Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liūdesio užkalbėtoja Lykke Li – jau Vilniuje

Antradienio vakarą savo sapnus mums transliuos Lykke Li. Švedų muzikos perlas į sceną lipa gan po ilgos pertraukos. Mes jos pasiilgom ne mažiau, nei ji – mūsų. Savo triumfo žygį savaitgalį Lykke Li jau pradėjo Jungtinėje Karalystėje. O koncertų salėje „Compensa“ ją pasitiks jauna ir perspektyvi lietuvių muzikos kūrėja Rūta Mur.
Jeffas Bhaskeras ir Lykke Li
Jeffas Bhaskeras ir Lykke Li / Asmeninio albumo nuotr.

Jau nuo sekmadienio koncertui Vilniuje ruošiasi Lykke‘s komanda. Sintezatoriai, būgnai, gitaros, šviesos ir ta su niekuo nesupainiojama išdidaus liūdesio nuotaika. Tikrai išgirsime visas mylimiausias dainas – nuo senųjų hitų iki pastarosiomis savaitėmis išleistų naujausių singlų. Juk vos po savaitės pasirodo jos ketvirtasis albumas „so sad so sexy“. Muzikos kritikai jau įvertino naująją jos stilistiką, kuri ypač puikiai skamba gyvai. Būsime vieni pirmųjų Europoje, kurie pamatys naują jos šou.

VIDEO: Lykke Li - Deep End (live at Biggest Weekend 2018)

Apšildys doze nostalgijos

„Esu Rūta Mur, kurios būtų norėję klausytis tavo tėvai, bet klausaisi tu“, – taip prisistato jauna muzikos kūrėja Rūta Murinaitė. Būtent jai patikėta pareiga ir atsakomybė nuteikti klausytojus pagrindinei vakaro žvaigždei. Ruta Mur kuria modernias aštuoniasdešimtųjų meilės istorijas. Jai patinka kičiniai synth pop sintezatoriai, aiškus ritmas ir pasakos apie nelaimingą meilę.

Jos savitas balsas ir melodijos lyginamos su „Yazoo“ ir Annie Lennox. Tačiau ji nekuria koverių. Tai nostalgiškas retro, bet per šiuolaikinius akinius. „Nebandau grąžinti praeities, bet noriu perprasti tą saldų stilių ir juo išdainuoti tai, ką jaučiu“, – sako ji. Lykke Li ją išsirinko iš tuzino kitų. Muziką kurti Rūta pradėjo vos prieš trejetą metų. Pernai debiutavo scenoje ir jau spėjo apšildyti britiškai šveicariškas dark wave žvaigždes „Lebanon Hanover“.

VIDEO: Rūta Mur – „Longing“

Tai bus mūsiškės atlikėjos debiutas tokio dydžio scenoje, tačiau ji visiškai pasiruošusi atiduoti viską, ką turi. Ji intriguojančiai žada, kad koncertas bus pasimatymas su savimi: „Savo muzika noriu išjudinti nugramzdintus jausmus ir prikelti juos apmąstymams. Tegu ir skauda, bet tame skausme irgi yra grožio, – apie tai ir dainuoju.“ Panašiai turbūt pasakytų ir pati Lykke Li.

Rūta Mur Lykke‘s muziką atrado vos pradėjusi studijuoti lietuvių filologiją. „Daina „I Follow Rivers“ buvo mano muzikinių atradimų pradžia. Ji ilgai mane lydėjo, kėlė šiurpą ir euforiją. Tada dar nekūriau muzikos, o dabar būsiu su ja vienoje scenoje. Man patinka, kai taip viskas galiausiai susiveda“, – pasakoja Rūta.

Pirmuosiuose koncertuose drebino kaip audra

Savo koncertinį žygį Lykke Li pradėjo Jungtinėje Karalystėje. Ji dalyvavo BBC Radio 1 rengiamame festivalyje „The Biggest Weekend“. Čia pasirodė šalia tokių atlikėjų kaip Edas Sheeranas, „Franz Ferdinand“, „Orbital“ ir legendinių „Manic Street Preachers“.

Į sceną ji lipa su žiauriai kietu superherojės kostiumu. Gerbėjams lieka spėlioti, ar juodas blizgantis lateksas yra apsauga nuo to ašarų lietaus, apie kurį Lykke dainuoja single „hard rain“. Vanduo yra tikrai svarbus jos naujojo albumo simbolis.

Į Lietuvą ji atkeliavo iš Londono, kur savaitgalį vyko festivalis „All Points East“. Čia Li kolegomis tapo „LCD Soundsystem“, „The xx“, Björk, Lorde, Beck daug kitų didžiulių muzikos figūrų. Muzikos kritikai stebėjosi žmonių minia, kurią, nepaisant didžiulės konkurencijos, atviliojo švedų muzikos žvaigždės koncertas.

Internetinis žurnalas „DIY“ daug dėmesio skyrė jos sugrįžimui: „Lykke‘s Li pasirodymas sutraukė milžinišką minią. Jos melancholiška muzika gyvai suskamba su nauja euforijos doze. Naujieji singlai „hard rain“ ir „deep end“ jos pasirodymą papildo didžiule mase naujos energijos. Akivaizdu, kad ji puikios formos ir žiauriai pasiilgusi scenos.“

Ištikimi gerbėjai išskėstomis rankomis priėmė naująsias jos dainas. O išgirdę senuosius hitus „Little Bit“, „No Rest For the Wicked“ ir, žinoma, „I Follow Rivers“ – visiškai pašėlo. Publikos reakcija paaiškina, kodėl jos karjera tokia stabiliai įspūdinga. Tų trejų metų – kaip nebūta. Ji vis dar eina visos modernios Švedijos popmuzikos priešakyje. Antradienį nebus geresnio koncerto mieste. Tai istorinis vakaras Lietuvai ir visai muzikos industrijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius