Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

M.Govedaitė apie filmą „Kopa“: pakelkite ranką, kas savaitgalį buvote kine

Praėjusį savaitgalį šnekėjau su bičiule, kuri gyvena JAV. Ji pasiguodė, kad daugiau nebenori skaityti draugų pasakojimų socialinėje žiniasklaidoje apie tai, kaip visi ėjo į kino teatrus, valgė spragėsius ir žiūrėjo laukiamiausią šių metų filmą, kanadiečio Deniso Villeneuve režisuotą mokslinės fantastikos šedevrą „Kopa“. Ji irgi taip norėtų, deja, dar apie mėnesį turės šio smagumo palaukti.
Filmo „Kopa“ akimirka
Filmo „Kopa“ akimirka / Clinic 212 nuotr.

Lietuvos žiūrovai vieni pirmųjų pasaulyje turi galimybę pamatyti pagal amerikiečių rašytojo Frenko Herberto knygą sukurtą kino juostą – pavyzdžiui, JAV startas kino salėse numatytas tik spalio 22 dieną. Tą pačią dieną šis filmas startuos ir Kinijoje, šiuo metu didžiausioje kino rinkoje pasaulyje. Beje, tuo pat metu „Kopa“ atsidurs ir platformoje „HBO Max“, tad internetiniai piratai jau lyginasi vėliavas bei ruošiasi šiai datai.

Kol šis filmas dar neplaukioja piratų įlankose, mūsų tautiečiai, pasinaudoję tragišku oru ir galimybių pasais, praėjusį savaitgalį leido kino salėse.

neprimetu tik iš akies – kino teatrų statistikos rodo, kad palengva su spragėsiais ir limonadais žiūrovai grįžta į sales. Šį savaitgalį supratau, kad prieš pandemiją erzinęs traškančių spragėsių garsas dabar yra visai pakenčiamas ir net kiek džiuginantis, o vyraujanti atmosfera kino salėse primena senus gerus laisvų galimybių laikus.

Bet nuo spragėsių grįžkime prie esmės – jei domitės JAV kino naujienomis, tikrai esate girdėję šias dvi amerikiečių aktorių pavardes: Zendaya ir Timothee Chalamet. Žiūrovų itin mylimi jaunosios kartos Holivudo aktoriai atlieka vienus pagrindinių vaidmenų šio savaitgalio Nr. 1 filme „Kopa“.

Holivudo vunderkindas Timothee ir Amerikos numylėtinė Zendaya šią kino juostą pristatė rugsėjo mėnesio pradžioje vykusiame Venecijos kino festivalyje. Tuo metu pasaulio žiniasklaidą apskriejo premjeros nuotraukos, kuriose Zendaya vilkėjo smėlio spalvos odinę „Balmain“ mados namų suknelę.

Pasaulis buvo sužavėtas kvapą gniaužiančio grožio, o kino juostos savireklamos kampanija įgavo reikiamą pagreitį. Taip taip, net tokie dalykai kaip aktorių kostiumai premjeros metu atlieka svarbų vaidmenį tolimesnei filmo sėkmei.

Gedimino Gražio / „Kino Pavasario“ nuotr./Trečioji diena 2021-ųjų Venecijos kino festivalyje
Gedimino Gražio / „Kino Pavasario“ nuotr./Trečioji diena 2021-ųjų Venecijos kino festivalyje

Nors pačios Zendaya filme matome ne tiek jau daug, Venecijoje jos vilkėta suknia simbolizavo ir aktorės personažą šioje kino juostoje: dykumos čiabuvė Chani, kuri kaip miražas vis pasirodo pagrindinio herojaus hercogo sūnaus Polo (akt. T.Chalamet) sapnuose.

Jei šioje teksto vietoje galvojate, apie ką mes čia, manau, pats laikas aptarti filme „Kopa“ vystomą istoriją. Jeigu planuojate artimiausiu metu apsilankyti kino teatre, bet neturite laiko staigiai perskaityti 728 psl. apimties knygos, toks trumpas filmo siužeto aprašymas jums gali kiek padėti.

Taigi, turime planetą Arakis, kuri vadinama „Kopa“, o joje yra ypatingo gamtos ištekliaus – specijos. Šio prieskonio galima gauti tik Arakio planetoje ir jis yra vienas vertingiausių dalykų visoje visatoje. Dykumoje išgaunamas melanžas gali prailginti gyvenimą, parodyti ateitį, padėti keliauti po kosmosą ir žvaigždes. Skamba kaip rimtas narkotikas, bet oficialiai tai vis dar prieskonis.

Imperatorius įsako Arakio planetą valdyti didikų Atridų šeimai. Taip pasakojime pasirodo filmo geriečiai: itin garbingas ir orus valdovas Letas Atridas (akt. Oscaras Isaacas) , jo išmintingoji ir gudrioji partnerė ledi Džesika (akt. Rebecca Ferguson) bei jų sūnus, būsimas visų jūrų valdovas Polas.

Clinic 212 nuotr./Filmo „Kopa“ akimirka
Clinic 212 nuotr./Filmo „Kopa“ akimirka

Filmo blogiečiai, Harkonenų šeima, prieš tai valdę Arakį, nenori taip lengvai pasiduoti ir suorganizuoja valdžios perversmą. Išlikę gyvi po žudynių, Atridų šeimos atstovai randa prieglobstį dykumoje, čiabuvių-fremenų draugijoje. Sujungę jėgas, jie turi stoti į kovą su priešų armija ir taip atgauti valdžią.

Be garbingų geriečių, kraupių blogiečių ir dykumos čiabuvių, dar yra keletas kitų socialinių grupių, kurios itin svarbios visatai. Aš turiu mintyje visą raganų seseriją, kuri geba daryti politinę įtaką aukščiausiu lygmeniu. Itin įspūdingai jos atvaizduotos šiame filme, mat kai supyksta, pradeda šnekėti demono balsu (žinote, tuo dvigubintu žemo tembro), kuriam paklūsta visi.

Dar filme yra dykumos vikšrai, specialių pajėgų kariai ir daugelis kitų antraplanių veikėjų, kurie organiškai įsipaišo į visą pasakojimą.

Na, o jei esate ne vaizdų, o garsų gerbėjas, šios kino juostos kompozitorius, muzikos genijus Hansas Zimmeris paviešino pilną filmo garso takelį. Juo tikrai galima „mėgautis“ atliekant kassavaitinę kardio treniruotę ir varant demonus iš kūno.

VIDEO: DUNE Official Soundtrack | Full Album - Hans Zimmer | WaterTower

Nuostabus mokslinės fantastikos filmas yra skirtas visiems šios srities gerbėjams, tų gerbėjų draugams bei tiems, kurie tiesiog myli kiną ir filmus. Po peržiūros tikrai erzino knysiuliukai, kurie šiame pasakojime ieškojo neatitikimų ar smulkmeniškų detalių, prie kurių galima kabinėtis.

Kabinėtis visada yra prie ko, tačiau siūlyčiau geriau pasidžiaugti galimybe grįžti į kino teatrus, pilnas žiūrovų sales ir dar su tokia didinga kino juosta kaip „Kopa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius