-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kuriant filmą apie žudiką Varnelį, žurnalistą E.Knispelį labiausiai nustebino šalyje pasėta panika

Ketvirtadienį naujoje LNK rodomo dokumentinių filmų ciklo „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“ dalyje – pirmojo Nepriklausomos Lietuvos serijinio žudiko maniako Antano Varnelio istorija. Bus papasakota ne vien apie jį patį, apie jo šešias teisme įrodytas žmogžudystes ir tris sunkius kūno sužalojimus, plėšimus.
Antanas Varnelis
Antanas Varnelis / LNK nuotr.

Filmo autorių Egidijų Knispelį, renkantį šią 1992 m. medžiagą, labiausiai nustebino, kokia panika Lietuvoje buvo kilusi dėl vienkiemiuose gyvenančių senukų siaubu praminto žudiko įvykdytų nusikaltimų. Tikras siaubo trileris, kurį tada visiems teko išgyventi.

„Ar šiandien įsivaizduojate tokias antraštes pirmuosiuose pagrindinių dienraščių puslapiuose? „Šiandien prasidėjo maniako medžioklė! Manoma, kad jis klajoja Šiaulių rajone.“ Skaitytojai raminami, kad po paskutinės žmogžudystės Raseinių rajone, žudikas dar turėtų turėti pinigų ir porą auksinių vestuvinių žiedų, kuriuos numovė nuo nužudytų močiučių pirštų. Laikraščiuose rašoma: „Tikimasi, kad maniakas nežudys, kol neišleis tų pinigų...“ Nesunku įsivaizduoti, kaip tokie pranešimai veikė Lietuvos žmones. Tuo labiau, kad visa tai buvo skaitoma ir per radiją“, – pasakoja LNK filmų ciklo „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“ autorius E. Knispelis.

Į paskelbtą maniako medžioklę vien iš Vidaus reikalų ministerijos Vilniuje į rajonus, kur buvo įtariama, kad gali maniakas slapstytis, išvažiavo devynios operatyvininkų grupės. Laikraščiuose cituojamas VRM vadovybės paliepimas : „Be maniako negrįžti !“ Gelgaudiškio miestelį, Šakių rajone, kur buvo labiausiai tikimasi surasti besislapstantį maniaką, apieškojo gyva grandinė – trys šimtais automatais ginkluotų policininkų ir karių. Vėliau buvo pranešta, kad nekrėsti liko tik apylinkės viršaičio ir klebono namai...

Sugavo maniaką ne policija ir ne kariuomenė. Tai padarė Kauno rajono, Užliedžių apylinkės, Muniškių kaimo gyventojai. Už drąsą ir pilietiškumą tuos vyrus po to apdovanojo piniginėmis premijomis, VRM jų vaikams skyrė nemokamas poilsines keliones prie Baltijos jūros.

Filme – išsamiai papasakota visa ši, į šiurpų trilerį panaši, maniako ir jo įbaugintų bei nužudytų žmonių istorija.

Ketvirtadienį 20.00 val. per LNK – „Įvykiai, sukrėtę Lietuvą“ su žurnalistu Egidijumi Knispeliu.

15min.tv – nemokama televizija internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius