Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Medikai įspėja, kad pajutę artrito simptomus gyventojai turėtų anksčiau kreiptis į specialistus

Medikai teigia, kad sėkmingą reumatoidinio artrito gydymą lemia ankstyva ligos diagnozė, tačiau ištyrus Lietuvos gyventojų žinias apie šią ligą, paaiškėjo, kad jos simptomus pajutę lietuviai neskubėtų kreiptis į medikus.
Sveikatos patikrinimas
Sveikatos patikrinimas / BFL nuotr.
Temos: 2 Artritas Sveikata

Lietuvos artrito asociacijos užsakymu atlikto tyrimo duomenimis 46 proc. apklaustųjų buvo girdėję apie šią ligą, 54 proc. respondentų apie reumatoidinį artritą nieko nežinojo.

Tyrimas atskleidė, kad šalies gyventojai, patys pajutę arba apie artimų giminaičių kaulų ar sąnarių ligų simptomus sužinoję, pirmiausia linkę domėtis ligos gydymo metodais bei patys susirinkti kuo daugiau informacijos apie šią ligą ir tik po to ieškoti gydytojo į kurį galimą būtų kreiptis.

29 proc. tyrimo dalyvių teigė manantys, kad ligos nustatymas pirminėje jos stadijoje nėra labai svarbus.

Profesorius Algirdas Venalis ketvirtadienį spaudos konferencijoje pabrėžė, kad naujausiais medicininiais preparatais (biologine terapija) Lietuvoje gydoma apie 300 reumatoidinių artritu sergančių žmonių, tuo tarpu Lietuvoje užregistruota apie 13 tūkst. suaugusių, kuriems diagnozuota ši liga. Remiantis pasauline statistika, šis skaičius gali būti dvigubai didesnis.

 Paak jo, iki biologinės terapijos atsiradimo apie 50 proc. susirgusių reumatoidiniu artritu per 10 metų tapdavo neįgaliaisiais.

Taip pat pažymima, kad reumatoidiniu artritu dažniausiai suserga 35–45 metų žmonės, tačiau iki šiol gajus mitas, kad tai yra senyvo amžiaus žmonių liga.

Tyrimą apie reumatoidinio artrito žinomumą atliko viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“. Jo metu – balandžio 2–10 dienomis – buvo apklausti 1004 šalies gyventojai. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius