-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Knygų mugėje Paulius Jurkevičius pristatys pirmąjį lietuvišką alyvuogių aliejaus vadovėlį

Sekmadienį parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykstančioje 16-oje Vilniaus tarptautinėje knygų mugėje pasirodys pirmasis lietuviškas alyvuogių aliejaus vadovėlis – „Knyga apie ypač tyrą“. Tai jau du dešimtmečius Romoje gyvenančio lietuvio, gastronomijos publicisto ir restoranų konsultanto Pauliaus Jurkevičiaus knyga. Knygų mugės metu autorius, specialiai atvykęs į Lietuvą, pristatys knygą apie aliejų. Lietuvos knygynus ji pasieks jau kovo pradžioje.
Paulius Jurkevičius
Paulius Jurkevičius / Asmeninio albumo nuotr.

„Šiuo metu pasaulyje alyvuogių aliejus yra itin madingas, savo populiarumu besivejantis, o gal ir lenkiantis vyną. Lietuvos restoranuose esu surengęs daugelį degustacijų, diskusijų ir galiu pasakyti, kad ir ypač tyras sparčiai skinasi kelią. Pastebiu didžiulį susidomėjimą šiuo maisto pagardu. Vis dėlto, reikia pripažinti, jog dauguma lietuvių dar nelabai nesupranta, kaip jį vartoti ir net nenori įveikti daugybės vartojimo stereotipų, nesistengia perprasti aliejaus kokybės dėsnių“, – apie tai, kas paskatino sukurti pirmąjį lietuvišką alyvuogių aliejaus vadovą pasakoja P. Jurkevičius.

Asmeninio albumo nuotr./Paulius Jurkevičius
Asmeninio albumo nuotr./Paulius Jurkevičius

Ne tik pagardas, bet ir Vakarų kultūros simbolis

Pasak knygos autoriaus, alyvuogių aliejus yra katalikiškos ir vakarietiškos kultūros maistas – simbolis. Tačiau Lietuva, nors ir stengiasi pabrėžti savo vakarietišką kultūrą, maisto tradicijų srityje dar tokia nėra. Tad knygoje alyvuogių aliejus yra aprašomas istoriniame - kultūriniame kontekste, kad skaitytojai suprastų - šis produktas įdomus ne tik skonio požiūriu, būtinas sveikatai, bet ir kultūriškai reikšmingas.

„Knyga apie ypač tyrą” skirtingose dalyse yra apžvelgiami visi šie aspektai – visos dalys suskirstytos taip, kad informaciją patogiai gautų skirtingo tipo skaitytojai. Tie, kurie nesupranta alyvuogių aliejaus istorinės reikšmės, tie, kurie nori geriau suprasti šio produkto gimimo paslaptis, tie, kurie yra maisto ragautojai bei derintojai, bei tie, kuriuos domina aliejaus sveikatingumo temos.

Be to, knygoje skaitytojai galės atlikti specialų testą ir įsivertinti – kiek iš tiesų jie žino apie alyvuogių aliejaus kultūrą?

Asmeninio albumo nuotr./Paulius Jurkevičius su žmona Jurga
Asmeninio albumo nuotr./Paulius Jurkevičius su žmona Jurga

Knygoje – patarimai lietuviams, kaip tapti sveikais ir ilgaamžiais

Knygos autoriaus teigimu, kalbant apie alyvuogių aliejų neatsiejama tampa taip pat ir sveikatos tema. Italijoje gyvenantis gastronomijos publicistas yra pastebėjęs, jog visada gera italų nuotaika ir šios šalies žmonių viena ilgiausių Europos Sąjungoje gyvenimo trukmė yra susijusi su taisyklingais mitybos įpročiais. Tuo tarpu lietuvių – beveik trumpiausia, mat dar nepakankamai rūpinamės savo mityba. Autorius primena, kad alyvuogių aliejaus vartojimas vienam gyventojui Lietuvoje kol kas yra vienas žemiausių ES.

„Šiandien aliejaus sveikatingumo reikšmė yra ypač sustiprėjusi. Europos maisto saugumo agentūra net leidžia skelbti, kad aliejaus vartojimas yra sveikata. Tai kol kas yra vienintelis maisto produktas, kuriam suteikta ši privilegija”, - apie tai, kaip alyvuogių aliejus galėtų stumtelėti į priekį lietuvius Europos ilgaamžių reitinge pasakoja P.Jurkevičius.

Asmeninio albumo nuotr./Paulius Jurkevičius
Asmeninio albumo nuotr./Paulius Jurkevičius

Apie autorių

Paulius Jurkevičius – žurnalistas, gastronomijos publicistas, restoranų konsultantas. Pirmoji šio autoriaus knyga „Staltiesės ritmu” išjudino Lietuvos gurmanus ir sulaukė nemažo pasisekimo. P.Jurkevičius taip pat yra knygų „Italija. Pojūčiai. Stereotipai. Priešpriešos” bei „Sava Roma” bendraautorius. Jis taip pat Italijos užsienio žurnalistų asociacijos „Associazione della Stampa Estera in Italia” narys. P.Jurkevičiaus apžvalgos pasirodė dienraščiuose „Lietuvos rytas”, „Verslo žinios”, savaitraščiuose „Ekstra”, „Veidas“, naujienų portale 15min.lt.

Pauliaus Jurkevičiaus knygos pristatymas įvyks vasario 22 d., 16 val., konferencijų salėje 5.5, parodų ir kongresų centre „Litexpo”. Dalyvauja autorius, J.Jurkevičienė, gastronomijos istorikas R.Laužikas, restorano „Monte Pacis” virtuvės šefas E.Viršilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius