-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Liveta Kazlauskienė baiminasi kaimynystėje išdygusios jėgainės: „Mūsų politikai nusispjovė į žmones“

Dainininkei Livetai Kazlauskienei – įtampos kupinos dienos. Netrukus netoliese jos namų pradės veikti Kauno kogeneracinė jėgainė. Joje bus deginamos šiukšlės. Liveta įsitikinusi, kad jėgainė į atmosferą išmes tiek nuodingų medžiagų, kad Karmėlava taps negyvena zona.
Liveta Kazlauskienė baiminasi kaimynystėje išdygusios jėgainės
Liveta Kazlauskienė baiminasi kaimynystėje išdygusios jėgainės / LNK ir asmeninio albumo nuotr.

„Kas baisiausia galėjo įvykti, tai ir įvyko. Atsirado kogeneracinė jėgainė, kuri tikrai yra nesaugi mūsų sveikatai. Nuėjome didelius kryžiaus kelius. Šiam traukiniui kišome visus pagalius ir trotilus į ratus, kad čia nebūtų, bet jie atsirado“, – KK2 laidai sakė Liveta Kazlauskienė, o jos išsamią nuomonę žiūrovai išgirs antradienio vakarą, 19.30 val., per LNK,

Kauno kogeneracinė jėgainė – nacionalinės svarbos ekonominis projektas. Kainavo ji 160 milijonų eurų. Per metus šalia Kauno bus sudeginama apie 200 tūkstančių tonų atliekų. Jėgainė reikalinga tam, kad Lietuvoje nebeliktų sąvartynų, skelbiama pranešime spaudai.

Tačiau Pakaunės gyventojams, jų tarp jų ir Kazlauskams, įtarimų kelia ekologinė jėgainės tarša. Neva ji bus didesnė, nei leidžia normos: „Tyrimai rodo, kad net patys geriausi filtrai nesustabdys tų mažųjų kietųjų dalelių, kurias mes įkvėpsime ir nuo kurių bus tas didelis siaubas patiriamas. Gydytojai savo tyrimais yra nustatę, kad 25 kilometrų spinduliu šešis kartus padidėja vaikų išsigimstamumas, odos vėžio (rizika), įvairios sarkomos. Graudu, kad mūsų politikai nusispjovė į žmones“.

Kad Livetos nuogąstavimai pagrįsti patvirtina profesorė, sveikatos mokslų ekspertė, Pasaulio sveikatos organizacijos konsultantė lėtinių ligų klausimais Irena Misevičienė.

Pasak ekspertės, užsienyje veikiančios tokio tipo jėgainės yra gerokai aukštesnių ekologinių standartų. „Į viską reikia žiūrėti protingai. Ir viską vertinti su protu. Aš suprantu verslą, aš suprantu ekonomiką, bet negalime žmonių sveikatos aukoti šitiems dalykams jau vien dėl ateities kartų“.

LNK nuotr. /Irena Misevičienė
LNK nuotr. /Irena Misevičienė

Vietos gyventojai jau nerimauja dėl sode auginamų daržovių ir šulinių vandens kokybės. „Važiuoju vieną kartą iš darbo, galvoju, kad namas dega, nes nesimato per dulkes namo. Įsivaizduokite, visos užuolaidos, jau aš nekalbu apie namus, apie langus... Atsidaryti langų negalima net naktį, gyvename tai žiauriomis sąlygomis“, – KK2 laidoje išgyvenimais dalinsis šalia naujosios jėgainės gyvenanti Elena Megelinkienė. Laida rodoma antradienio vakarą, 19.30 val. per LNK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius