Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl vaikų mušimas nepadeda jų auklėti

Labai dažnai tai, ką tėvai laiko teisėtu savo vaikų disciplinavimu, virsta pykčio sukeltu smurtu. Tėvai neretai tvirtina fizine bausme norintys pamokyti savo vaiką kaip elgtis. Žodis „disciplina“ reiškia „mokyti“, tačiau ar išties fizinės bausmės pamoko vaikus kaip elgtis ar, veikiau, parodo jiems, kad problemas reikia spręsti smurtu?
Smurtas šeimoje
Smurtas prieš vaikus / BFL nuotr.

Nemažai tėvų fizinėmis bausmėmis siekia pamokyti savo vaikus nemušti brolių ar sesių. Trumpuoju laikotarpiu šios bausmės išties atgraso vaikus nuo nepageidaujamo elgesio. Visgi tyrimai rodo, kad ilguoju laikotarpiu fizinės bausmės vaikams tampa prastu pavyzdžiu kaip spręsti problemas ar įveikti sunkias situacijas, rašo CNN.

Neseniai Jungtinėse Valstijose paviešintas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota kaip vienas Teksaso teisėjas savo 16-metę dukterį talžo diržu, ir kontroversijos dėl mirčių, neva susijusių su neseniai išleista knyga, kurioje ginamas vaikų disciplinavimas fizinėmis bausmėmis, šias bausmes Jungtinėse Valstijose sugrąžino į visų dėmesio centrą.

Nors fizinės bausmės Jungtinių Valstijų istorijoje plačiai paplitusios ir priimtinos, psichologai ir kiti specialistai vis dažniau išsako savo susirūpinimą dėl žalos, kurią, pasak jų, šios bausmės daro vaikams. Ne vienoje valstybėje tokia auklėjimo praktika uždrausta įstatymais. Tarp jų – Austrijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Kenijoje, Norvegijoje, Rumunijoje ir Ispanijoje. Nepaisant didėjančio pasipriešinimo fizinėms bausmėms Jungtinėse Valstijose, ši praktika yra legali visose valstijose ir priimtina beveik pusei suaugusiųjų.

Nors fizinė bausmė gali priversti vaiką paklusti trumpuoju laikotarpiu, ji taip pat susijusi su keliomis ilgalaikėmis problemomis, tarp kurių – psichikos sutrikimai ir elgesio sunkumai.

Mokslininkai vieningai sutaria: fizinė bausmė daro tiesioginę žalą vaikams ir turi įtakos visam jų gyvenimui. Nors ne visi vaikai, patyrę fizines bausmes, yra paveikiami vienodai, dešimtmečius atliekamų tyrimų rezultatai rodo, kad fizinės bausmės skatina daugybę neigiamų socialinių, emocinių ir su sveikata susijusių išdavų.

„Fizinių bausmių efektyvumas ribotas ir jos turi žalingų pašalinių poveikių“, – teigia Amerikos pediatrijos akademija. 2002 metais žurnale „Psychological Bulletin“ paskelbta analizė, kurioje tvirtinama, kad nors fizinė bausmė gali priversti vaiką paklusti trumpuoju laikotarpiu, ji taip pat susijusi su keliomis ilgalaikėmis problemomis, tarp kurių – psichikos sutrikimai ir elgesio sunkumai. Fizinės bausmės vaikystėje taip pat kartais siejamos su nusikalstamumu.

Per dažnos fizinės bausmės gali pažeisti tėvų ir vaikų santykius, nes tokiu atveju tėvai vaikui tampa tiek maitinimo, tiek pavojaus šaltiniu. Kartais fizinės bausmės vaikystėje taip pat siejamos su vėliau vyksiančiu sutuoktinio mušimu, kilus šeimyniniams barniams.

Nepaisant visų įrodymų ir įspėjimų, tėvai neretai nesusilaiko nuo savo vaikų mušimo. Vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip teisėjas muša savo dukterį, sukrečia ne tik dėl jame užfiksuoto fizinio smurto, bet ir dėl akivaizdaus emocinio smurto. Vietoj to, kad išmoktų nebesisiųsti kompiuterinių failų, mergaitė greičiau pradės slėpti savo elgesį nuo tėvų, kad išvengtų jų klausinėjimo ir susirūpinimo. Be to, padidėjo tikimybė, kad ji pati savo konfliktus bus linkusi spręsti smurtu, bendraus su žmonėmis, turinčiais polinkį į smurtą ir kad ji pati galiausiai muš savo vaikus.

Visi tėvai, be jokios abejonės, nori užauginti gerus vaikus. Tačiau yra daug efektyvių būdų, kaip savo vaikus disciplinuoti į pagalbą nepasitelkiant smurto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius