-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kunigas Ričardas Doveika: „Šiandien labai didžiuojuosi, kad myliu šitą kraštą“

„Kas yra valstybė – valdžia ar piliečiai? – šio vakaro LNK pokalbių laidoje „Valanda su Rūta“, skirtoje Vasario 16-ąjai, klausė kunigas Ričardas Doveika. – Šis vakaras yra piliečių vakaras, nes valstybę sudaro, ačiū Dievui, ne valdžia, o piliečiai.
Ričardas Doveika
Ričardas Doveika / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Aš pats 15 metų augau 16 kvadratinių  metrų kambarėlyje. Žinau, ką reiškia ruošti pamokas ant tėvo padarytos fanerinės lentos, padėtos ant kelių, žinau, ką reiškia miegoti prie šlapios ir apipelijusios sienos, žinau, ką reiškia eiti į tualetą lauke... Žinau, ką reiškia 15-os metų važiuoti pas gimines į svetimus namus į vonią nusiprausti... Ir mokykloj tu negali pasakyti, kad neturi ne tik savo kambario, rašomojo stalo, kad vonios neturi... Šiandien labai didžiuojuosi, kad myliu šitą kraštą, tėvynę. Taip, kaip piliečiui šie tiek liūdna matant, kad valdžia kėsinasi užgrobti tautą... Kaip tai pavyksta?

Jei žmogui nuolat sakai, kad esi kvailas, jis ima ir patiki. Jei per 20 metų sakėme, kad esate reikalingi tik per rinkimus, arba kai sakoma, kad jūs dar nebrandūs, nesugebate, negalite nieko nuspręsti, mes geriau jums pasakysime. Tėvai man daug ko negalėjo duoti materialiai, bet jie įskiepijo vieną vertybę, kurią mes turime atrasti iš naujo. Tai visa ko turėjimo vertę ir reikia nustoti verkšlenti“, – taip kalbėjo kunigas Ričardas Doveika.

Šiandien, Vasario 16-ąją, laidoje „Valanda su Rūta”  vedėja klaus, ką Lietuva laimėjo per tuos daugiau nei dvidešimt atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metų  ir  ką prarado.

„Grįžtu namo” – su tokiais garsios dainos žodžiai į Lietuvą sugrįžo dainininkas Arvydas Vilčinskas, JAV pragyvenęs 17 metų. Tautos dainiumi vadintam dainininkui Amerikoje teko dirbti statybose, sunkvežimio vairuotoju ar persirengus dinozauru linksminti vaikus  gimtadieniuose. „Turėjau ten ir namą, net ir su baseinu ir užsidirbau, bet norėjau dainuoti, todėl ir grįžau“, – sako Arvydas Vilčinskas laidoje visiems susirinkusiems sudainavęs savo garsiąją dainą.

Kito dainininko, po 10 metų sugrįžusio iš Didžiosios Britanijos, patirtis pribloškia. Sashai Song, arba Dimai Šavrovui, išvažiavusiam į Londoną vos  15-os metų teko ir badauti, ir miegoti gatvėje, ir vaikų namuose. Užsispyręs ir nenorėdamas jaudinti tėvų jis vis dėlto pasiekė savo – muzikinę karjerą pradėjo daryti ir Londone, bet namų ilgesys jį įveikė. „Pasiilgau namų, šeimos, netgi mamos gaminamo naminio maisto – paprasčiausių kotletų ir keptų bulvių su kefyru”. Kai grįžęs į Lietuvą  ir laimėjęs atrankas „Eurovizijoje“ Sasha Song  galėjo atstovauti Lietuvai, jausmas prilygo euforijai. Sasha taip jaudinosi, kad prisipažino vos nenualpęs scenoje.

Apie tuos pačius jausmus kalba ir  penkiakovininkas, olimpinių žaidynių prizininkas  Edvinas Krungolcas: „Kai kyla Lietuvos trispalvė, man negaila nei atiduotų jėgų, nei sveikatos. Niekada nekilo minčių atstovauti kitai šaliai”.

Apie tą stiprų jausmą net ir nusivylus daugeliu dalykų, net ir sunkiai bepragyvenant „Valandoje su Rūta” – šį šventinio ketvirtadienio vakarą, 19 val. per LNK kalbės kunigas Ričardas Doveika, lakūnas Jurgis Kairys, dainininkas Vytautas Matuzas, profesorius Povilas Gylys, penkiakovininkas Edvinas Krongolcas, Gineso rekordininkas Antanas Kontrimas ir  dirigentas Donatas Katkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius