Dabar populiaru
Publikuota: 2010 gruodžio 15d. 20:36

Knyga „Gustavo receptai“ vaikus mokys pamėgti gaminti maistą (nuotraukos)

Pristatymo akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Pristatymo akimirka

Trečiadienio vakarą LRT klube buvo pristatyta Lietuvos televizijos laidos vaikams „Gustavo enciklopedija“ vedėjo Audriaus Rakausko kulinarijos knyga „Gustavo receptai“. Žurnalistas paaiškino, kad išleisti šią knygą vertė ne noras neatsilikti nuo panašias knygas išleidusių kolegų, bet kitų žmonių prašymai.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Pristatymo akimirka
Gauti autoriaus parašą norėjo laidų vedėjai Marijus Žiedas ir Edita Mildažytė

„Keistas dalykas – maisto nusipirkti vis sunkiau, o knygų apie maisto vartojimą vis daugėja. Aš manyčiau, kad tai yra gerai – viltis žmonėms atsiranda, kad kada nors bus galima šį tą gaminti“, – knygos pristatyme juokėsi A.Rakauskas.

Į pristatymą susirinkę žurnalisto bičiuliai, LRT darbuotojai su atžalomis, tvarkingai sustojo į eilutę gauti autoriaus parašo.

„Aš antra eilėje!“ – šūktelėjo laidų vedėja Edita Mildažytė, sužinojusi, kad parašų dalybos bus pratęstos pristačius knygą.

A.Rakauskas prisipažino, kad jį teko ilgai įkalbinėti, kol galų gale sutiko parašyti kulinarijos knygą vaikams. Tai patvirtino ir knygos redaktorė Vilma Bartuškaitė.

„Nemanykite, kad šį darbą atlikti mane paskatino tuščiagarbis noras neatsilikti nuo kolegų, kurių pasiekimai kulinarijos srityje jau seniai surašyti tokiose knygose. Aš tiesiog privalėjau tai padaryti, nes žmonės – ne tik vaikai, netgi sakyčiau, dažniau suaugusieji – ištikimiausi televizijos laidos žiūrovai – tiesiog reikalavo, kad šis kūrinėlis, ši knyga atsirastų“, – knygos atsiradimo aplinkybes „Gustavo receptų“ įžangoje atskleidė A.Rakauskas. 

Nemanykite, kad šį darbą atlikti mane paskatino tuščiagarbis noras neatsilikti nuo kolegų, kurių pasiekimai kulinarijos srityje jau seniai surašyti tokiose knygose.

Į 234 puslapių knygą tilpo daugybė receptų, kurie buvo išmėginti per 10 laidelės gyvavimo metų. Žurnalistas prisiminė, kad kulinarijos rubrika jo laidelėje atsirado, kai specialusis korespondentas Gustavas nusprendė vaikams papasakoti, iš kur atsiranda pienas ir ką galima iš jo pasigaminti.

Kaip teigia knygos A.Rakauskas, šioje knygelėje vietą rado geriausiai pavykę ir nesudėtingi, vaikams skirti receptai.

„Prisipažinsiu, kad ne visuomet viskas vyko sklandžiai, ne kiekvieną kartą pavykdavo paruošti valgį taip, kaip norėjosi. Žiūrovai vis klausinėjo, kur aš tuos receptus randu. Ogi visaip būdavo ir būna –  šį tą pats nuo neatmenamų laikų mokėjau ruošti, o daugiausia draugai, kolegos ir jų giminaičiai savo nedidelėmis paslaptimis pasidalija ir laidos žiūrovai savų patarimų duoda. Atrinkau į šią knygą tai, kas man labiausiai patiko, ir stengiausi, kad patiekalai būtų ne per daug įmantrūs, nesunkiai paruošiami ir kad produktai brangiai nekainuotų. Pradėsime nuo pačių paprasčiausių užkandėlių, kurias, manyčiau, pradinių klasių mokinys be tėvų pagalbos galės pasiruošti“, – paslaptį, iš kur surinko visus knygoje esančius receptus, atskleidžia A.Rakauskas.

Kiekvienoje laidelėje pagaminęs ir paragavęs patiekalo Gustavas gėrėdamasis jo skoniu tradiciškai nukrinta nuo kedės. Knygoje pasakojama, kad viskas prasidėjo nuo paprastučio juodos duonos sumuštinio, apkepto su kiaušiniu.

„Vėliau, kai pasisekdavo paruošti dar gardesnių patiekalų, paragavęs visai ėmiau prarasti pusiausvyrą, patys matote – iki šiol krintu nuo kėdės ant žemės kaip prinokusi kriaušė nuo medžio“, – dėsto Gustavas-A.Rakauskas.

Vėliau, kai pasisekdavo paruošti dar gardesnių patiekalų, paragavęs visai ėmiau prarasti pusiausvyrą, patys matote – iki šiol krintu nuo kėdės ant žemės kaip prinokusi kriaušė nuo medžio.

Kulinarijos knyga suskirstyta į 7 skyrius, kuriuose mokoma pasigaminti užkandėlių, salotų, išsikepti blynų, išsivirti sriubą, pasigaminti žuvies, karštųjų patiekalų ir išsikepti pyragą. Knyga iliustruota ne tik spalvingomis ir nuotaikingomis nuotraukomis, bet ir paties autoriaus piešiniais. Prie kiekvieno patiekalo pateikiama trumpa jo atsiradimo istorija. Knygoje taip pat galima rasti įvairių užduočių bei įdomių istorijų, pavyzdžiui, sužinoti, „ko vilkas į mėnulį kaukia“ ar „kodėl varlės muses medžioja“ bei kokius blynus labiausiai mėgo svieto lygintojas Tadas Blinda.

„Mano gyvenimas susiklostė taip, kad teko daug įvairių darbų dirbti: dainavau „Ąžuoliuko“ chore, mokiausi groti pianinu, studijavau žurnalistiką, piešiau karikatūras, komiksus, kariuomenėje įgijau virėjo specialybę ir visa ši patirtis jau daug metų padeda man kurti tokią daugiasluoksnę televizijos laidą, kokia yra „Gustavo enciklopedija“. Tikiuosi, kad knygoje „Gustavo receptai“ rasite ne tik praktinės naudos, bet pasisemsite ir gerų, širdžiai malonių emocijų“, – knygelės įžangoje dėsto A.Rakauskas.

Autorius atskleidė, kad jau kalbinamas imtis antros knygos, šįkart – mokslinės „Gustavo enciklopedijos“. Jei pavyks, knyga turėtų pasirodyti kitąmet per Kalėdas. Laida „Gustavo enciklopedija“ geriausių laidų konkurse „Pragiedruliai“, kurį organizavo Lietuvos radijo ir televizijos komisija, buvo pripažinta geriausia 2005 metų televizijos laida vaikams.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Pristatymo akimirka
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Pristatymo akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min iš Berlyno Verslas

„Karas“ baigtas: nuo kitos savaitės lenkai vėl įsileis lietuviškas kiaules

24sek

Nelemta N.Wolterso trauma Kaune: „Žalgiris“ – „Panathinaikos“

Aktualu

Vilniuje nufilmuotas „holivudinis“ epizodas: į veidą nukreiptas ginklas – baisiau už raudoną šviesoforą

Aktualu

Devynmetės įvaikinimo drama: buvęs garsus teisėjas nesupranta kolegos motyvų

15min iš Berlyno Verslas

Berlyno „Žaliojoje savaitėje“ liejasi alkoholis: mažiau už lietuvius turi tik lenkai ir rusai

Vardai

Karolina Meschino ir Remis nustebino išskirtiniu stiliumi: aprangą derino prie reperio plaukų spalvos

Atsisveikinimas su Sauliumi Karosu

15min iš Dakaro Gazas

Dakaro dienoraštis Nr.10. Kodėl Dakaro čempionas sveikinasi lietuviškai?

Aktualu

„Mes ne prieš, bet...“: kodėl valdžia rūpinasi žmogumi, bet žmogus nuo rūpesčio kenčia?

Vardai

Operos ir baleto teatre – iškilmingi apdovanojimai: ant raudono kilimo sublizgo ryškiausios žvaigždės

Įspūdingiausi 2019 metų Dakaro ralio kadrai

Kultūra

O koks tu, kai nevaidini? Kęstutis Povilaitis

Aktualu

Netikro šauktinių sąrašo paskelbimą tiria Kibernetinio saugumo centras ir Duomenų apsaugos inspekcija

Aktualu

LVŽS akcija „Saugokim vyrus“ Varėnos rajone: tyrimų atsakymai iš kandidato į merus rankų

Gyvenimas

Patikra oro uoste: kodėl pypsi batai? Ar gali įranga reaguoti į kosmetiką su kanapėmis?

Gyvenimas

Erzinantis kibirkščiavimas: kodėl žiemą elektrinamės ir kaip to išvengti

Aktualu

A.Paleckio šnipinėjimo byloje aiškėja daugiau pavardžių

Aktualu

Orai: pirmadienio naktį kandžiosis 10–15 laipsnių šaltis

Sportas

Vilniaus „Žalgirio“ naujokas – ispanas, žaidęs ir prieš Lionelį Messi

Gyvenimas

Naujausia „Louis Vuitton“ kolekcija skirta pagerbti Michaelą Jacksoną

Aktualu

Žuvelė užkibo: Nastia Rybka iš Tailando atskrido tiesiai į pareigūnų glėbį Maskvoje

Vardai

Vaidas Baumila – vėl vienišas: išsiskyrė su stiliste Monika Jasionyte

Verslas

Ekspertai įvertino tarnautojų algų šuolį: kas rėkė, tas gavo, o kiti pamiršti

Pasaulis kišenėje

10 gražiausių Lietuvos pažintinių takų žiemos savaitgaliams

Aktualu

„BuzzFeed“ šaltiniai: D.Trumpas nurodė M.Cohenui meluoti liudijant Kongrese

Naujienos

15min iš Berlyno Verslas

„Karas“ baigtas: nuo kitos savaitės lenkai vėl įsileis lietuviškas kiaules

24sek

Išgąsdinusi N.Wolterso trauma Kaune: „Žalgiris“ – „Panathinaikos“

Aktualu

Vilniuje nufilmuotas „holivudinis“ epizodas: į veidą nukreiptas ginklas – baisiau už raudoną šviesoforą

Aktualu

Devynmetės įvaikinimo drama: buvęs garsus teisėjas nesupranta kolegos motyvų

15min iš Berlyno Verslas

Berlyno „Žaliojoje savaitėje“ liejasi alkoholis: mažiau už lietuvius turi tik lenkai ir rusai

Vardai

Karolina Meschino ir Remis nustebino išskirtiniu stiliumi: aprangą derino prie reperio plaukų spalvos

Atsisveikinimas su Sauliumi Karosu

Gyvenimas

Ginekologė: pagrindinė priežastis, dėl kurios sunku pastoti po 30-ties, – stresas

15min iš Dakaro Gazas

Dakaro dienoraštis Nr.10. Kodėl Dakaro čempionas sveikinasi lietuviškai?

Aktualu

„Mes ne prieš, bet...“: kodėl valdžia rūpinasi žmogumi, bet žmogus nuo rūpesčio kenčia?

Įspūdingiausi 2019 metų Dakaro ralio kadrai

Vardai

Operos ir baleto teatre – iškilmingi apdovanojimai: ant raudono kilimo sublizgo ryškiausios žvaigždės

Kultūra

O koks tu, kai nevaidini? Kęstutis Povilaitis

Aktualu

Netikro šauktinių sąrašo paskelbimą tiria Kibernetinio saugumo centras ir Duomenų apsaugos inspekcija

Aktualu

LVŽS akcija „Saugokim vyrus“ Varėnos rajone: tyrimų atsakymai iš kandidato į merus rankų

Gyvenimas

Patikra oro uoste: kodėl pypsi batai? Ar gali įranga reaguoti į kosmetiką su kanapėmis?

Gyvenimas

Erzinantis kibirkščiavimas: kodėl žiemą elektrinamės ir kaip to išvengti

Aktualu

A.Paleckio šnipinėjimo byloje aiškėja daugiau pavardžių

Aktualu

Orai: pirmadienio naktį kandžiosis 10–15 laipsnių šaltis

Gyvenimas

Naujausia „Louis Vuitton“ kolekcija skirta pagerbti Michaelą Jacksoną

Aktualu

Žuvelė užkibo: Nastia Rybka iš Tailando atskrido tiesiai į pareigūnų glėbį Maskvoje

Vardai

Vaidas Baumila – vėl vienišas: išsiskyrė su stiliste Monika Jasionyte

Sportas

Vilniaus „Žalgirio“ naujokas – ispanas, žaidęs ir prieš Lionelį Messi

Verslas

Ekspertai įvertino tarnautojų algų šuolį: kas rėkė, tas gavo, o kiti pamiršti

Pasaulis kišenėje

10 gražiausių Lietuvos pažintinių takų žiemos savaitgaliams

Vardai

Gera keliauti kartu

Praktiški patarimai

Video

00:21
20:23
01:49

Maistas

Parašykite atsiliepimą apie VARDAI rubriką