Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Govedaitė: 5 „Scanoramos“ filmai, padėsiantys iškęsti tamsius lapkričio vakarus

Vieną praėjusio ilgojo savaitgalio dienų ėjau gatve, buvo kiek po 16 val. ir jau buvo tamsu. Aplankė tas pažįstamas jausmas, kad viskas. Mes ir vėl pralaimėjome lapkričiui. Prasidėjo šlapkritis. Trumpos dienos ir tamsūs kaip smala vakarai. Atsukus laikrodį į žiemos laiką, juodi vakarai prasideda dar pietaujant. Panašiai per naktį atsiranda ir kalėdinės dekoracijos vitrinose, kai baruose dar švenčiame Heloviną.
Filmas „Teisingumo raiteliai“
Filmas „Teisingumo raiteliai“ / Vida Press nuotr.

Galvoju, kad su niūriu ir šlapiu laikotarpiu reikia kovoti kultūringai. Mūsų šalyje tą kuo puikiausiai daro praėjusį ketvirtadienį prasidėjęs Europos šalių kino forumas „Scanorama“. Šis festivalis yra didžiausias ir svarbiausias rudens sezono kino renginys Lietuvoje, tad jame nesudalyvauti būtų tiesiog nekultūringa.

„Scanoramos“ laikotarpiu visada su šypsena prisimenu kelis savo bičiulius amerikiečius, kurie filmus su titrais ekrano apačioje dažniausiai atmeta kaip nežiūrimus. Mat jie dažniausiai renkasi kiną gimtąja amerikiečių kalba.

Patys nežiūrimiausi jiems iš europietiškų kino juostų yra filmai su „visais tais umliautais“. Aišku, tai yra sakoma humoro forma ir visi mandagiai pasišypsome iš tokių kultūrinių skirtumų.

Tad skelbiant tokių filmų pradžią, siūlau penkias kino istorijas, kurias galite išvysti šių metų „Scanoramoje“.

„Teisingumo raiteliai“ („Retfærdighedens Ryttere“)

Drama, komedija, veiksmo (2020, Danija).

Kaip čia paprasčiau pasakius – danų aktorius Madsas Mikkelsenas šiuo metu yra Europos kino pažiba visame pasaulyje. Kas galėtų jo nemėgti? Šis aktorius demonstruoja savo puikų kino skonį ir renkasi vaidinti tik stipriuose projektuose tiek savo gimtojoje šalyje, tiek filmuose už Atlanto.

Matyt, kad tai bus šių metų „Scanoramos“ festivalio perlas – juodosios komedijos ir trilerio mišinys „Teisingumo raiteliai“. Filmo peržiūros metu prisiminiau visus animacinius filmukus, kurie skirti vaikams, bet juokeliai suprantami tik suaugusiems. Taip ir čia, istorija skirta tamsesnių komedijų gerbėjams, tačiau viską, ko filmuose ieško, ras ir dramų gerbėjai.

VIDEO: Riders of Justice - Exclusive Official Trailer (2021) Mads Mikkelsen

„Bergmano sala“ („Bergman Island“)

Drama (2020, Prancūzija, Švedija).

Šių metų festivalio atidarymo filmas, kuriame vaidina tikrai daugeliui iš kino ekranų pažįstamas britų aktorius Timas Rothas. Šis pasakojimas europietiškai vasariškas – viso filmo metu girdėjosi jūros ošimas ir smilgų šnaresys.

Santykiai, maudynės jūroje, meilės kančios, išdavystė ir vestuvės. Ko daugiau reikia vasariškai istorijai? Tikrai taip – holivudinės pabaigos. Bet ar ji čia bus? Negaliu atskleisti, reikia patirti kino ekranuose patiems. Patiks visiems, kuriems norisi vasariško romano pojūčio.

VIDEO: Bergman Island - Official Trailer | HD | IFC Films

„Alkio skonis“ („Smagen Af Sult“)

Drama, Romantinis (2021, Danija, Švedija).

Visose penkiose mano festivalio rekomendacijose išvysite atpažįstamus ir didžiuose kino ekranuose jau matytus aktorius. Pavyzdžiui, šiame filme matysite sklandžia danų kalba šnekantį Džeimį Lanisterį iš serialo „Sostų karai“.

Tikrai taip, šiame kino pasakojime pagrindinį vaidmenį atlieka danų aktorius Nikolajus Costeris-Waldau. Po šio filmo peržiūros labiausiai jums tiks pasakymas „Kaip skaniai susižiūrėjo“. Nedažnai mes, kasdienybėje gyvenantys žmonės, galime išvysti „Michelin“ lygio restoranų užkulisius.

Kokius patiekalus žmonės valgo, kaip vyksta restorano darbas ar kokias kančias patiria tokiame restorane dirbantys šefai. Kad tai nebūtų tik filmas apie maisto kultūrą, reikia dar įberti šiek tiek meilės trikampio, pavydo ir santykių krizės. Prašau, gauname puikią europietišką dramą.

Kiekvienais metais laukiu to vieno daniško filmo, kuriame būtų pavaizduota daniškos estetikos ir laimės kultūra „hygge“. Jei ir jums ji patinka, rinkitės šį filmą.

VIDEO: A Taste of Hunger Official Trailer

„Avelė“ („Dýrið“)

Drama, siaubo, mistinis (2021, Islandija, Švedija, Lenkija).

Aš nesu siaubo filmų gerbėja, tačiau šiam griežtam pareiškimui dažnai darau išimtį „Scanoramos“ festivalio metu. Šios kino programos sudarytojai turi labai išpuoselėtą siaubo filmų skonį, todėl šioje srityje galime jais pasitikėti. Jei norite brandžių siaubo istorijų, tikrai rinkitės kokį siaubiaką iš šio festivalio programos.

Šioje kino juostoje pasakojama apie avis auginančią porą, nuostabaus grožio melancholiškoje Islandijos žemėje aptinkančią keistą naujagimį. Žinoma, jie nusprendžia jį pasilikti. Kaip jau suprantate, nieko gero iš tokių mistinių istorijų nebūna.

Labai poetiškas ir teatrališkas pasakojimas. Jei norite pakeliauti po Islandiją, rinkitės šį filmą. Tik perspėju – kelionė nebus lengva ar įprasta.

VIDEO: Lamb | Official Trailer HD | A24

„Mano žmonos istorija“ („A Feleségem Története“)

Drama, romantinis (2021, Vengrija, Vokietija, Prancūzija, Italija).

Kaip matote, šioje dramoje pagrindinį vaidmenį atlieka šiuolaikinio prancūziško kino deivė Léa Seydoux. Visiems norintiems santykių dramos vykstančios praeityje – eikite į šį festivalio filmą.

Viso filmo metu jaučiau cigarečių, kvepalų ir teatro rūbų kvapą. Kas gali būti geriau kino ekrane lapkričio mėnesį, nei pavydo, meilės ir santykių peripetijos.

VIDEO: THE STORY OF MY WIFE - Official Trailer

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius