Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvos Didžiojo teatro „Gulbių ežeras“ žėrėjo naktinio Galvės ežero apsuptyje

Paskutinį birželio šeštadienį senojoje Lietuvos sostinėje pirmą kartą šalies istorijoje klasikinis Piotro Čaikovskio baletas „Gulbių ežeras“ buvo atliktas Galvės ežero apsuptyje.
Baletas „Gulbių ežeras“
Baletas „Gulbių ežeras“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Turbūt nėra pasaulyje teatro, kuriame nebūtų buvęs pastatytas šis baletas, tačiau Trakuose klasikinis baletas pakeitė veidą ir persikėlė į netradicinę erdvę: taip baleto organizatoriai metė iššūkį nusistovėjusiai nuostatai, kad baletą galima žiūrėti tik uždaroje salėje.

Prieš spektaklį Trakuose tris paras dirbo keliasdešimties technikų komanda – buvo sukonstruotas pontoninis plaustas, ant jo – speciali scena, garso, vaizdo ir šviesos technika.

Spektaklis šeštadienio vakarą prasidėjo vėluodamas beveik pusvalandžiu, kai ėmė temti.

Trakų pilies dekoracija šiam pasirodymui kūrė ypatingą atmosferą, tačiau tai nenumalšino susirinkusiųjų nepasitenkinimo dėl vėlavimo ir blogo matomumo.

Baletas Gulbių ežeras
Baletas „Gulbių ežeras“

Bilietų kainos svyravo nuo 74 ir 354 litų, o įsigijusieji kelis šimtus kainuojančius bilietus liko nepatenkinti, mat iš savo vietų nematė gero vaizdo, kai kuriems sceną visiškai užstojo priešais sėdintys žiūrovai. Žmonės perkėlinėjo sulankstomas kėdes į kitas vietas, nepaisydami renginio personalo draudimų.

Suskambus muzikai šokėjai buvo laivu atplukdyti iki scenos, kuri buvo sumontuota Trakų pilies fone.

Baletas Gulbių ežeras
Baletas „Gulbių ežeras“

Pagrindinė partija buvo patikėta vienai ryškiausių pasaulio baleto žvaigždžių. Maskvos Didžiojo teatro primabalerina Jekaterina Krisanova jau seniai nebelyginama su jokia kita balerina, tai su ja lygina pačias talentingiausias baleto šokėjas. „Tai išskirtinis projektas, tik dėl to sutikau jame dalyvauti“, – prieš pasirodymą kalbėjo Maskvos Didžiojo teatro solistė, artistė, kurios laukia didžiosios scenos: nuo Paryžiaus iki Niujorko.

Į Lietuvą ji atvyko su partneriu – kita pasaulinio lygio žvaigždes Dmitrijumi Gudanovu. „Jis itin meistriškas, tarsi Nikolajus Cickaridzė savo jaunystės metais“, – yra sakiusi projekto meno vadovė Tatjana Sedunova.

Į pirmą kartą ant ežero kranto rodomą baleto spektaklį atvyko politikos ir kultūros atstovai. Tarp gausiai susirinkusių žiūrovų buvo galima išvysti Gintarą Rinkevičių su žmona Donata, Aistę Paškevičiūtę, Daivą Tamošiūnaitę, Astą ir Giedrių Masalskius bei kitus žinomus žmones.

Baletas Gulbių ežeras
Baletas „Gulbių ežeras“

Specialios erdvės žiūrovams

Baleto gerbėjams buvo sumontuotos specialios tribūnos apžvalgos aikštelėje prieš pilį. Taip pat buvo rengta speciali išskirtinių svečių tribūną – tarsi prezidentinė ložė, kokios paprastai būna operos ir baleto teatruose. Šiems svečiams atsivėrė geriausias vaizdas į sceną.

Galvės ežere plaukiojančiuose laivuose buvo įrengta VIP zona svečiams. „Gulbių ežerą“ jie stebėjo tiesiai nuo laivo denio. Svečiai galėjo vaišintis ir mėgautis išskirtiniu kultūriniu renginiu ant vandens.

Baletas Gulbių ežeras
Baletas „Gulbių ežeras“

Siužetas – tarsi specialiai Trakams

Pirmas veiksmas prasidedėjo gamtos scenomis: ežeras miško glūdumoje. Išlipdamos į krantą, gulbės virto merginomis. Zygfrydas, pakerėtas gulbių karalienės grožio, nuleido arbaletą. Odeta jam papasakojo, kad gulbėmis merginas pavertė piktasis burtininkas. Zygfrydas prisiekė jai amžiną meilę.

Antras veiksmas persikėlė į pilį. Čia vykstančioje puotoje viena po kitos Zygfrydui buvo pristatomos gražuolės, tačiau tokios, kuri jį sudomintų, nebuvo. Princo širdyje ir mintyse – vien Odeta. Vėliau veiksmas rutuliojosi naktį, ant ežero kranto. Kaip blogis buvo nugalėtas, Laimingus Odetą ir Zygfrydą nušvietė kylančios saulės spinduliai. Nuo šiol jų laukė gyvenimas, meilė ir laimė.

Baletas Gulbių ežeras
Baletas „Gulbių ežeras“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius