

„Net ir tai, kokius įrankius naudosi, pats pasirenki. Gali keistai skambėti, bet mes visada su savimi turime ne tik kaltus, grąžtus ar pjūkliukus, bet ir lygintuvą“, – pasakojo ledo meistras.

Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Liveta ir Petras Kazlauskai
Aliaus Koroliovo/15min nuotr./Liveta ir Petras Kazlauskai

Tai, kaip suvaldyti ledą ir jį paversti netikėčiausiu objektu, kas dieną nuo 8 iki 15 val. bus pasakojama apie pusvalandį truksiančiuose edukaciniuose užsiėmimuose, skirtuose ikimokyklinukams ir pradinukams. Jie galės patys trumpam tapti ledo meistrais.

Nuo 17 val. lediniame name bus laukiami vakarieniaujantieji. Vakarienę jiems ruoš viešbučio „Daugirdas“ virtuvės meistrai. Daugelis patiekalų siesis su žiema, sniegu bei ledu.

Ledo namas kauniečius ir miesto svečius džiugins iki sausio 5 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius