Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koncerte „Kartu iki pergalės“ – neįtikėtina vienybė: karo alinamai Ukrainai paaukota 110 tūkst. eurų

Lietuva, mininti Sausio 13-osios metines, gerai žino, kokia brangi nepriklausomybe ir kaip baisu ją prarasti, todėl toliau tiesiame pagalbos ranką Ukrainai, kad ji jaustų ir tikėtų – mes visada kartu. Šiandien vėl dalinamės kuo galime, nuolat ragindami prisidėti visą pasaulį, kad ši nuostabi šalis ir jos žmonės kuo greičiau iškovotų pergalę, – tokiais žodžiais Sausio 13-osios išvakarėse sakė Lietuvos Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Paramos koncerto „Kartu iki pergalės“ metu Ukrainos žmonėms paaukota 110 tūkstančių eurų.
Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka / J.Auškelio/LRT.lt nuotr.

Minint 28-ąsias Sausio 13-osios metines LRT televizijos eteryje vyko pirmasis Lietuvoje tiesioginis 3 valandų trukmės televizijos tiltas tarp Lietuvos ir Ukrainos, kvietęs būti su tais, kurie kovoja dėl savo laisvės. Su televizijos žiūrovais sveikinosi ne tik renginio vedėjai Eglė Daugėlaitė ir Giedrius Masalskis, bet ir žurnalistas Jevgenijus Kiseliovas su kolegomis iš „Priamij“ kanalo studijos Ukrainoje.

Lietuvos žmonės buvo raginami padėti karo nualintai Ukrainai, kurios žemę kasdien laisto ne tik karių, bet ir civilių gyventojų kraujas. Koncerto metu surinktos lėšos bus skirtos organizacijai „Blue Yellow“, kuri teikia visokeriopą pagalbą Ukrainos kariams, jų artimiesiems, našlaičiais likusiems vaikams, jų mamoms ir karo nusiaubtų miestų bendruomenėms. Koncerto metu buvo paaukota apie 110 tūkstančių eurų.

Ukrainoje tebegaudža pavojaus varpai

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, kreipdamasi į abiejų tautų žmones, sakė: „Sausio 13-osios varpais prabyla Lietuvos laisvė, o visai netoli Ukrainoje tebegaudžia pavojaus varpai. Mūsų broliai ukrainiečiai vis dar kaunasi prieš agresiją iš Rytų, penkerius ilgus metus už savo laisvę ir nepriklausomybę. Begalę dienų ir naktų, paženklintų griuvėsiais, krauju, vaikų ir motinų ašaromis.

J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

Lietuva, mininti Sausio 13-osios metines, gerai žino, kokia brangi nepriklausomybe ir kaip baisu ją prarasti, todėl toliau tiesiame pagalbos ranką Ukrainai, kad ji jaustų ir tikėtų – mes visada kartu. Šiandien vėl dalinamės kuo galime, nuolat ragindami prisidėti visą pasaulį, kad ši nuostabi šalis ir jos žmonės kuo greičiau iškovotų pergalę. Už jūsų ir mūsų laisvę. Slava Ukraine, slava Litve.“

Nepamiršti, atsiminti, būti kartu

Kunigas Ričardas Doveika pabrėžė, kad visi puikiai supranta, kad karas yra beprotybė. Visgi jis siūlė prisiminti poeto J. Marcinkevičiaus žodžius – „yra šviesos ir tamsoje“. „Šio vakaro koncertas, mūsų buvimas kartu, ir kiekviena auka yra dar viena įžiebta švieselė tamsoje. Ir kai tų švieselių tampa daugiau, kai jos tampa kritine mase, tada išaušta diena. Laisvė, kurią pasiekėme mes, laisvė, kurią pasiekė Ukraina, turi labai didelę kainą. Kada tauta tampa laisva? Ar kai atgauna savo žemę – taip ir ne, kai kalba savo kalba – taip ir ne, kai gali laisvai judėti – taip ir ne.

J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

Tauta gimsta tą naktį ir laisvė gimsta tą naktį, kada kitas už tave vardan ateities paaukoja savo gyvybę. Kai esame savo tautos gimties naktyje, kai galime ištiesti bendrystės ranką Ukrainai, paaukojusiai savo vyrus, motinas, vaikus.

Mes visi kartu įžiebkime tą šviesą – vilties, tikėjimo, gerumo, nes didžiausia tragedija yra apsiprasti, nuleisti rankas, tapti tik statistikos duomenimis. Mes gyvename sau, ten kažkur gabaliukas kariauja – ne. Nepamiršti, atsiminti, būti kartu, nes šiandien esame tai kas esame, nes vakar mūsų seneliai alko, proseneliai sušaudyti Sibire, mūsų tėvai suguldyti Sausio 13-iosios kapuose, o mes šiandien tiesiame pagalbos Ukrainai. Nepamiršti ir eiti kartu, būti ta šviesa, leidžiančia mums kartu būti laisvais žmonėmis,“ – būti vieningais ragino dvasininkas.

J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

Padėti Ukrainai reiškia padėti ir sau

Dar vienas paramos koncerto svečias, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, paklaustas, kaip vertina Rusijos agresiją Azovo jūroje ir situaciją Ukrainoje, sakė, kad tai, kas vyksta Ukrainoje yra bandymas ir noras pamatyti reakciją – kaip kaip reaguos pasaulis ar Europos Sąjunga.

„Sausio 13-osios įvykių metinės, prie Seimo laužai dega, kvapas labai primena kvapą prieš penkerius metus Maidane – buvo laužai, žiema, tokie patys šviesūs, teisingi veidai ir žmonių žvilgsniai, parodantys, kad jie niekada neatsitrauks. Manau, kad tada gimė ukrainiečių identiteas, tada jie suvokė, kad jie iš tiesų yra laisva valstybė ir dabar niekas jiems nesutrukdys jos turėti“, – scenoje svarstė L.Linkevičius

J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

Anot ministro, lietuviai geriau supranta ukrainiečius: „Mes žinome laisvės kainą – kad tai nėra savaime suprantamas dalykas, atsiradęs iš kažkur. Jie turi ir savo aukas, jie turi savo didvyrius. Padėdami ukrainai padedame ir sau, Lietuvai. Į Lietuvą labai dažnai atvažiuoja vaikai iš Luhansko, lankosi ir pas mus. Kartais jų klausiu pirmojo įspūdžio. Daugelis vaikų sako: „Naktį nešaudo“. Pasirodo, tiek nedaug reikia, kad vaikas būtų laimingas, kad jis šypsotųsi. Padėkime Ukrainai ir padėsime sau“.

Apie agresiją būtina kalbėti atvirai

Pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos vadovas profesorius Vytautas Landsbergis ragino Ukrainai suteikti vilties: „Tai – mūsų atsakomybė ir uždavinys. Esame demokratinio vakarų pasaulio dalis. Negaliu pasakyti, kad demokratinis pasaulis elgiasi tinkamai situacijoje, kai Ukraina yra negailestingai užpulta, vadinamasis demokratinis pasaulis reiškia susirūpinimus. Jam reikia susirūpinti savimi, nes gali susilaukti ne mažiau nemalonių dalykų.

J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

Anot profesoriaus, Ukraina šiuo metu kovoja karą prieš Kremliaus fašizmą, todėl apie tai turėtų būti kalbama tiesiai.

„Norėčiau, kad taip būtų kalbama šiais ir kitais pasaulio saugumo ir taikos klausimais. Ukraina nieko neužpuolė ir nesiekia ko nors nukariauti. Jos pergalė bus taika. Tai bus mūsų ir demokratinio pasaulio pergalė, kurios reikia pasiekti taikiai. O agresorius pasakė atvirai – nebus taikos, kol jie nekapituliuos, nepakeis savo politinio pasirinkimo, nepasiduos imperijai. Apie tai irgi reikia atvirai kalbėti.

Ukraina, gaunanti daugiau savarankiškumo su Ukrainos stačiatikių bažnyčia, stojasi ant jokių kaip tauta ir civilizacija. To nekenčia buvęs šeimininkas. Argi su tuo galima taikytis ir pripažinti, kad jis turi teisę nekęsti ir prievartauti, – klausė V.Landsbergis ir pridūrė – [...] aš nežinau, kiek mes galėsime dar ir kitais būdais padėti, bet diplomatiniais būdais tikrai galima būtų daugiau padėti. Vakarų demokratijos negerbia savęs, padėsime joms, mes turime balsą, galime pasakyti: „Ponai, mums nepatinka, mums gėda, mes atsiprašome už jus?“

J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

Laisvą žodį ir vėl apgintume

LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė Lietuvos ir Ukrainos žiūrovams sakė mananti, kad LRT šiuo metu dalyvauja informaciniame kare, kuris yra nepaprastai pavojingas.

„Šiemet bus treji rinkimai, ir mes matome, kaip Rusija kišosi į kitų valstybių rinkimus. Manau, kad matysime tai ir dabar. Žiniasklaidos vaidmuo apskritai yra labai svarbus, todėl manau, kad labai svarbu valstybės parama demokratiškai, stiprią, tyrimus darančią ir analizuojančią propagandines žinutes žiniasklaidą, kokia yra ir LRT“, – teigė ji.

J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

Pasak LRT generalinės direktorės tik žiniasklaida, o ne socialiniai tinklai, galės padėti demaskuoti „fake news“. Paklausta, ar žodžio laisvė yra aktuali šiomis dienomis tiek Lietuvai, tiek ir Ukrainai, M. Garbačiauskaitė sakė: „Tai yra laisvė, už kurią turime kovoti kiekvieną dieną. Mūsų kova, kaip puikiai šiomis dienomis matome, nesibaigė prieš 28 metus, deja. Apgailestauju, kad politikai kartais pasiduoda norui užkardyti kritiką, tačiau aš neabejoju, kad Lietuvos žiniasklaida ir žmonės laisvą žodį apgintų ir dar kartą, jeigu reikėtų. Tikiuosi, to neprireiks“.

Paaukota daugiau nei 100 tūkstančių eurų

Paramos koncerto „Kartu iki pergalės“ metu rodyti tiesioginiai prisijungimai iš karščiausių karo Rytų Ukrainoje taškų (Mariupolio uosto, Avdijevkos ir kitų vietų), žymiausių visuomenės veikėjų ir aukšto rango pareigūnų pasisakymai, muzikinius kūrinius atliko populiariausios abiejų šalių muzikinės žvaigždės.

J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka
J.Auškelio/LRT.lt nuotr./Koncerto „Kartu iki pergalės“ akimirka

Į žmones kreipėsi Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Lietuvos kariuomenės vadas Vytautas Jonas Žukas. Besibaigiant paramos koncertui lietuviams už nuolatinę paramą nuoširdžiai dėkojo Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Volodymyras Jacenkivskis. Scenoje populiarius kūrinius atliko Andrius Mamontovas, Evelina Sašenko, Saulius Urbonavičius-Samas, Zlata Ognevič, Egidijus Sipavičius, Liepa Mondeikaitė, Monika Marija, Merūnas Vitulskis ir Lukas, Artiom Pivovarov ir kiti.

Paramos koncerto „Kartu iki pergalės“ metu Ukrainos žmonėms paaukota 110 tūkstančių eurų.

Koncerto akimirkos – galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius