-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lietuvą krečia dar vienas #metoo skandalas: priekabiavimu viešai kaltinamas fotografas Iridijus Švelnys

#metoo skandalas vėl krečia Lietuvą. Šį kartą nemalonių kaltinimų sulaukė fotografas Iridijus Švelnys, kurį kelios merginos socialiniuose tinkluose apkaltino netinkamu elgesiu ir seksualiniu priekabiavimu jo fotosesijų metu. 15min susisiekė ir su dar viena galimai nukentėjusia mergina, kuri papasakojo apie savo šokiruojančią pažintį su žinomu menininku.
Fotomenininkas Iridijus Švelnys
Fotomenininkas Iridijus Švelnys / Asmeninio albumo nuotr.

Nemaloni istorija pasklido socialiniuose tinkluose, kai sava istorija pasidalijo dėl suprantamų priežasčių prisistatyti nenorėjusi mergina. Jos pasakojimui pasidalijus žinomai fotografei Neringai Rekašiūtei, istorija pateko ir į žiniasklaidą.

Šiurpą keliantys liudijimai atsidūrė internete

„Mano pasakojimas“, – taip prasideda merginos laiškas, kuriame ji rašė, kad fotografas naudojosi silpnomis ir naiviomis merginomis. Fotosesijų metu kaunietis esą „gydė“ jas nuo depresijos ir psichologinių problemų.

„Iš pradžių pasiūlė kūrinį „Dėžėje“, norėjau, nes galvojau, kad jis yra patikimas, daug parodų rengia. Kažkaip visai negalvojau, kad jis kažkoks iškrypėlis. Sutikau įsiamžinti. Nuėjusi į „kūrinio siužetą“, taip jis vadina, buvau įvardinta kaip įveikusi pirmąją fotosesiją ir neva reikia kažkiek pereiti, kad išsilaisvinčiau. Per susitikimą kalbėjome apie mano bėdas, psichologines problemas. Manau, kad jis tuo žiauriai naudojosi“, – pasakojo mergina.

Ji rašė maniusi, kad ši fotosesija padės įveikti vidines baimes, patikėjo šia idėja. Kaip pati sako, buvo net laiminga, kad jos gyvenime atsirado toks žmogus.

Vis dėlto, jos teigimu, antrosios fotosesijos metu jis merginą jau apkabino, pradėjo vardinti savo sąlygas, kuriose yra paminima, kad negalima vartoti žodžių „negaliu“, „nežinau“, „nemoku“.

„Sakė, kad neturėsiu nuo jo vaikų, kad neleis man jo įsimylėti. Bet paminėjo, kad santykiai su vyru gali suprastėti, nes pasidarysiu labiau pasitikinti savimi, neva jis nervinsis, kad aš laiminga. Galvoju, gerai, gal taip „gydymas“ veikia. Kažkaip nesureikšminau nė vieno žodžio.

Trečios fotosesijos metu jis man liepė atsigulti ant sofos (buvau su drabužiais), atsigulęs ant manęs sakė, kad jam reikia sužinoti, ką kurti, reikia, kad susijungtų mūsų čakros, kad pulsuotų. Kalbėjo apie energetinius dalykus, kaip jis man kažką atiduoda savo, o iš manęs pasiima, ko jam reikia. Taip tuo tikėjau, kad net buvau praradusi blaivų protą. Tikrai“, – prisimena mergina.

Atėjo nuogas

Jau kitos fotosesijos metu, jos teigimu, fotografas jau esą paprašė nusirengti. Sakė, kad tai yra kūrybos dalis. Griežtai atsisakius ir pabrėžus, kad tai buvo paskutinis susitikimas, anot merginos, buvo jaučiamas stiprus spaudimas.

„Kažkokiu būdu įkalbėjo, bet pasakiau, kad tokių dalykų daugiau nebūtų. Atvykus į fotosesiją nesifotografuodavome, bet klausdavo, ar aš drėkstu, ar jį traukiu. Aš visada sakydavau „ne“, jis sakydavo, kad nenori girdėti šito žodžio. Jis buvo nepatrauklus vyras, jau darėsi šlykštu su juo bendrauti. Visaip viliodavo susitikti, kokių žinučių tik nerašė“, – prisimena ji.

Galimai nukentėjusi mergina toliau pasakojo, kad į paskutinę fotosesiją atėjo kartu su drauge, tačiau jas pasitiko dar, kaip pačios sako, baisesnis vaizdas. Anot jų, fotografas buvo visiškai nuogas.

„Ir klausė, ar mums patinka. Mes suprunkštėme, sakėm, kad nejauku. Fotografavo mus nuogas. Tada sakė, kad atsigultume ant žemės ir paragautume viena kitos. Daug kartų įkalbinėjo, kad taip vyksta kūryba. Atsisakėm ir skirstėmės namo“, – internete pasakojo mergina.

Anot jos, ji dar ilgai sulaukdavo fotografo žinučių, raginimų grįžti.

Asmeniniai išgyvenimai iš antros galimai nukentėjusios merginos

Savo patirtį dirbant su šiuo fotografu viena mergina papasakojo ir 15min. Ji teigė pasiūlymo tapti I.Švelnio modeliu sulaukusi prieš porą metų.

„Jis rašė, kad organizuoja meninę fotosesiją aktualių socialinių problemų, tokių kaip depresija ar panikos atakos, tema. Kadangi tai mane domino, paklausiau konkrečiau ir gavau atsakymą, kad kalba eina apie erotinę fotosesiją, tačiau viskas būtų labai su saiku, nesimatytų to, ko nereikia“, – pasakojo ji.

Iš karto buvo aptartos ir fotosesijos sąlygos – kad bus užtikrintas konfidencialumas, nesimatys veido, o tai bus įtvirtinta ir raštiškai.

„Patikino, kad bus paruošta sutartis ir be mano sutikimo fotografijos dienos šviesos neišvys. Pabrėžė, kad tai neapmokama ir nemokama, nes viskas dėl meno. Man pasirodė įdomu ir tai, kad vyks parodos, bus leidžiami albumai, įkvėpsiantys nuo minėtų problemų kenčiančias moteris, todėl sutikau“, – pasakojo mergina.

Tiesa, dėl visa ko nutarė pasitikrinti, kas apie fotografą rašoma internetinėje erdvėje, tačiau neradusi nieko blogo, nusiramino. O ir tai, kad tai erotinė fotosesija, įtarimų nesukėlė – mergina jau buvo tokiose dalyvavusi.

Jis pradėjo pasakoti, kaip savo fotosesijomis yra išgydęs depresiją

Sutartą rytą modelis atvyko į Kaune, Raudondvario plente, įsikūrusią fotostudiją. Čia jai buvo nurodyta, kad fotosesija truks apie 2-3 valandas, tiesa, kaip paaiškėjo vėliau, truko tik valandą.

„Tik atvykus fotografas paprašė prisėsti, kad konkrečiau aptartume, kaip viskas vyks. Aiškino, kokios jam svarbios socialinės problemos, kaip jis nori iškelti į paviršių aktualias temas. Buvo manipuliuojama tuo, kad mano fotosesija įkvėps kitus žmones nebijoti, įkvėps kitas moteris kalbėti apie nerimo sutrikimus, migreną. Jis pradėjo pasakoti, kaip savo fotosesijomis yra išgydęs depresiją. Prisipažįstu, tuo metu pati turėjau psichologinių problemų, lankiausi pas gydytojus, todėl man tai pasirodė puiki idėja“, – 15min teigė pašnekovė.

Iš pradžių viskas atrodė įkvepiančiai – merginą suviliojo tai, kad jos nuotraukos atsidurs parodoje ir pasitarnaus sprendžiant problemas. Tačiau netrukus iš fotografo ji sulaukė ne tokių malonių klausimų.

„Paklausė, ar turiu vaikiną. Tuomet pasiteiravo, kaip antra pusė reaguoja į tokią fotosesiją, o kadangi tuometinis draugas reagavo neigiamai, pasakiau, kad jis nelabai supranta meno. Tada pradėjo aiškinti, kad turiu išlaisvinti savyje tūnantį žvėrį, nebūti su vaikinu.

Pasipylė tokios frazės kaip „aš tau padėsiu“, „aš tave išgydysiu“, „atskleisiu moteriškumą“, „tau reikia kūdikio, bet tu su manimi jo neturėsi, negali manęs įsimylėti, bet aš tau padėsiu atsiverti ir tu pasveiksi“. Tai psichologinės manipuliacijos, o kadangi tuo metu buvau prastos savijautos, mane tai paveikė, atrodė lyg šviesa tunelio gale“, – 15min liudijo mergina.

Jau netrukus nuo žodžių viskas perėjo prie veiksmų ir tai, kaip sako, merginai pasirodė nenormalu: „Jis su ranka palietė mano kelius, tarsi nuramindamas. Jau tada supratau, kad nieko gero, nes kiek esu turėjusi fotosesijų, niekas iš profesionalių fotografų taip nesielgia.“

Tai psichologinės manipuliacijos, o kadangi tuo metu buvau prastos savijautos, mane tai paveikė

Modelis paskubino fotografą pradėti fotosesiją. Netrukus nusirengė, o kadangi projekto tema „Dėžė“, pozavo dėžėje.

„Iš pradžių pozos buvo iš šono, iš nugaros. Tačiau buvo pasakyta, kad visą laiką turiu būti užsimerkusi. Dar kitas nurodymas buvo, „tu negali sakyti ne, negali atsisakyti, nes turi išlaisvinti žvėrį“. Buvo sakoma, kad jei neklausysiu, negalėsiu atsiverti“, – pasakojo pašnekovė.

Vėliau fotografas paprašė pereiti prie atviresnių pozų – mergina turėjo pozuoti atsisukusi į objektyvą nebe šonu ar nugara, o tiesiai.

„Kojas beveik visose pozose prašė išskėsti, rankos turėjo būti patrauktos nuo krūtinės. Man pradėjo darytis nesmagu, ypač turint omenyje kitą momentą – kai tik paprašydavo kokios atviresnės pozos, studijoje būdavo visiška tyla, negirdėjau blykstės, nemačiau šviesų“, – sakė mergina.

Tai jai sukėlė įtarimą, kad tuo metu fotografuojama nebuvo, arba, kaip pati mano, buvo fotografuojama ne fotoaparatu, o telefonu: „Kai keisdavau pozą ir atsimerkdavau, pastebėdavau, kad šalia jo visą laiką yra telefonas, tad jaučiau nerimą, kad jis tuo telefonu arba filmuoja, arba fotografuoja.“

Fotosesijai keliantis į atviresnį lygmenį, mergina pasakoja pavargusi ir nuėjusi parūkyti. Tada iš patirto streso pradėjo drebėti.

„Fotografas tas drebančias rankas akivaizdžiai pamatė – priėjęs pradėjo šnekėti, kaip turiu klausyti, ką sako, nes gali padėti pasveikti. Jaučiau psichologinę manipuliaciją, jis pasinaudojo tuo, kad dar prieš fotosesiją papasakojau apie savo psichologines problemas. Užsiminė apie ateities projektus – sakė, norėtų surengti fotosesiją uždaręs moteris narve, taip parodydamas, kaip išsilaisvinti“, – toliau prisiminimais dalijosi modelis.

Stovėjau prieš veidrodį nuoga, jis stovėjo už manęs, žiūrėjo į veidrodį ir prašė, kad žiūrėčiau ir aš

Tai, kas vyko vėliau, mergina prisimena su dar didesniu šleikštuliu. Fotografui pasakiusi, kad pavargo, ji sulaukė nurodymo atsistoti prieš studijoje buvusį veidrodį.

„Iš pradžių buvau su chalatu. Jis pats atsistojo man už nugaros, lietė pečius, kaklą, ir paprašė, kad chalatą nusimesčiau. Suglumau, bet jis naudojo psichologinę įtaigą, tad paklusau. Stovėjau prieš veidrodį nuoga, jis stovėjo už manęs, žiūrėjo į veidrodį ir prašė, kad žiūrėčiau ir aš.

Man buvo nejauku, įspėjau, kad man tai nepatinka. Jis klausė, kodėl, atsakiau, kad nesijaučiu pakankamai graži ir vertinga, jog mėgaučiuosi tuo vaizdu. Tada pradėjo burti, kokia graži mano oda, ėmė vardyti kūno dalis – sakė, koks gražus mano pilvas, kad aš sutverta vaikams, kokios gražios krūtys. Aptarinėti tokius dalykus buvo labai nesmagu, paprašiau, kad nustotume, o jis patikino, kad ilgainiui padės pamilti save“, – 15min pasakojo pašnekovė.

Tada sekė antra fotosesijos dalis – modelis nuoga fotografavosi nebe dėžėje, o nuotraukoms, kuriose turėjo matytis tik siluetas. Po visko fotografas ėmė girti ją, teigė, kad įžvelgia daug potencialo.

„Negana to, priėjęs mane apkabino, klausė, ar jaučiu tarp mūsų tvyrančią energetiką. O aš stovėjau suakmenėjusi, apšalusi, pasakiau, kad esu pavargusi, labai greitai viską susirinkau ir praktiškai pabėgau iš studijos. Mes atsisveikinome, bet jokios sutarties neišsinešiau, negavau jos ir nemačiau“, – aiškino galima nukentėjusioji.

15min mergina patikino, kad ši patirtis ją stipriai paveikė psichologiškai. Grįžusi namo ji puolė į ašaras.

„Vaikinas paklausė, kodėl verkiu. Bet kai esi prastos psichologinės būsenos ir tau nuolatos kartoja, kad slepiesi po kaukėmis, jautiesi tarsi po sudėtingos psichoterapijos. Pasijaučiau tikrai labai blogai ir po to įvykio apie pusantrų metų nebesifotografavau“, – pridūrė pašnekovė.

Dalyvauti kitose minėto fotografo fotosesijose pasiūlymų mergina nebesulaukė, o po kurio laiko pastebėjo, kad šis feisbuke ją pašalino iš draugų sąrašo.

„Kadangi daug kalbėjau prieš fotosesiją, o vėliau supratau, kad pasakiau per daug ir tylėjau, nors jis ragino kalbėti, galbūt pasirodžiau per stipri. Gal neatitikau standartų, todėl nusprendė nutraukti su manimi bendravimą“, – spėja mergina.

O nuotraukų ji laukė ne vieną mėnesį – fotografas vis atidėliojo jų atsiuntimą, aiškindamas, kad neturi laiko. Galiausiai gavo, tačiau, kaip tikina, pačių atviriausių ten nebuvo. Iškėlusi klausimą viešai, ji sulaukė ne vienos merginos, patyrusios panašius dalykus, žinutės.

„Tada labai išsigandau, kad kadrai bus nutekinti, galbūt yra medžiaga, apie kurią nežinau, nes kai buvau užsimerkusi, nemačiau, kas daroma. Be to, tokiu mastu, kokiu fotografuojamos merginos, tikrai neįvyko tiek parodų, tai klausimas, kur tos nuotraukos“, – svarsto mergina, su fotografu vis dėlto nebesiaiškinusi, nes norėjo pabėgti nuo istorijos.

Tačiau dabar, jai iškilus į viešumą, ji nutarė prabilti. Pastarosiomis dienomis gavo laiškų iš merginų, kurios, anot pašnekovės, patyrė dar baisesnius dalykus.

„Sulaukiau ir kelių vaikinų žinučių. Vienas netgi minėjo, kad įvyko muštynės, nes fotografas nedavė ramybės jo merginai, rašydamas, kad ji turi išsiskirti ir tęsti fotosesijų ciklą. Taip pat į fotosesijas kviesta ir nemažai nėščių moterų“, – pridūrė galimai nukentėjusioji.

Galbūt yra medžiaga, apie kurią nežinau, nes kai buvau užsimerkusi, nemačiau, kas daroma

Ji teigia pastebėjusi ir dar vieną dalyką: „Visos merginos, kurios nukentėjo, turėjo problemų – depresija, migrena, bulimija, anoreksija... Sveikų nebuvo. Nežinau, iš kur ta informacija sukaupta, gal jis ją ištraukė pokalbių metu.“

Pasikalbėjusi su keliomis merginomis, pašnekovė 15min patikino istorijos ramiai nepaliksianti: „Kauno vicemerei parašytas laiškas, kad iš šio asmens būtų atimtas menininko statusas, nes tai nėra menas, tai iškrypimo forma – merginos po fotosesijos sutraumuotos. Prokuratūra taip pat imsis veiksmų, galbūt bus padarytos kratos, pas jį turėtų būti daug medžiagos, reikėtų išsiaiškinti, ar ji nėra nutekinta, ar tikrai tik asmeniniam naudojimui.“

Fotografas kaltinimus neigia

15min susisiekė su fotografu, savo atsakymus į klausimus šis panoro pateikti raštu.

– Ar pastaruoju metu pasirodę kaltinimai jums yra netikėti?

– Taip, netikėti kaltinimai ir išpuoliai. Nesuprantu jų pagrindimo bei kodėl žmonės nurodo tiek melagingų momentų – kad jie blogai jautėsi, bet vis tiek buvo įdomu toliau dirbti.

– Kaip suprantu, kaltinimus seksualiniu priekabiavimu neigiate?

– Seksualinio priekabiavimo nebūta. Visi santykiai tik kūrybos tikslu, viskas buvo daroma su atsiklausimu ir paaiškinimu.

– Jei tai, ką kalba merginos, yra melas, kaip paaiškintumėte liudijimus ir jų tikslą?

– Nėra visiška netiesa, tačiau interpretacijos, kaip jos jautėsi, kaip joms atrodė, yra melas. Jei būčiau matęs, kad jos nepatogiai jaučiasi, būčiau iš karto stabdęs fotografavimą. Pasakojimuose yra daug painiavos. Vienos pasakoja, kad fotografavosi pas mane, nors aš jų tikrai nefotografavau. Kitos esą kiekvieną kartą patirdavo didelį priekabiavimą, tačiau ateidavo sekantį kartą ir dar ne kartą – net iki 10 kartų. Daug nesutapimų tarp pasakojimų ir realybės. Todėl keista skaityti komentarus, nes nebuvo nei tokių ketinimų, nei momentų, kad fotografuodamosi jos kentėtų. Kiekvieną kartą išeidavo su džiaugsmu ir noru sugrįžti.

– Merginos pasakojo, kad susitikus jas lietėte. Ar taip gali būti? Esą buvo atvejis, kai nusirengėte ir pats. Kaip tai paaiškintumėte?

– Merginų seksualiai nesu lietęs. Atsiklausęs liesdavau tik tam, kad sustatyčiau kūną į pozas. Yra siužetas, kuriame fotografuojuosi kartu su asmeniu – tai kūrinys. Jokių spaudimų nesu daręs, visuomet atsiklausiu.

– Ar tiesa, kad būna, jog merginų prašote pozuoti užsimerkus? Kodėl?

– „Dėžės“ siužete prašau, kad fotografuojant užsimerktų. Kai nefotografuodavau, to daryti nereikėdavo. Užsimerkti joms reikia tam, kad nuasmenintų esybes nuo žiūrovų ir stipriau perteiktų emocijas.

– Ar merginoms išsiunčiate visas padarytas nuotraukas? Viena pašnekovė tikino įtarianti, kad kai kuriuos kadrus pasiliekate sau.

– Kadrų nepasilieku, visus juos atsiunčiu. Jei kadrai neatitinka meninio aspekto, aš juos trinu, nes nėra prasmės jų laikyti.

– Ar tiesa, kad su modeliais kalbate atviresnėmis temomis – pavyzdžiui, klausiate, ar turi antrą pusę, teiraujatės, ar traukiate jas, giriate jų kūną? Jei taip, kam to reikia?

– Kai kalbu su modeliais, visuomet pabrėžiu tai, kas pas juos gražiausia fotografiniu aspektu. Neklausinėju jų, ar aš gražus, nes tai nereikalinga kūrybai. Jokių seksualinių momentų nebūna, tai kaip pas ginekologą. Matau, kaip kūnus apšviečia šviesa, kaip krenta šešėliai, stebiu, kad nesimatytų to, dėl ko nesitarėme.

– Kokių veiksmų ketinate imtis? Ar kaip nors ginsitės?

– Esu šokiruotas dėl šios situacijos, dėl tokių kaltinimų, todėl šią minutę tiesiog reikia nusiraminti. Paleisto žvirblio iš rankų nesugausi, tad paleisto kaltinimo irgi nepagausi. Jei ir bandytume ką pakeisti, tai jau būtų nebeįdomu visuomenei. Tačiau tikrai neatmetu galimybės gintis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius