-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos dizainerių suknelių panašumai: kopijos ar sutapimai?

Šiomis dienomis nerimsta aistros ne tik politikos, bet ir mados pasaulyje. Čia peno kalboms ir apkalboms davė kovo 13-ąją pristatyta dizainerio Liutauro Salasevičiaus kolekcija „Miesto raganos“: socialiniame tinkle užvirė diskusija apie galbūt nuplagijuotą vieną suknelę. Vos tik buvo mesta užuomina, kad Liutauras galbūt nusižiūrėjo idėją nuo Juozo Statkevičiaus, tuoj pat paaiškėjo, kad dar anksčiau už jį panašią suknelę buvo sukūręs Egidijus Rainys.
Juozo Statkevičiaus (2014 m.), Liutauro Salasevičiaus (2015 m.) ir Egidijaus Rainio (2013 m.) kolekcijų modeliai
Juozo Statkevičiaus (2014 m.), Liutauro Salasevičiaus (2015 m.) ir Egidijaus Rainio (2013 m.) kolekcijų modeliai / Žmonės.lt nuotr.

Diskusiją apie L.Salasevičiaus kurtos suknelės panašumą į tą, kurią savo kolekcijoje 2014 metų lapkritį parodė dizaineris Juozas Statkevičius, feisbuke pradėjo fotografas Vincas Alesius. Mados renginius sekantis ir podiumu vaikštančius modelius nuolat fotografuojantis fotomenininkas internete pasidalijo abiejų suknelių fotografijomis ir pakvietė jas palyginti. 

Akivaizdu viena, suknelėms panašumo tikrai suteikia audinys – abi jos pasiūtos iš juodos, masyviais žvyneliais nusagstytos medžiagos – žvynų audinio, jų skvernai siekia žemę, suknelės apnuogina modelių rankas. 

Žmonės.lt nuotr./Juozo Statkevičiaus ir Liutauro Salasevičiaus kolekcijų modeliai
Žmonės.lt nuotr./Juozo Statkevičiaus (kairėje) ir Liutauro Salasevičiaus modeliai

J.Statkevičius prie suknelės priderino ryškiai mėlyną diržą ir taip papuošė modelį Ievą Sabaliauskienę, o L.Salasevičius pristatyti suknelę patikėjo Vaidai Grikšaitei-Česnauskienei. Modeliui Liutauras taip pat parinko juodas ilgas pirštines. 

Pamatę greta sumontuotas šių suknelių fotografijas mada besidomintys internautai suskubo ginčytis: vieni tikino, kad L.Salasevičius nukopijavo J.Statkevičiaus idėją, kiti sakė, kad suknelėse panaši tik medžiaga, ir daugiau – jokių bendrumų. Treti nesistebėjo, esą dizaineriai jau seniai nebesugalvoja nieko naujo, o tik perdirba vieni kitų idėjas. 

Į pokalbį socialiniame tinkle įsijungė ir choreografė Anželika Cholina. Ji rašė, kad aptarinėjama J.Statkevičiaus suknelė – viena jos mėgstamiausių, ir pasidalijo nuotrauka, kurioje įsiamžino vilkėdama šį drabužį. 

Asmeninio albumo nuotr./Anželika Cholina
Asmeninio albumo nuotr./Anželika Cholina

Be to, diskusijoje buvo prisiminta dizainerio Egidijaus Rainio 2013-aisiais pristatyta suknelė, kuri pasiūta iš tokio paties žvynų audinio, ir čia pat iškeltas klausimas: tai kas nuo ko nukopijavo?

Patys dizaineriai tokių sutapimų, panašu, nesudramatina: juk labai norint jų rasti galima visose srityse. Ką manote jūs?

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Egidijaus Rainio kolekcija
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Egidijaus Rainio 2013 m. kolekcija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius