-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lisabonoje apvogta A.Zuokienė: „Mano klaida buvo neužsegti rankinuko ir jį pakabinti ant kėdės“

Lisabonoje, Portugalijoje, atostogavusi verslininkė, projekto „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė pateko į nepavydėtiną situaciją – viešint restorane moterį apvogė. Kadangi „Eurovizija“ šiemet vyksta būtent šiame mieste, Agnė įspėja čia šiuo metu esančią Lietuvos delegaciją bei tuos, kurie dar žada atvykti, būti atsargesnius.
Agnė Zuokienė
Agnė Zuokienė / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Kadangi Portugalija – vienintelė Europos Sąjungos šalis, kurioje Agnė ir Artūras Zuokai iki šiol dar nėra buvę, pora nusprendė čia atvykti trumpų, kelių dienų atostogų.

Aplankę per kelis miestus, čia gyvenančius draugus, Agnė ir Artūras paskutines dienas leido sostinėje Lisabonoje. Miestas juos pakerėjo, tačiau netikėtai nuotaika itin subjuro – vakarienės metu Agnę apvogė.

„Tai tikrai nereiškia, kad Portugalija – vagių šalis, atvirkščiai, man ji labai patiko. Anksčiau juk savo rankines laikydavome prie pat savęs, saugojome savo daiktus, o dabar keliaudami elgiamės truputį neatsakingai. Šiuo atveju ir aš taip pasielgiau. Nejausdama jokios grėsmės, pavojaus, atsipalaidavau. Juolab buvome išties gerame restorane, nesitikėjau“, – 15min pasakojo Agnė Zuokienė.

Kadangi šiuo metu Lisabonoje vieši ir visa Lietuvos delegacija, čia prasideda „Eurovizijos“ repeticijos, Agnė sumanė pasidalinti savo istorija, norėdama įspėti būti atsargesnius.

„Drauge su vyru vakarieniavome argentinietiškame restorane Lisabonoje. Puiki mėsa, aptarnavimas. Daugybė žmonių. Mano klaida buvo neužsegti rankinuko ir jį pakabinti ant kėdės. Kažkas tuo pasinaudojo. Likau be kortelių, teisių, ID ir taip toliau“, – kalbėjo ji.

Kad rankinuke nebėra piniginės, Agnė pastebėjo tik kitą rytą – po vakarienės jiedu su vyru iškart patraukė į viešbutį. Kitą dieną pora dar bandė ieškoti aplink restoraną, tačiau nesėkmingai.

Pasak moters, piniginėje buvo ne tik dokumentai, bet ir grynieji. „Deja, šįkart buvau išsiėmusi pinigų. Juokingiausia, kad Lietuvoje vaikštau su 5 eurais piniginėje, o užsienyje, kaip tyčia, turėjau daugiau...“

Asmeninio albumo nuotr./Agnė Zuokienė
Asmeninio albumo nuotr./Agnė Zuokienė

Nieko nelaukę, Agnė su Artūru nuvyko į policiją. Streso iš pradžių buvo išties nemažai – vakare jų laukė skrydis namo.

„Kaip viskas vyksta? Vyksti į policiją turistams – ten per 5 min. labai profesionaliai ir tiksliai surašomas protokolas. Tuomet eini į Estijos ambasadą (LT ambasados Lisabonoje nėra). Jie siunčia pasidaryti nuotraukos. Už ką moku 5 eurus (nežinau, kaip užsimoka tie, kurie yra vieni ir praranda dokumentus bei pinigus. Mane išgelbsti vyras). Grįžus su nuotraukomis dar lauki pusvalandį, kol estų kreipimąsi dėl mano tapatybės patvirtina Lietuvos ambasada JK.

Gauni laikiną dokumentą. Estai įspėja, jog gali nepriimti į skrydį į Londoną, o, be to, britai gali neįsileisti į šalį. Nors skrydis lyg ir tranzitas, bet taip jau suplanuota, kad vakare galėtume pasveikinti gimtadienį švenčiančią dukrą ir kitą dieną išvykti į Vilnių.

Viskas vyksta sklandžiau nei sklandu. Jau norisi ištrinti visą stresą ir štai tau nukrenta egzistencinis klausimas – kas tu esi?“ – kalbėjo moteris.

Pasak Agnės, ji jau žino, ką reiškia būti apvogtai – prieš 25-erius metus besimatuojant parduotuvėje batus, iš rankinuko taip pat buvo pasisavinta piniginė. Kaip pati sako, tąkart šį incidentą ji išgyveno labai skaudžiai, o šįkart ambasada sureagavo puikiai.

„Viskas vyko labai ramiai. Ačiū Dievui, kad tai įvyko Lisabonoje, o ne kur kitur. Iš tikrųjų, pagalba tiek iš policijos, tiek iš Estijos ambasados buvo aukščiausiame lygyje, negalėjo būti geriau“, – tikino ji.

Visgi nesklandumai prasidėjo jai grįžus į Lietuvą. Pasirodo, kad be paso Agnė negali atsiimti iš banko naujų kortelių.

„Kai supratau, kad esu apvogta, susisiekiau su SEB dėl kortelių blokavimo. Jau po 10 minučių man perskambino mergaitė ir pasiteiravo, kur po savaitės norėsiu atsiimti korteles.

Ir štai aš SEB. Noriu pasiimti korteles. Manęs prašo dokumento. Sakau, kad neturiu. Pabandykit mane identifikuoti kitais būdais – esu pildžiusi milijoną anketų, klauskit apie mane ar mano vadovaujamas įmones – identifikuokit mane – šimtai būdų. Paklauskit apie mokėjimus, kokia mergautinė pavardė – na, juk tiek turit apie mane duomenų. Ne. Ne. Ne. Ir jokio pasiūlymo.

Naujus dokumentus gausiu po mėnesio.

Gal kas iki to laiko, kas mane yra matęs, galėtų SEB paliudyti, kad aš esu aš?

P.S. Daugiausia tikiuosi iš mūsų delegacijos Lisabonoj – gal kur ras mano išmestus dokumentus“, – feisbuke juokavo ji.

Kol kas rankų nuleisti ji nežada – sako, bandys dar kartą kalbėtis su banko atstovais.

„Aš 20 metų naudojuosi jų paslaugomis, turiu ilgą istoriją čia, kaip jie gali manęs neidentifikuoti? Aš juk turiu įmonę, turiu kitų įsipareigojimų bankui, tai gal viskas dar gerai bus, noriu tuo tikėti. Juk negalima žmogaus palikti bėdoje. Portugalijos policija juk patikėjo, kad esu Zuokienė. Kai iš Estijos į Lietuvos ambasadą išsiunčiau anketą dėl dokumentų, jie irgi patikėjo, kad aš esu aš. Jei tokiose situacijose žmonės patiki, tai kodėl bankas negali“, – 15min kalbėjo A.Zuokienė.

SEB atstovas: būdų, kaip atsiimti kortelę anksčiau, yra

15min susisiekus su SEB banko atstovu, šis teigė, kad būdų, kaip atsiimti kortelę anksčiau netekus paso, yra.

„Atvykęs atsiimti naują mokėjimo kortelę ar atlikti kitą veiksmą banke, klientas turi pateikti dokumentą, kurio pagrindu gali būti nustatyta asmens tapatybė. Jeigu fizinis asmuo yra Lietuvos Respublikos pilietis, jo asmens tapatybės nustatymui gali būti naudojami šie galiojantys dokumentai: LR pasas, LR asmens tapatybės kortelė, Migracijos tarnybos išduotas Laikinasis pažymėjimas, kuris galioja 1 mėnesį nuo jo išdavimo dienos“, – 15min sakė Audrius Šapola, SEB banko Prevencijos departamento direktorius.

Jis dalijasi dar 5 patarimais, kokių veiksmų reiktų imtis, jeigu netekote piniginės:

– Įvertinkite nuostolius: kokių dokumentų, banko kortelių ir kiek grynųjų pinigų netekote.

– Jei esate tikri, kad jūsų piniginę pavogė, būtina kuo skubiau susisiekti su savo banku ir blokuoti turėtas banko mokėjimo korteles, taip pat apie prarastus dokumentus informuoti policiją.

– Geriau skubos tvarka pasigaminkite naują LR pasą ar asmens tapatybės kortelę, negu laukti mėnesį, kol jums įprasta tvarka bus pagamintas reikalingas dokumentas.

– Prisijunkite prie savo interneto banko ir atlikite lėšų pervedimą į savo žmonos, vyro ar kito giminaičio sąskaitą, kurie galės Jums išimti pinigų.

– Pasiimkite asmens tapatybės nustatymui Laikinąjį pažymėjimą. Jis suteiks galimybę iš savo (kliento) banko sąskaitos išsiimti 300 eurų, tuomet galėsite išgyventi iki tol, kol bus pagamintas jūsų asmens dokumentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius