Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Lietuviai gedi Jono Meko: „Mirė nemirtingas žmogus. Jis įkvėps dar daug kartų po mūsų“

Jono Meko mirtis – skaudi žinia jo kūrybos gerbėjams, kino bendruomenei. Pažinti jį garbės turėję žmonės bei tie, kurie aktyviai sekė jo veiklą, socialiniuose tinkluose pasidalino itin jautriais žodžiais apie anapilin iškeliavusį režisierių.
Jonas Mekas
Jonas Mekas / Vida Press nuotr.

Eidamas 97-uosius metus Niujorke trečiadienio rytą mirė garsus lietuvių kilmės avangardinio kino režisierius, menininkas, poetas Jonas Mekas.

Ši žinia palietė ne vieną lietuvį. Socialiniuose tinkluose pasipylė daugybės žmonių žinutės, kuriose J.Meko kūrybos gerbėjai neslėpė liūdesio dėl tokio neeilinio žmogaus mirties.

„Sudie, Jonai Mekai. Tai buvo neįtikėtinas gyvenimas“, – rašė dramaturgas Marius Ivaškevičius.

„Ačiū, kad vis rodėte ir rodėte mums grožį. Nėra žodžių, galinčių išreikšti, kokį palikimą palikote ateities kartoms. Užuojauta visiems draugams bei artimiesiems“, – feisbuke rašė režisierius Romas Zabarauskas.

Asmeninio albumo nuotr./Jonas Mekas ir Romas Zabarauskas
Asmeninio albumo nuotr./Jonas Mekas ir Romas Zabarauskas

„Tą vakarą jis mane įkvėpė, tikiu, kad įkvėps dar daug kartų po mūsų“, – pasidalinusi 2013-aisiais sukurtu Jono Meko portretu rašė menininkė Jolita Vaitkutė.

„Jonai Mekai, ačiū už autografą ant savo dienoraščių knygos, išraitytą man Berlyne ant Renato Neverbicko nugaros...“ – žavinga akimirka pasidalino rašytoja Lina Ever.

„Mirė nemirtingas žmogus. Nuo šiol nebijosiu mirties – mes ten dausose dar pasilinksminsim“, – feisbuke rašė Agnė Zuokienė.

Antano Sutkaus nuotr./Jonas Mekas. 1971
Antano Sutkaus nuotr./Jonas Mekas. 1971

„Radijo laidos vedėja: „Jonai, jums 90 metų, jūs kine dirbate 60 metų. Ar jūs galvojate apie išėjimą į pensiją?“

Jonas Mekas: „Tik tie žmonės, kuriems nepatinka tai, ką jie daro, galvoja apie pensiją. Aš esu apsėstas. Kai baigsis mano gyvenimas, mano darbas bus baigtas.“

Tikrasis Herojus ir amžinas įkvėpimas“, – rašė fotografė Neringa Rekašiūtė.

Vida Press nuotr./Jonas Mekas
Vida Press nuotr./Jonas Mekas

„Šiandien mus paliko genialusis Jonas Mekas. Bet visi žinome, kad jo darbas ir energija gyvens amžinai. Ilsėkis ramybėje, amžinasis Žmogau“, – rašė „Golden Parazyth“ dainininkas Giedrius Širka.

„Jonai, jūs buvote nuostabus. Ačiū, kad tiek daug davėte Lietuvai būdamas kitoj pusėj Atlanto, per savo rašymą, filmus ir interviu. Kiekvienas žmogus, kuriam bent truputį artimas menas, su jumis dar bus labai ilgai, džiaugdamasis tuo, ką jūs sukūrėte“, – jautrių žodžių negailėjo žurnalistė Akvilė Kavaliauskaitė.

„Išėjo, pakilo, o gal tiesiog grįžo. Tačiau savo buvimu įkvėpė ne vieną žmogų. Linkiu geros kelionės jam! Ačiū“, – dėkojo „The Roop“ vokalistas Vaidotas Valiukevičius.

„Aš nežinau, ar saulė
padarė tai,
lietus ar vėjas –
bet man labai gailėjos
ir sniego, ir baltos spalvos.“

Šiomis Jono Meko sukurtomis eilutėmis pasidalijo aktorė Kristina Savickytė.

VIDEO: 10 įkvepiančių Jono Meko minčių apie save ir gyvenimą

Apie Joną Meką

Jonas Mekas gimė 1922 m. Semeniškiuose, Lietuvoje. 1944 m. traukėsi į Vakarus, Vokietijoje pateko į karo belaisvių stovyklą. Yra dirbęs laikraščių „Naujosios Biržų žinios“, „Panevėžio apygardos balsas“ bei žurnalo „Žvilgsniai“ redaktoriumi.

Į Niujorką persikėlė būdamas beveik 27-erių, pirmąjį autobiografinį filmą sukūrė būdamas 46-erių. 1954 metais kartu su broliu pradėjo leisti „Film Culture“ žurnalą. Šeštajame dešimtmetyje aktyviai įsitraukė į kino kritikos diskursą: savo tekstus publikavo „Film Culture Magazine“, „The Village Voice“, „Sight and Sound“, „Bianco e Nero“, „The American Film“, „The New York Times“, „Cahiers du Cinéma“, „Film Quarterly“ ir kt.

J.Mekas per savo karjerą dirbo su tokiais menininkais kaip Jurgis Mačiūnas, Andy Warholas, Yoko Ono, Johnas Lennonas, Allenas Ginsbergas ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius