Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LNK „Sveikatos ABC“: skrandžio žiedas – ne vienintelė išeitis storuliams

Visame pasaulyje vis labiau populiarėjančios skrandžio mažinimo operacijos neaplenkė ir Lietuvos.
Viršsvoris – išgalvota problema?
Viršsvoris / Photos.com
Temos: 3 Skrandis Sveikata LNK

Apie šias operacijas labai dažnai tenka išgirsti ypač kontraversiškų komentarų. O kaip gi yra iš tiesų? Ar šios operacijos gali pakenkti sveikatai? O galbūt jos ir yra vienintelė išeitis nutukusiems žmonėms? Ar nutukimą galima gydyti ir kitais būdais? Kokie jie yra? Apie tai sekmadienio laidoje kalbės LNK laidos „Sveikatos ABC“ vedėja Rima Balanaškienė.

Populiarios scenos žvaigždės labai išreklamavo skrandžio mažinimo operacijas, kai naudojamas specialus žiedas. Tačiau yra ir kitas, pigus ir saugus būdas, tai - epigastrinis balionas. Šis silikoninis 500-700 ml talpos balionėlis su endoskopu yra įkišamas į skrandį ir užpildomas specialiu skysčiu. Skrandyje saugiai gali išbūti pusę metų. Pati endoskopinė operacija užtrunka apie 7 minutes, praneša LNK.

Specialistai sako, jog šis silikoninis balionas gali padėti, kuomet reikia numesti apie 20 kilogramų. Beje, silikoninis balionas gali būti ir kaip paruošiamoji priemonė prieš skrandžio mažinimo operaciją, kai chirurgai, dėl per didelio svorio negali operuoti. Taip pat yra svarbu pakeisti ir gyvensenos įpročius. Ši operacija yra kus kas greitesnė, nereikalinga visiška nejautra.
O radikalesnės skrandžio mažinimo operacijos dažniau pasirenkamos tuomet, kai antsvoris yra keliasdešimt kilogramų. Yra 4 operacijų tipai. Gydytojai kalbasi su pacientu , yra aptariami vienos ar kitos operacijos niuansai ir stengiamasi kartu su pacientu pasirinkti, kuri operacija tinkamiausia norimam tikslui pasiekti. Šios operacijos yra atliekamos laparoskopu. Kitą dieną nėra juntamas stiprus skausmas ir ligoninėje prireikia praleisti 1-3 dienas. Po šių operacijų galima atsikratyti 50-90 procentų antsvorio. Kai kamuoja nemenkas nutukimas, šios operacijos gali būti vienintelė išeitis ne tik numesti svorio, bet ir išvengti sunkių ligų.

Kuriuo būdu numesti svorio, priklauso nuo nutukimo dydžio, numesti norimų kilogramų skaičiaus.

Apie nutukimą, vis dažniau vadinamą civilizacijos liga, jo gydymo metodus ir šiurpinančią statistiką – Kauno medicinos universiteto klinikų specialistų komentarai LNK „Sveikatos ABC“ laidoje šį sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius