Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lakūnas Jurgis Kairys nedalyvavo jubiliejinėje aviacijos šventėje Kaune

Šią savaitę Kaune vyksta legendinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlanto vandenyną 80-osioms metinėms skirti renginiai. O šeštadienį laikinosios sostinės gyventojai ir svečiai buvo kviečiami į įspūdingą aviacijos šventę S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome, kur vyko šiuolaikinės aviacinės technikos paroda po atviru dangumi, akrobatiniai ir pramoginiai skrydžiai. Tačiau renginyje nedalyvavo vienas žymiausių šalies lakūnų Jurgis Kairys (61), tuo metu buvęs prie Juodosios jūros.
Jurgis Kairys
Jurgis Kairys / BFL nuotr.

Aviacijos šventės organizatoriai portalui Žmonės.lt sakė, kad Jurgį Kairį dalyvauti renginyje kalbino dar lapkričio mėnesį, tačiau lakūnas atsisakė, nes liepos 20 dieną jau buvo suplanavęs skrydžius prie Juodosios jūros.

„Skraidau ir dalyvauju įvairiuose renginiuose vienas po kito. Šeštadienį dalyvauju privačioje šventėje prie Juodosios jūros, o kitą savaitę laukia Bukarešto miesto šventė, kur atliksime įvairius akrobatinius ir pramoginius skrydžius. Kauno renginyje nedalyvausiu. Būsiu atviras, jo organizacija – žemo lygio“, – portalui Žmonės.lt sakė J.Kairys.

Lakūnas piktinosi valstybės požiūriu į aviaciją ir neslėpė širdgėlos, kad per 20 metų vos 4 aerodromai yra tinkami naudoti.  

Paklaustas, kaip jis vertina skrydžio per Atlantą reikšmę, J.Kairys teigė: „Man svarbu, ką Lietuva pasiekė per tuos 80 metų, tačiau matau, kad daugumai tai nieko nereiškia. Kauno šventei valdžia neskyrė beveik jokio dėmesio. Aerodromų situacija šalyje labai prasta. Susisiekimo ministerija kratosi viso šito, nors ji turėtų būti atsakinga. Vien tik pinigus mato, o niekas nieko daryti nenori.“

Legendiniai Lietuvos lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas ne vieną berniuką įkvėpė ir pastūmėjo krimsti aviacijos mokslus. Galbūt jie įkvėpė ir Jurgį?

„Aš nesu toks naivus, manęs jie neįkvėpė. Viskas yra pasiekiama kitaip, nes realybė yra kitokia. Vien žygdarbių neužtenka, reikia praktikos, nemažo skrydžių skaičiaus. Viskas yra pasiekiama sunkiu darbu. Šie lakūnai virto legendomis, nes padarė tuo metu neįmanomą darbą garsindami Lietuvą. Man svarbu, ką padarė S.Darius ir S.Girėnas dėl kitų ir garsindami savo tautą, siekdami, kad pasaulis žinotų apie Lietuvą. Jiems pavyko. Pamenu, kaip būdamas Sovietų Sąjungos rinktinėje irgi norėjau, kad Lietuva bent per plyšelį išlįstų...“ – prisiminė J.Kairys.

Lakūnas teigė, kad daug kas pasikeitė nuo tų laikų, kai S.Darius ir S.Girėnas bandė įrašyti Lietuvos vardą į aviacijos istoriją. Anot jo, dabar viskas yra kitaip: „Dabar esame laisvi, kur norime, ten skrendame. Šiandien esu prie Juodosios jūros, kitą savaitgalį bus miesto šventė Bukarešte. Gyvename geru laiku, nėra karų, todėl galime skraidyti ir siekti savo tikslų. Man svarbu, kad esame laisvi.“

Alvydo Tamoaiūno nuotr./Jurgio Kairio skrydis
Alvydo Tamošiūno nuotr./Jurgio Kairio skrydis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius