-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos 100-mečio parodos fotografijoje – dainininko Povilo Meškėlos anūkės

„Myliu kraštą kuriame užaugau: miškus, ežerus, banguojančius slėnius. Užaugau nuostabioje šeimoje, nuostabiame krašte, todėl tai visada yra ir bus mano širdyje. Kur bebūčiau, kur bekeliaučiau, visada gera sugrįžti į Lietuvą. Ir, žinoma, visada smagu būti geros ir pozityvios iniciatyvos dalimi“, – sako menininkė Eglė Rudžionytė-Meškėlienė. Jos fotografija „Vasara senelių kaime“ pelnė daugiausiai keliaujančios Lietuvos 100-mečio parodos lankytojų simpatijų.
Parodos „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“ kadras
Vasara senelių kaime / Eglės Rudelytės-Meškėlienės nuotr.

Danijoje gyvenanti dainininko Povilo Meškėlos marti E.Rudžionytė-Meškėlienė – viena iš parodos „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“ dalyvių, kurių fotografijos keliavo per keturias Baltijos jūros regiono šalių sostines: Stokholmą, Kopenhagą, Oslą, Helsinkį.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Povilas Meškėla
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Povilas Meškėla

Menininkės fotografijoje – vasarojančios P.Meškėlos anūkės. Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre vykusiame finaliniame parodos renginyje apsilankęs P.Meškėla sakė, kad ši paroda – šventė ir jo šeimai. O tai, kad po Šiaurės šalis keliavusi anūkių fotografija pavergė parodos lankytojų širdis, nustebino ir nudžiugino.

Parodą, skirtą Lietuvos 100-mečiui paminėti, surengė Lietuvių jaunimo bendruomenė Švedijoje kartu su Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga, lietuvių jaunimo organizacijomis Danijoje, Norvegijoje bei Suomijoje.

Monikos Lionaitės nuotr./Parodos „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“ kadras
Monikos Lionaitės nuotr./Parodos „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“ kadras

„Fotografija – vienas svarbiausių šio projekto akcentų, per kurį Lietuvoje ir visame pasaulyje gyvenantys lietuviai buvo kviečiami apmąstyti ir įamžinti Lietuvos šimtmečio akimirką. Akimirką, kurioje atsispindėtų veržli, ambicinga ir pozityvi šimtmečio Lietuva“, – sakė projekto vadovė Ignė Stalmokaitė.

Parodą apžiūrėjo šimtai lankytojų Konkursui fotografijas siuntė 11–59-erių metų amžiaus lietuviai, gyvenantys įvairiose pasaulio šalyse bei Lietuvos miestuose ar kaimuose.

Pauliaus Žižliausko nuotr./Parodos „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“ kadras
Pauliaus Žižliausko nuotr./Parodos „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“ kadras

Parodai buvo atrinkta 18 nuotraukų. Šis skaičius simbolizuoja 1918-uosius, kai Vasario 16-ąją Vilniuje buvo pasirašytas Lietuvos Nepriklausomybės aktas ir atkurta Lietuvos valstybė.

„Džiaugčiausi, jei žiūrėdami mano nuotraukas žmonės geriau suvoktų mūsų istoriją. Šiaurės šalys ne taip ir toli, tačiau manau, kad apie mūsų istoriją ir ten galima ir reikia kalbėti daugiau – ne tik žodžiu, bet ir vaizdu. Tikiuosi, kad mano nuotrauka nors iš dalies paskatino Šiaurės ir kitų šalių žmones pagalvoti apie Lietuvą ir jos istoriją, sužinoti apie mūsų 100-metį“, – mintimis dalijosi Arūnas Sartanavičius, kurio nuotrauka „Laisvė“ puošė projekto plakatus.

Arūno Sartanavičiaus nuotr./Parodos „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“ kadras
Arūno Sartanavičiaus nuotr./Parodos „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“ kadras
Andriejaus Bagdanovo nuotr./Parodos „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“ kadras
Andriejaus Bagdanovo nuotr./Parodos „Veržli, ambicinga ir pozityvi 100-mečio Lietuva!“ kadras

Paroda kelionę pradėjo rugsėjo pradžioje Stokholme, o ją simboliškai užbaigė Vilniuje. Visos kelionės metu ekspoziciją apžiūrėjo keli šimtai Šiaurės šalių gyventojų. Projekto pabaigoje nuotraukos iškeliavo į Maltos pagalbos ordino tarnybos rankas.

Organizacija pasirūpino, kad nuotraukos pasiektų jų autorių gimtuosius miestus ir kaimus bei džiugintų gyventojus, neturinčius galimybių lankytis parodose.

Paroda surengta įgyvendinant projektą „Keliaujanti šimtmečio Lietuva – ambasadorė Šiaurės šalyse“. Daugiau informacijos: www.jaunimas.se

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius