Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauniečiai įrodė, kad yra sveikesni už Vilniaus gyventojus

Vidutinis cholesterolio kiekis kauniečių kraujyje siekia 5,5 milimolio litre (mmol/l) ir yra mažesnis už atitinkamą Vilniaus gyventojų rodiklį, kuris yra 6 mmol/l. Tai buvo nustatyta per visuomeninę sveikatingumo akciją „Nežudyk savęs – mažink cholesterolį“, laikinojoje sostinėje vykusią vakar, liepos 9 d. Jos metu gydytojai apie 200 kauniečių ir miesto svečių nemokamai nustatė cholesterolio kiekį kraujyje ir suteikė konsultacijas, kaip kovoti su šia problema bei gyventi sveikai.
Kauniečiai matuoja cholesterolį.
Kauniečiai matuoja cholesterolį. / Organizatorių nuotr.

„Mūsų akcija Kaune sulaukė didelio susidomėjimo, tai rodo, kad norėdami atkreipti visuomenės dėmesį į cholesterolio problemą einame tinkamu keliu. Siekėme šviesti žmones, todėl visi akcijoje dalyvavę gydytojai kalbėjosi su kiekvienu atvykusiuoju asmeniškai, dalijo patarimus, atsižvelgdami į kiekvieno sveikatos būklę ir cholesterolio kiekį kraujyje. Esu įsitikinęs, kad labai svarbu žmonėms paaiškinti, jog su širdies ir kraujagyslių ligomis reikia pradėti kovoti nuo jų atsiradimo priežasčių, iš kurių viena svarbiausių yra aukštas cholesterolio kiekis“, – kalbėjo vienas iš akcijos organizatorių, Lietuvos širdies asociacijos prezidentas Pranas Šerpytis.

Anot P.Šerpyčio, Kauno mieste vykusi akcija „Nežudyk savęs – mažink cholesterolį“ išsiskyrė tuo, kad joje apsilankė nemažas skaičius žmonių, patenkančių į širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupę. Ypač cholesterolio problema ir jo sukeliamų ligų prevencija domėjosi vidutinio amžiaus vyrai nuo 45 metų.

Akcija „Nežudyk savęs – mažink cholesterolį“ patraukė ir žymių kauniečių dėmesį – joje apsilankė bei cholesterolio kiekį pasimatavo ir sportinių šokių klubo „Sūkurys“ vadovai Jūratė ir Česlovas Norvaišos.

„Prieš pradėdami akciją „Nežudyk savęs – mažink cholesterolį“ Kaune, norėjome nustatyti, ar kauniečiai yra sveikesni už sostinės gyventojus, ir jiems tai pavyko įrodyti. Taip pat pasiekėme dar vieną užsibrėžtą tikslą – pritraukti tuos kauniečius, kurie patenka į širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupę: tai vyrai nuo 45 metų ir moterys nuo 55-erių“, – sako Saulius Šabūnas, farmacijos bendrovės „AstraZeneca Lietuva“ generalinis direktorius.

Akcija „Nežudyk savęs – mažink cholesterolį“ patraukė ir žymių kauniečių dėmesį – joje apsilankė bei cholesterolio kiekį pasimatavo sportinių šokių klubo „Sūkurys“ vadovai Jūratė ir Česlovas Norvaišos.

Daugelis akcijoje dalyvavusių žmonių domėjosi, kaip reikia tinkamai mažinti cholesterolio kiekį, o didelė dalis teiravosi ir apie vaistus, padedančius kovoti su širdies bei kraujagyslių ligomis. Anot P.Šerpyčio, ne visi kauniečiai žinojo apie efektyviausius vaistus, mažinančius cholesterolio kiekį kraujyje bei stabdančius aterosklerozę – statinus. Tai patvirtina ir statistiniai duomenys, rodantys, kad statinų vartojimas mūsų šalyje kol kas yra vienas mažiausių Europoje.

Pasaulyje kasmet nuo širdies ir kraujagyslių ligų miršta daugiau kaip 18 mln. žmonių. Lietuvoje vidutiniškai kasmet širdies ir kraujagyslių sukeliamos ligos pasiglemžia apie 24 tūkst. gyvybių, iš kurių beveik 50 proc. vyrų ir 64 proc. moterų. Tarp Europos Sąjungos valstybių pagal sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis Lietuva yra priskiriama prie padidintos rizikos šalių.

Visuotinės sveikatingumo akcijos „Nežudyk savęs – mažink cholesterolį“ iniciatoriai yra Lietuvos širdies asociacija bei farmacijos bendrovė „AstraZeneca Lietuva“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius