Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keliautojas M.Bertulis pažėrė kritikos valdžiai: „Galimybių pasui trūksta daugiau galimybių“

Vyriausybei priėmus sprendimą, kad vadinamasis galimybių pasas nuo gegužės 24-osios dienos jį turintiems atvers daugiau durų, keliautojas Mantas Bertulis tuo iš dalies suabejojo. Prisipažinęs, kad iš pradžių palaikė šią idėją, šiuo metu jis nebesantis tikras: ar galimybių pasas išties suteiks tiek galimybių, kiek galėtų suteikti?
15min studijoje – Mantas Bertulis
15min studijoje – Mantas Bertulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Savo mintimis apie visuomenės atgarsių sulaukusį galimybių pasą M.Bertulis pasidalijo socialiniame tinkle. Tekstu įrašo autorius dalijasi ir su 15min skaitytojais:

„Aš šiek tiek kitaip iš pradžių supratau galimybių pasą. Todėl jį palaikiau. Tačiau dabar pradedu juo abejoti.

Visų pirma buvau įsitikinęs, kad, jeigu tai yra galimybių pasas, tai ir turėsi visas galimybes gyventi vėl normalų gyvenimą. Pasirodo n*figa.

Išlieka krūva visokių ribojimų – naktiniai klubai lieka uždaryti, būriuotis bus galima iki 10 žmonių, renginiuose toliau nebus nei maisto, nei gėrimų, barai dirbs iki 21 val. ir t.t.

Persirgimas koronavirusu, pasiskiepijimas ar neigiamas testas per 24 val. – ar tai nėra veiksniai beveik iki minimumo sumažinantys galimybę susirgti? Jeigu ne, tai ko dar reikia, kad žmonės grįžtu į normalų gyvenimą, be jokių ribojimų. Neįsivaizduoju.

Ir galios testas, darytas tik prieš 24 valandas? Tai reiškia, kad turėsiu darytis 7 testus per savaitę, norėdamas dalyvauti normaliame gyvenime? Tarkim, noriu penktadienį ir šeštadienį išeiti į barą su draugais arba tavo mama, tai turėsiu darytis du testus. Ir dar vieną ant pachmielo. Aišku, čia jau mano bėdos.

O jeigu, tarkim, neplanuotai sugalvoji išeiti į barą, spontaniškai. Važinėji dviračiu, pamatai seną bičiulį sėdintį ir gurkšnojantį alutį viduje, bet negali užeiti, nes vakar nepasidarei testo... 24 valandų testas yra too much. Manau, drąsiai užtektų 48 valandų, kas vis tiek žymiai sumažina tikimybę, kad žmogus bus užsikrėtęs.

Asm. archyvo nuotr./Mantas Bertulis Meksikoje
Asm. archyvo nuotr./Mantas Bertulis Meksikoje

Nes aš sunkiai įsivaizduoju, kaip tos vaistinės ar kiti mobilūs punktai spės pateikti atsakymą per parą. Galbūt pavyks, tik abejoju, ypač kai užplūs renginių pasiutpolkė vasarą, o visi jų bus išsiilgę ir norės juose dalyvauti.

Aš iš viso būčiau už tai, kad žmonės be imuniteto, t.y. galimybių paso, negalėtų dalyvauti normaliame gyvenime, tačiau tokiu atveju turėtų žmonėms leisti skiepytis be jokių apribojimų bei dalyvauti gyvenime be jokių apribojimų.

Aušrinė Armonaitė sako, jog palaipsniui bus plečiamos laisvės žmonėms su galimybių pasu. Okey, fair enough. Tačiau vis tiek lieka tas pats klausimas – kodėl žmonės, priimantys saugaus gyvenimo taisykles, sutinkantys su visomis sąlygomis, iki minimumo sumažinantys šansus susirgti šia liga, negali grįžti į senus gerus 2019-uosius ir gyventi visiškai be jokių apribojimų?

Aš šiek tiek kitaip iš pradžių supratau galimybių pasą. Todėl jį palaikiau. Tačiau dabar pradedu abejoti juo. Visų...

Posted by Mantas Bertulis on 2021 m. gegužės 5 d., trečiadienis

Taip pat suprantu ir žinau, kodėl taip nebus. Nes to neįmanoma sukontroliuoti. Policininkai juk netikrins sausakimšame naktiniame klube žmonių, ar visi turi reikalingą QR kodą. Atsiras gal kokių kodų padirbinėtojų arba persirgę draugai siųs kitiems nepersirgusiems draugams savo kodus. Visada atsiranda tokių, kurie bandys apeiti taisykles.

Tačiau faktas vienas – šiuo metu tai nėra galimybių pasas. Tai yra 1962 metų juodaodžių galimybių Amerikoje pasas. Va tokį palyginimą šaunu. Kaip ir gali kažką, bet kaip ir negali nieko.

P.S. Labai tikiuosi, kad naktiniai klubai transformuosis į barus ir vakarėlius už tamsintų langų pradės 14 val. dienos, o baigs 21:00. Aš rimtai. Paj***t man, kuriuo metu šokti, norisi šventę švęsti.“

Leis dalyvauti ir mažuose uždaruose renginiuose

15min primena, kad vadinamasis galimybių pasas įsigalios nuo gegužės 24-osios.

Turintys vadinamąjį galimybių pasą galės laisviau naudotis įvairiomis paslaugomis – burtis didesnėmis kompanijomis iki 10 žmonių, dalyvauti renginiuose uždarose erdvėse, eiti į kavines.

Pavyzdžiui, neturint galimybių paso, viešose atvirose vietose asmenys galės būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis ar dviejų namų ūkių narių grupėmis, tačiau turintys galimybių pasą galės susiburti į 10 asmenų grupes.

Viešose uždarose vietose ir transporto priemonėse, išskyrus miesto, tarpmiestinį transportą, galės būti ne didesnės nei 2 asmenų arba vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narių grupės. Laidotuvėse gali dalyvauti ne daugiau kaip 10 asmenų, išskyrus šeimos ir (ar) namų ūkio narius ir ritualines paslaugas teikiančius asmenis.

Neturint paso, asmeninėse šventėse uždarose erdvėse galės dalyvauti ne daugiau nei viena šeima ir (ar) vienas namų ūkis, o atvirose erdvėse ne daugiau nei dvi šeimos ir (ar) du namų ūkiai. Teigiama, kad galimybių pasas panaikins ribojimus asmeninėse šventėse dalyvaujančių žmonių skaičiui. Su šiuo pasu patalpas asmeninėms šventėms taip pat galės nuomotis neribotas asmeninės šventės dalyvių skaičius.

Valdžia atlaisvina pasiplaukiojimą pramoginiais laivais. Neturint galimybių paso, dalyvauti galės ne daugiau nei 10 asmenų, o turint žmonių skaičius neribojamas.

Su galimybių pasu bus laisvinamas ir viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, išskyrus naktinius klubus ar kitas pasilinksminimo vietas, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų, lažybų ir totalizatorių punktų veikla vykdoma uždarose patalpose.

„Žinoma, bus operacijų vadovo reikalavimai, kaip tai bus organizuojama“, – sakė A.Armonaitė.

Tiesa, kavinės, kaip ir lauke, viduje turės riboti darbo laiką nuo nuo 7 iki 21 valandos.

Turint galimybių pasą bus galima dalyvauti renginiuose uždarose erdvėse, kuomet bilietų platinimas vyksta elektroniniu būdu, o dalyviai -registruojami. Tačiau pasirodymus galima bus stebėti tik iš sėdimųjų vietų bei turės būti užpildyta ne daugiau kaip 75 proc. vietų, o bendras žiūrovų skaičius neviršyti 500 asmenų. Vyresni nei 6 metų žiūrovai turės dėvėti kaukes.

Tačiau prekiauti maistu ir gėrimais bei teikti kitas paslaugas renginių vietose toliau bus draudžiama.

Renginiuose atvirose erdvėse, kurių bendras dalyvių skaičius neturėtų viršyti 500 asmenų, taip pat galės dalyvauti tik turintys galimybių pasą. Ir šiuo atveju bilietai turės būti parduodami internetu, o žiūrovai registruojami.

Plačiau apie vadinamąjį galimybių pasą galite skaityti čia: Vyriausybė patvirtino galimybių pasą: jį turinčius nuo gegužės pabaigos leis į kavines ir renginius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius