Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

M.Kalinauskas: „Suvokti memą reiškia suprasti už jo slypinčią kultūrą“

Mykolo Romerio universiteto Žmogaus ir visuomenės studijų fakulteto, Komunikacijos instituto vadovas Marius Kalinauskas sako, kad memai pastaruoju metu yra itin sparčiai plintantis kultūrinis reiškinys, sukeliantis nemažai kontraversijų. Vis dėlto negrabus ir paviršutiniškas jų naudojimas gali iššaukti kitokią reakciją nei tikėtasi. „Jei memuose yra paslėpta kažkas nešvaraus, įgudęs vartotojas labai greitai susivokia“, – teigia jis.
Marius Kalinauskas
Marius Kalinauskas

M.Kalinausko teigimu, memai yra itin įdomus komunikacinis reiškinys, kurio spartus plitimas susijęs su socialinių tinklų sklaida. Anot jo, memų kultūra pati savaime oponuoja populiariajai kultūrai, prieštarauja tam, kas laikoma normaliu, teisingu elgesiu.

„Memai tampa ne tik kultūros reiškiniu, bet ir keičia politinį diskursą, veikia tai, kaip suprantame pasaulį, priimame žinias. Be to, kelia kontraversijų, kurios dažniausiai susijusios su žodžio laisvės ribomis, autorių teisėmis. Kūrimui naudojamas jau esamas turinys, kuris yra perdirbamas, permąstomas, transformuojamas ir galiausiai mutuoja į naujas formas. Jos gali įgauti visiškai kitokias reikšmes nei buvo sumanyta jas kuriant“, – aiškina M.Kalinauskas.

Mokslų daktaras sako, kad memai yra cenzūrai nepavaldi kultūros dalis. Kiekvieną kartą, kai yra bandoma cenzūruoti memus, tai labai greitai pasimato.

„Jei memuose yra paslėpta kažkas nešvaraus, įgudęs vartotojas labai greitai susivokia. Matėme ne vieną politinių kampanijų atvejį, kai negrabus ir paviršutiniškas memų naudojimas atsiliepia priešingai. Žmonės, kurie supranta memus, perpranta visas netinkamai užkoduotas, paslėptas žinutes, suvokia sarkazmą, ironiją“, – teigia M.Kalinauskas.

Nors memai gali būti įvairūs, žmonės labiausiai pripratę prie vizualinių memų, kurių atsiradimą sąlygojo technologijų pobūdis.

„Suvokti memą reiškia suprasti už jo slypinčią kultūrą. Paveikslėliai, vizualinis turinys tampa pagrindiniu interneto srauto vartojimo varikliu vien dėl to, kad toks turinys yra greitai perprantamas, suvokiamas ir peržiūrint nereikalaujantis daug pastangų“, – aiškina M.Kalinauskas.

Memai gali būti skirti reprezentuoti kasdienio gyvenimo įvykius arba pranešti gilesnes žinutes, bandyti kažką pašiepti, kritikuoti. Anot M.Kalinausko, memai progresuoja link absurdo, socialinių normų dekonstravimo. Mokslų daktaras atkreipia dėmesį į 2016 metais vykusius JAV prezidento rinkimus, kuriuose memai buvo plačiai naudojami.

„JAV prezidentas tapo memų objektu. Prezidento rinkimų kampanija stipriai persikėlė į socialinius tinklus, kuriuose, siekiant pašiepti oponentus ir iškelti savo kandidato vaidmenį, buvo naudojami įvairūs memai. Tai turėjo įtakos rinkimų baigčiai“, – sako M.Kalinauskas.

Daugiau kviečiame žiūrėti vaizdo įraše su M.Kalinausku:

VIDEO: STUDFESTAS: Marius Kalinauskas – Memai ir jų galios

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius