Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek kainuoja žinomoms mamoms išleisti vaikus į mokyklą: vienoms tai ne bėda, kitos rado būdų sutaupyti

Trumpėjančios dienos ir po truputį geltonuojantys medžių lapai praneša, kad su kiekviena diena nenumaldomai artėja ruduo. O su pirmomis šio sezono dienomis – ir mokykliniai rūpesčiai. Žinomos mamos 15min paatviravo, kad jau pradėjo ruošti savo atžalų mokyklinius krepšelius, todėl pasiteiravome jų, kokį biudžetą prekėms nusistato šeimos bei kiek laiko užtrunka mažųjų išleidimas į mokyklą.
Natalija Bunkė, Inga Stumbrienė, Asta Baukutė
Natalija Bunkė, Inga Stumbrienė, Asta Baukutė / 15min ir FotoAlibi nuotr.

Atlikėja Natalija Bunkė pasakojo jau pradėjusi pirkti įvairias mokyklines prekes savo sūnui, į antrą klasę šiais metais eisiančiam Kristupui. Žinoma atlikėja turi išties nemažai koncertų, taip pat savo gėlių verslą, todėl nenuostabu, kad pasirūpinti svarbiausiais reikmenimis ji skuba vos jiems atsiradus parduotuvių vitrinose.

„Daugmaž žinau visą mokyklinių prekių krepšelį, todėl pradedu pirkti kuprinę, įvairius rūbų komplektus anksčiau, o paskui stilizuoju. Aišku, kai sūnus išeina į mokyklą, gauname dar vieną didžiulį sąrašą įvairių pratybų, tai to lakstymo paskui yra labai daug“, – sakė N.Bunkė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Natalija Bunkė su sūnumi Kristupu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Natalija Bunkė su sūnumi Kristupu

Paklausta apie mokyklinių prekių kainas, Natalija lieka diskretiška. Anot jos, kainos tikrai nėra mažos, tačiau jei reikia – perki, juk niekur nedingsi. Tiesa, biudžeto, skirto sūnaus išleidimui į mokyklą, ji tikino nenusistačiusi, tačiau į kainas tikrai atkreipianti dėmesį. Visgi kartais savo sūnų ji palepina ir leidžia įsigyti tai, ko geidžia jo širdelė.

„Aišku, kad kainos yra didelės, bet mums, mirtingiesiems, nėra kur dėtis. Tikrai neperku labai brangių prekių, kokių nors superbrendinių kuprinių, bet šiais metais įsigysime naują, su katino atvaizdu, kadangi ankstesnė kuprinė truputį paseno morališkai, – juokėsi Natalija. – Tik ieškau tokios, kuri būtų su atramomis, tvirtesnė, kad nepakryptų nugara, norisi, kad ji būtų kokybiška. O specialių daiktų tikrai neperku, vis tiek paskui juos ištampo, išmėto.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Natalija Bunkė su sūnumi Kristupu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Natalija Bunkė su sūnumi Kristupu

Tiesa, Natalija, papasakojo gudrybę, kuri prieš sūnaus išleidimą į mokyklą padeda jai ne tik sutaupyti, bet ir suteikia Kristupui daug džiaugsmo.

„Kadangi dabar pilnatis ir kažkodėl naktimis nemiegu, labai mėgstu panaršyti „AliExpress“, ką nors atsisiųsti. Mano vaikui patinka „Dragon Ball“ filmukas, jo veikėjai, todėl penalus, įvairius sporto krepšius atsiunčiu būtent su šio veikėjo paveiksliukais“, – sakė Natalija.

Žinoma moteris pasakojo dėl tokių prekių kokybės tikrai nesukanti galvos. Jau ir anksčiau ji apsipirkdavo internetinėse parduotuvėse, įsigydavo įvairių daiktų, reikalingų jos pasirodymams scenoje.

„Kalbant apie kokybę, nereikia galvoti, kad prekės yra gamintos Italijoje. Visi labai rauko nosis, kad daiktai kiniški, bet juk didžioji dalis prekių yra gaminama Kinijoje. Aš esu gana gerai išnagrinėjusi internetines parduotuves, o prieš ką nors įsigydama skaitau komentarus, pažiūriu atsiliepimus ir tada atsisiunčiu“, – sakė N.Bunkė.

Ji taip pat pridūrė negalinti pasakyti, kiek tiksliai išleidžia, ruošdama Kristupą į mokyklą: „Kiek reikia, kiek dažniausiai vaiko krepšelis reikalauja, tiek išleidžiu.“

Keturių vaikų mama, Lietuvos teatro ir televizijos aktorė Asta Baukutė šiais metais sūnų Anuprą išleis į trečią, o Rapolą – penktą klasę. Ji 15min pasakojo, kad stengiasi nepapulti į prekybos centruose vykstantį mokyklinių prekių pirkimo bumą, todėl reikalingus daiktus įsigyja kur kas anksčiau arba prasidėjus mokslo metams.

„Vaikai dažnai sako: „Ai, pieštukas nulūžo, reikia kito“, jiems atrodo, kad parašius flomasteriu tris mėnesius, galima jį išmesti. Aš skatinu nebūti atsainiems savo senoms mokyklinėms priemonėms, todėl kartu prieš rugsėjo pirmąją peržvelgiame, ką turime rašomojo stalo stalčiuose. Kai vaikai sako: „Šitos priemonės man jau blogos, perkam naujas“, siūlau pabaigti senas. Mūsų šeimoje vyksta tokios diskusijos“, – pasakojo Asta Baukutė.

TV3 nuotr. /Asta Baukutė
TV3 nuotr. /Asta Baukutė

Žinoma aktorė pasakojo pastebėjusi, kad kainos kyla ir norint vaikus išleisti į mokyklą kiekvienais metais reikia pasitaupyti vis didesnes sumas, tačiau pastebi, jog kiekviena šeima turi pasirinkimą – pirkti brangesnes ar pigesnes prekes.

„Mes nevertiname to, ką turime. Juk galime įsigyti ir paprastesnes priemones, svarbiau yra mylėti mokslą, knygą, – šypsosi A.Baukutė. – Mokslo metų pradžioje vaikams nuperku kelis sąsiuvinius, kai prasideda akcijos, įsigyjame jų daugiau, juk viską galima išlaviruoti. Piktintis dėl kainų yra daug lengviau, nei šypsotis – tai tikrai sunkesnis, bet šviesesnis kelias.“

Pozityvumo neslepianti Asta Baukutė pasakojo, kad vis dėlto jai svarbiausios ne kainos ar mokyklinės prekės, o bendravimas su vaikais. Moteris tikina, kad šiomis dienomis vis daugiau tėvų stengiasi savo vaikams nupirkti kuo daugiau išmanių prietaisų, įvairių kompiuterių bei telefonų, tokiu būdu juos užima, o patys skiria mažai dėmesio.

„Mokyklinę uniformą galima įsigyti iš antrų rankų. Už 3 eurus radau naujas kelnes ir labai tuo džiaugiausi, nes tai man nėra prioritetas. Geriau už tuos sutaupytus pinigus su vaikais nuvažiuosiu pačiuožinėti į Elektrėnus ant ledo ar pyragą iškepsiu“, – sakė A.Baukutė.

Tiesa, aktorė 15min pasakojo, kad jos atžalos jau tikrai pasiilgo mokyklos, nes auga dviese, o šalia namų nėra daug artimų draugų, kaimynų. Kai prasidės mokslo metai, berniukai keliaus ir į meno mokyklą, lavinamuosius būrelius. Anot Astos, užklasinė veikla padeda ne tik užauginti sumanų, bet ir garbingą Lietuvos pilietį.

TV3 nuotr. /Asta Baukutė
TV3 nuotr. /Asta Baukutė

„Ta mama griežta, vakarais visada liepia skaityti, riboja laiką, praleidžiamą prie kompiuterio, vieni minusai iš jos auklėjimo, – juokėsi A.Baukutė, kalbėdama apie savo sūnus. – Tačiau kiekvienos mamos rūpestis – išugdyti padorų žmogų. Taip, mes, tėvai, bijome – kamščiai, tvarkaraščių kaita, reikia derinti visą bendro lavinimo ugdymą prie meno mokyklų grafiko, nukenčia asmeninis laikas, reikia nupirkti įvairių prekių, o kainos kiekvienais metais už knygas didėja. Bet, kai pamatai savo vaiką grojantį koncerte ar mokytoja pagiria už tai, kad tavo vaikui geriau sekasi matematika, visos baimės ir problemos užsimiršta.“

Šiandien A.Baukutė sako nė nepastebėjusi, kaip greitai praėjo laikas, neseniai Rapolą ji dar supo Seime ant rankų, o vos po kelių dienų jis jau eis į penktą klasę. Todėl, ji įsitikinusi – reikia džiaugtis kiekviena akimirka.

„Laikas labai lekia, bėga neįtikėtinu tempu, todėl palinkėčiau tėvams į viską žiūrėti daug paprasčiau, gerbti mokytojų darbą, bendradarbiauti. Tada užauginsime jautrius, girdinčius, išsilavinusius Lietuvos piliečius. Tai yra mūsų – tėvų siekiamybė, o ne bumbėti, kad neužtenka pinigų“, – kalbėjo Asta.

Tiesa, išleisdama vaikus į mokyklą, kiekvienais metais ji sau duoda vieną pažadą – fotografuoti akimirkas akimis ir kaupti prisiminimus: „Kai užaugs mano sūnūs, prisiminsiu, kokie jie buvo, kai ėjo į trečią, penktą, septintą klases. Tegu tai būna kiekvieno iš mūsų tėvų fotoatminties albumas. Matykime, kaip jie auga, tobulėja, bendraukime su jais ir tada suprasime, kokie jie nuostabūs.“

Ingos Stumbrienės sūnus Gabrielius šiais metais keliaus į antrą, o dukra Estela – septintą klasę. Dviejų vaikų mama 15min pasakojo mokslo metams visada pradedanti ruoštis likus porai savaičių iki rudens. Daugiausia išlaidų reikalaujantis pirkinys, anot Ingos, uniforma, o vėliau, rugsėjo pirmosiomis dienomis, iš mokytojų gavus kanceliarinių reikmenų sąrašą, jų šeima pasirūpina ir smulkiomis prekėmis.

„Dažniausiai tada atslūgsta didysis pirkimas, kuris būna prieš rugsėjo pirmąją, o mes apsiperkame rugsėjo antrąją, kai parduotuvėse mažiau žmonių, ramiau“, – pasakojo I.Stumbrienė.

Moteris sakė mananti, kad mokyklinių prekių kainos išties didelės, tačiau biudžeto joms nenustačiusi. Ji tikino, kad tai daryti yra gana sunku – kainos kiekvienais metais skiriasi, o ir svarbių daiktų nepirkti tiesiog negali.

„Be abejo, kainos tikrai labai didelės. Visų pirma, nupirkti dvi naujas uniformas kainuoja tikrai nemažai, nekalbant apie kanceliarines prekes. Žinoma, dalį prekių vaikai turi išsaugoję iš praėjusių metų, o dalį jau reikia atnaujinti“, – sakė Inga.

Dariaus Kučio nuotr./Inga Stumbrienė ir Aivaras Stumbras su vaikais
Dariaus Kučio nuotr./Inga Stumbrienė ir Aivaras Stumbras su vaikais

Pasmalsavus, kokią sumą reiktų pasitaupyti norint nupirkti vaikui uniformą, I.Stumbrienė tikino, kad dviem vaikams galima sumokėti apie 150 eurų. 45 eurus kainuoja švarkas, o 25–30 eurų – sijonas ar kelnės.

Tiesa, gavusi visų reikiamų priemonių sąrašą Inga stengiasi pirkti kokybiškas prekes. Jos ilgiau tarnauja, tokiu būdu galima šiek tiek sutaupyti.

„Džiaugiuosi, kad vaikai niekada parduotuvėje nerodo kaprizų, visada deriname kainos ir kokybės santykį. Neperkame pigiausio varianto vien dėl to, kad jis dažniausiai labai trumpai tarnauja. Stengiamės įsigyti kokybišką daiktą. Pamenu, prieš kelerius metus važiavome pirkti Estelai kuprinės į specialią parduotuvę. Dukra ja džiaugėsi net 4 metus, nes buvo kokybiška, patvari, puikiai tarnavo, nors kainavo tikrai žymiai brangiau nei paprastos kuprinės, kurios suplyšta po kelių mėnesių“, – pasakojo Inga.

Asmeninio albumo nuotr./Inga ir Aivaras Stumbrai su vaikais Estela ir Gabrieliumi
Asmeninio albumo nuotr./Inga ir Aivaras Stumbrai su vaikais Estela ir Gabrieliumi

Visgi kol kas Ingos vaikai apie mokyklą dar negalvoja ir džiaugiasi paskutinėmis vasaros dienomis. Jų šeimos planuose – kelionė prie jūros, o pailsėjus ir atėjus rugsėjui, sukaupus visas jėgas vaikai vėl kibs į mokslus.

„Vaikai skaito privalomas knygas, bet niekada nesakome, kad likus dviem savaitėms jau reikia pradėti ruoštis mokyklai. Kol šiltos dienos, dar leidžiame pasidžiaugti vasaros malonumais, o kai ateis rugsėjis, startuosime su mokslais“, – kalbėjo I.Stumbrienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius