-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Linas Cicėnas-Cica atidarė rokenrolo apsėstą parodą: „Nepriklausau tapytojų-artojų kartai“

„Visuomenė būtų turtingesnė ir supratingesnė, jei daugiau investuotų į menus, o ne į iškamšas“, – įsitikinęs dailininkas Linas Cicėnas Cica. Penktadienio vakarą sostinės senamiestyje įsikūrusiuose vyrų stiliaus namuose „Trend Wave“ jis pristatė savo tapybos darbų parodą originaliai pavadinęs ją „Only Rock'n'Roll Save Your Soul“ (Tik rokenrolas išgelbės tavo sielą).
Julija Valiulienė, Marija Palaikytė, Linas Cicėnas
Dailininkas Linas Cicėnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ekspozicijoje – tiek nauji, tiek ankstesnės menininko kūrybos darbai. Iš viso – dvylika drobių, kurių kiekviena, kaip sako pats Linas, daugiau ar mažiau yra „apsėsta rokenrolo“. Rokenrolą jis prilygina ištisam judėjimui, būsenai, prieskoniais pagardinto gyvenimo suvokimui.

„Šiais laikais kuo nors nustebinti – labai sunku. Bandau kurti avangardinius dalykus, kurie man natūraliai įdomūs. Visa mano tapyba tam tikra prasme yra susijusi su rokenrolu“, – pasakojo L.Cicėnas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Cicėnas ir Aistis Mickevičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Cicėnas ir Aistis Mickevičius

Tai atsispindi ir dailininko piešiniuose. Ne viename jų jaučiama poparto įtaka, čia panaudotos neoninės spalvos, itin svarbus švytėjimo efektas, ypač piešinyje „Shining Elvis“.

„Stengiuosi sukurti kokybišką produktą, kuris atlaikytų laiko išbandymus. Šiuolaikinė tapyba – kaip moderni poezija. Ji turi būti netikėta, įdomi. Tarkime, viename piešinyje panaudojau pasvirusių prokuratūros pastato langų proporciją. Pavadinau tai „Pasvirusiu teisingumu“. Pasviręs – tolygu komplikuotas. Geltonai mėlynas piešinys „Griaustinio moteris“ – aliuzija į Ukrainą, tačiau tuo pačiu – konceptuali forma į moters profilį“, – mintimis dalijosi menininkas.

Nepaisant to, L.Cicėnas savo braižo „šmaikščiu“ nevadina. Pasak jo, šmaikštauti tapant aliejiniais dažais ant didelio formato drobių – per brangus malonumas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Cicėnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Linas Cicėnas

„Aš tiesiog esu šiuolaikiškas. Ne toks, kaip daugelis postsovietinių Lietuvos menininkų. Vadinu juos „artojų karta“. Nepriklausau jai. Nutapiau Anglijos –  šalies, kurioje karaliauja rokas – karalienę. Karalienę, mestelėjusią gitarą, ant kurios diržo puikuojasi užrašas „Rock'n Roll Save Your Soul“. Tai – subtili užuomina į pankrokerius „The Sex Pistols“, į suknistą visuomenę. Lietuvoje ta visuomenė yra ypač baisi. Dabar tas pankrokas dar tik gali gimti. Atsiliekame 50 metų“, – sakė L.Cicėnas.

Šią savo ekspoziciją menininkas dedikuoja moderniems, eksperimentuoti gyvenime nebijantiems žmonėms. Tokia paroda – nebe pirma Julijos Valiulienės ir Marijos Palaikytės įkurtuose „Trend Wave“ vyrų stiliaus namuose. Prieš tai čia kabėjo vieno žinomiausių šiuolaikinio meno atstovų – Vilmanto Marcinkevičiaus – tapybos darbai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Julija Valiulienė, Aistis Mickevičius, Marija Palaikytė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Julija Valiulienė, Aistis Mickevičius, Marija Palaikytė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius