Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laidoje „Noriu žinoti“ atskleidžiamos žiūrovus kamuojančios paslaptys

Fizikos genijaus Alberto Ensteino sukurta reliatyvumo teorija ko gero daug kam tai skamba labai egzotiškai. Pirmojo Baltijos kanalo (PBK) laidoje „Noriu žinoti“ vasario 3 d. atskleistos šios teorijos atsiradimo pačioje praėjusiojo amžiaus pradžioje aplinkybės. Viskas prasidėjo nuo žiūrovo atsiųsto laiško, kuriam parūpo, kaip atsirado Alberto Einsteino reliatyvumo teorija. Pagalbos į laidos „Noriu žinoti“ komandą kreipėsi PBK žiūrovas, vienoje laidų išgirdęs, kad ši teorija buvo sukurta dėka tramvajaus, tačiau išnaršius interneto platybes atsakymo į klausimą, kuo tai tarpusavyje susiję, jam rasti nepavyko.
Albertas Enšteinas
Albertas Enšteinas / PBK nuotr.

Ieškodamas atsakymo į žiūrovui rūpimą klausimą, laidos vedėjas Michailas Širvindtas  nukeliavo į Berną – Einsteino gimtąjį miestą. Nusakyti, ką atrado Einsteinas, yra labai sunku, tačiau galima pasakoti kaip ir kur atsirado reliatyvumo teorija. Kartą Einsteinas važiavo tramvajumi ir įsistebeilijo į miesto laikrodį. Jis susimąstė: „Kas būtų, jei šis tramvajus išvystytų šviesos greitį? Ko gero, tuomet laikas sulėtėtų arba visai sustotų“. Laidos vedėjas, važiuodamas tramvajumi, bando paaiškinti, ką garsusis fizikas turėjo omenyje. Tuomet Širvindtas numeta savo akinius ir aiškina, kad šie akiniai jo atžvilgiu nukrito vertikaliai, o pėsčiųjų atžvilgiu – parabole. Turima omenyje, kad Einsteinas, važiuodamas tramvajumi, suprato, jog viskas šioje žemėje vyksta santykiu su kuo nors. Ši teorijos versija kol kas yra gana tvirta.

Albertas Einsteinas bičiuliavosi su Čarliu Čaplinu. Besusirašinėjant laiškais, kartą Einsteinas Čaplinui parašė: „Pažiūrėjęs Jūsų filmą „Aukso karštligė“, supratau, kad Jūs esate didis žmogus, nes šis filmas suprantamas visiems!". Atsakydamas Čaplinas rašė: „Jūsų teorijos negali suprasti niekas visame pasaulyje, bet Jūs vis tiek esate didis ir genialus žmogus“.

Šveicarijoje gyvenusiam Einsteinui yra atidarytas didžiulis muziejus. Šveicarai jį pastatė kaip kompensaciją didžiam mokslininkui, kad laiku jo neįvertino.

PBK laidos „Noriu žinoti“ metu žiūrovui suteikiama galimybė iškart pabuvoti keliose pasaulio vietose. Laidos kūrėjai, atsakydami į žiūrovų klausimus, važiuoja bet kur, kur tik galima rasti kuo tikslesnį atsakymą. PBK laida „Noriu žinoti“ rodoma kasdien nuo pirmadienio iki penktadienio 12.25 val.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius