Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

11 metų kartu scenoje esantys „Kito kampo“ aktoriai – apie išleistą knygą: „Ji nėra skirta komercijai“

Vasario 23 d. „Vilniaus knygų mugėje” įvyko vienintelio profesionalaus improvizacijos teatro Lietuvoje „Kitas kampas” knygos „Kitas kampas: istorijos ir žaidimai“ pristatymas. Improvizacijos meistrai Audrius Bružas, Kirilas Glušajevas, Martynas Nedzinskas ir Balys Latėnas susirinkusius mugės žiūrovus pakvietė į tikriausią improvizacijos šou.
Kirilas Glušajevas, Audrius Bružas
Knygos pristatymo akimirka / Vismantės Ruzgaitės nuotr.

Provokuojantys klausimai ir atsakomybės paieškos

Užuot patys atsakinėję į moderatoriaus klausimus, aktoriai nusprendė perimti diskusijos vedimą į savo rankas ir pakalbinti teatro direktorę Aistę Audickaitę, kuri geriau nei bet kas kitas pažįsta teatro aktorius, užkulisius, o tik ką išleistą teatro knygą vadina savo kūdikiu, kuris buvo brandintas dvejus metus.

„Kaip atrodo teatro virtuvė? Kokiais trimis žodžiais apibūdintumei darbą improvizacijos teatre? Kuris iš aktorių tau gražiausias? Kaip gimė mintis parašyti šią knygą?“ – tokiais ir panašiais klausimais aktoriai kurį laiką kamantinėjo teatro direktorę. O kuomet klausimai priartėjo prie knygos idėjos gimimo, aktorių tarpe kilo lengva suirutė. „Tai kas prisiima atsakomybę už šią knygą?“ – juokdamiesi vienas kito klausė aktoriai.

Knygos pristatymo akimirkos – galerijoje:

Lyg sutartinai šiam klausimui nuskambėjus visų lūpose, stojo trumpa tyla. Tačiau teatro vadovas A.Bružas buvo drąsiausias: „Aš prisiimu visą atsakomybę, nors teatro viršelio dizaino iniciatorius visgi buvo Kirilas“, – tokius aktorių tarpusavio pokalbius sekė auditorijoje pasklidęs juokas.

Vienuoliktus teatro gyvavimo metus vainikavo knyga

A.Bružas teigė, kad jau vienuoliktus metus skaičiuojantis improvizacijos teatras per šį laiką išgyveno labai įvairius etapus, pilnus nepamirštamų įspūdžių, emocijų ir patirčių.

„Mes, kaip profesionalūs improvizatoriai, scenoje kartu esame jau vienuolika metų, per šį laiką keitėsi aktorių sąstatas, plėtėsi gastrolių geografija, sukaupta neįkainojamos patirties.“ Pasak jo, tai – ilgas laikotarpis, per kurį labai daug visko įvyko ir šiomis istorijomis norėjo pasidalinti su visais.

Žinomas vyras atviravo, kad į knygą sudėjo ne tik savo mintis, bet ir širdis: „Tai – mūsų širdžių knyga. Ji nėra skirta komercijai. Knygos puslapiuose sugulė mūsų patirtys ir išgyvenimai iki to laiko, kai dar nebuvome susitikę, kaip kūrėsi improvizacijos teatras, kaip pati improvizacija veikė mūsų asmenybes, kiek daug ji mums davė – visa tai ir norėjome įamžinti knygoje,“ – mintimis su skaitytojais dalijosi aktorius.

Vismantės Ruzgaitės nuotr./Knygos pristatymo akimirka
Vismantės Ruzgaitės nuotr./Knygos pristatymo akimirka

Knyga – įkvėpti drąsesniam gyvenimui

Teatro meno vadovas ir režisierius K.Glušajevas pabrėžė, kad rašant knygą buvo svarbu ne tik įamžinti aktorių ir teatro nueitą kelią profesionalumo link, bet norėjosi, kad ji būtų patogi ir reikalinga skaitytojui: „Norėjome parodyti kelią nuo vaikystės iki svajonės įgyvendinimo, nuo tokių pačių žmonių, kaip ir visi, troškimo kurti ir kaip šis noras gali virsti analogų Lietuvoje neturinčiu teatru,“ – teigė K.Glušajevas.

„Kitas kampas“ improvizacija užsiima profesionaliai, nors veikia neturėdamas sau pastovios erdvės. Tai yra teatras, kuris gali sukurti teatrinę šventę ir stebuklą bet kur, tačiau neslepia, kad per savo gyvavimą susidūrė su skepticizmu ir nepritarimu. Su panašiais sunkumais susiduria visi, kas turi svajonių. Mes norime įkvėpti ir padrąsinti tuos, kurie iš aplinkos jausdami spaudimą, pradeda savimi abejoti,“ – vieną svarbiausių knygos misijų įvardijo Kirilas.

Improvizacija visiems

Be prisiminimų bei patirčių pasakojimų knygoje skaitytojai ras ir 11 improvizacinių žaidimų, kurie lengvai ir bet kada gali būti naudojami kiekvieno iš mūsų kasdienybėje, nepriklausomai nuo amžiaus, išsilavinimo ar improvizacinės patirties. Improvizacija, pasak aktorių, yra universalus žanras, galintis efektyviai veikti ne tik teatre, bet ir keisti gyvenimus.

Vismantės Ruzgaitės nuotr./Knygos pristatymo akimirka
Vismantės Ruzgaitės nuotr./Knygos pristatymo akimirka

„Pažintis su improvizacija man padėjo ir vis dar padeda tapti atviresne, lankstesne. Kasdienybė jos dėka įgauna naujas plotmes, ji tampa įdomesnė, atsiranda azartas rizikuti, nebijoti klysti, į problemas žiūrėti kaip į iššūkius, o ne katastrofas, klausyti ir išgirsti žmogų“, – aktoriams antrino teatro direktorė A.Audickaitė.

Improvizacijos teatro „Kitas kampas“ antrojo tiražo knyga „Kitas kampas: istorijos ir žaidimai“ knygynus visoje Lietuvoje pasieks jau kovo viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius