Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metus trunkantis šokėjų karas pasuko netikėta linkme: Eglė Špokaitė atsiėmė pretenzijas

Prieš metus užsimezgęs konfliktas tarp balerinos Eglės Špokaitės ir sportinių šokių čempionės Kristinos Sliesoraitienės pasiekė kulminaciją. Kartu baleto mokyklai vadovavusioms kolegėms išsiskirti gražiuoju nepavyko – metus nesikalbančių moterų istorijoje taškus sudėjo joms atstovaujantys advokatai. Vis dėlto kartėlis jaučiamas iš abiejų pusių.
Eglė Špokaitė
Eglė Špokaitė / 15min ir M.Raškovskio/LNOBT nuotr.

Apie baleto mokyklą įkūrusių kolegių konfliktą žiniasklaida sužinojo prieš metus, kai balerina Eglė Špokaitė savo apmaudą išliejo visuomenės dėmesį patraukusiame laiške. Jame ji rašė, kad sprendimą pasitraukti iš baleto mokyklos teko priimti ne savo noru. Anot balerinos, palikti pareigas ją paragino mokyklos vadovė, Eglės Špokaitės baleto mokyklos bendraturtė Kristina Sliesoraitienė. Esą tai ji „pasiūlė jai pasitraukti arba sustabdyti mokyklos veiklą ir vėliau ją pratęsti „atsidalinus“ jau atskirai“.

Žiniasklaidą tąkart pasiekęs laiškas suglumino K.Sliesoraitienę. Ji sakė, kad toks E.Špokaitės atsisveikinimas – tiek jai, tiek mokyklos mokytojams, mokinių tėvams buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Anot moters, 2018-ųjų pavasarį jos sutarė taikiai išsiskirti, nes tokio sprendimo pareikalavo balerinos gyvenimas svetur – buvusi prima balerina didžiąją dalį laiko praleidžia JAV. Daugiau nei prieš septynerius metus ištekėjusi už mokslininko ir menininko Dainiaus Mačikėno, E.Špokaitė išvyko gyventi į Ameriką.

Vis dėlto po kelių mėnesių situacija pasikeitė – Eglė Špokaitė kreipėsi į visus su laišku, kad ji buvo išspirta iš savo vardo mokyklos, ji negali naudotis asmeniniu el.paštu, kuriame daug vertingos informacijos, taip pat jautė apmaudą dėl situacija nusivylusių mokinių ir jų tėvų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Eglė Špokaitė traukiasi iš savo vardo baleto mokyklos: jos vadovė stebisi mestais kaltinimais

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eglė Špokaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Eglė Špokaitė

Pakitusi nuomonė suglumino

Taip pat netikėtai K.Sliesoraitienė reagavo po metų sulaukusi žinios, kad Eglė Špokaitė atsiima visas savo išsakytas pretenzijas. Tiesa, šį kartą buvusios kolegės, kurios mokyklos veiklą kartu plėtojo devynerius metus, situacijos viešai nebesiaiškino – abi ginti jų interesus ir pozicijas pasisamdė advokatus. Pačios šokėjos jau metus nebebendrauja.

Konflikte, prasidėjusiame praėjusių metų liepą, galutinis taškas buvo padėtas kovo 8 dieną.

15min.lt nuotr./Kristina Sliesoraitienė
15min.lt nuotr./Kristina Sliesoraitienė

„Nusisamdėme advokatus ir kalbamės tik per juos. Iki teismo nenuėjome, bet advokatai sudarė sutartį, kurią jau pasirašėme“, – pasakojo K.Sliesoraitienė.

Tiesa, K.Sliesoraitienę labiausiai nustebino, kad balerina atsiėmė visas pretenzijas, o sutartyje atsirado sakinys: „Su ja (E.Špokaite – red.past.) Kristina sąžiningai atsiskaitė ir ji jokių pretenzijų neturi.“

Taip pasisukęs istorijos vingis, anot K.Sliesoraitienės, jai buvo netikėtas – po viešai išsakytų kaltinimų ji maniusi, kad balerina savo nuomonę gins iki galo.

„Aš ir šiandien nesuprantu, kodėl ji elgėsi priešingai, nei tarėmės, ir kodėl ji nuvažiavusi į Ameriką viską apvertė aukštyn kojomis. Tik bandau spėti, kad galbūt ją kas nors konsultavo, sakė, kad tokiu būdu ji galėtų daugiau išpešti“, – svarstė Kristina.

„Na, nesusišnekėjome, tai nesusišnekėjome, didžiausia žala yra ne finansinė – vienas ar kitas tūkstantis, o jos šmeižtas. Taip elgtis tikrai negalima“, – sako moteris.

15min.lt nuotr./Mokyklos atidarymo akimirka
15min.lt nuotr./Mokyklos atidarymo akimirka

Sutartyje taip pat užfiksuota, kad buvusios kolegės pasidalijo turtą, E.Špokaitė atidavė kitai bendraturtei visas akcijas, su ja buvo atsiskaityta.

Šiuo metu Kristina sako esanti vienintelė baleto mokyklos akcininkė, tačiau neatskleidė, kokią sumą teko sumokėti Eglei.

Tiesa, viena kitos buvusios draugės nematė jau visus metus: „Nuo to momento, kai viskas išėjo į viešumą, mes nebebendravome. Buvome susitikusios viename konkurse Prancūzijoje, tačiau nekalbėjome.“

Paklausus, koks likimas dabar laukia baleto mokyklos, vienintele jos savininke tapusi moteris 15min teigė, kad ji dirbs ir toliau, tik pasikeitė vardas.

Dabar visi, norintys mokytis baleto, keliaus į „Lietuvos tarptautinę baleto akademiją“. O Eglės pareigas jau seniai perėmė kitos mokytojos.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Eglė Špokaitė
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Eglė Špokaitė

„Eglės nebuvo jau 5 metus, nevedė pamokų. Ji buvo meno vadovė, priimdavo tam tikrus meninius sprendimus. Tačiau kuo toliau, tuo sunkiau sekėsi. Dabar šią poziciją užėmė kiti baleto žmonės, toliau su jais dirbame. Kaune dirba viena mokytoja, Vilniuje – kita. Jei reikia kokio nors meninio sprendimo, jos imasi atsakomybės“, – pasakojo K.Sliesoraitienė.

Šokėja tikino, kad jai labai gaila, jog situacija susiklostė būtent taip. Kartu su Amerikoje šiuo metu gyvenančia balerina jos buvo geros draugės. Anot Kristinos, dar prieš konfliktą ji siūlė Eglei toliau kartu plėtoti šią veiklą, nes nežinia, kaip gyvenime viskas gali apsiversti.

Visgi šiuo metu Kristina sako supratusi, kad verslą geriau pradėti vienai: „Sako, kad niekada nereikia sakyti niekada, nežinia, kas gali nutikti ateityje, bet šiandien svarstau, kad galbūt partnerio turėti nereikia.“

M.Aleksos/LNOBT nuotr./Olimpijos vaidmuo spektaklyje „Kopelija“, 2010 m.
M.Aleksos/LNOBT nuotr./Olimpijos vaidmuo spektaklyje „Kopelija“, 2010 m.

Eglė Špokaitė teigia, kad sutartis buvo sulaužyta

15min susisiekus su šiuo metu Amerikoje gyvenančia baleto šokėja Egle Špokaite, ji neslėpė, kad situaciją išsprendė atsiėmusi visas pretenzijas, vis dėlto teigė, jog tokį sprendimą priėmė, nes buvo per sunku atlaikyti ilgai trunkančią teisinę kovą.

Ir nors atrodo, kad šioje situacijoje taškas turėtų būti padėtas, balerina sako, kad viskas yra šiek tiek kitaip, nei tvirtina kita pusė. Anot E.Špokaitės, su ja dar nėra atsiskaityta, o sutartis sulaužyta kelis kartus.

„Sutartyje buvo rašyta, jog naujoji organizacija neturėtų būti niekaip siejama su Eglės Špokaitės baleto mokykla, tačiau jubiliejiniame Kristinos koncerte buvo minimas mano, kaip mokyklos įkūrėjos, vardas. Taip neturėtų būti – naujoji mokykla niekaip nesusijusi su manimi. Deja, net ir mano feisbuko sukurtas puslapis su mano asmeninėmis nuotraukomis iki šiol gyvuoja“, – savo nuoskaudas liejo E.Špokaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Eglės Špokaitės pamoka mažosioms balerinoms
Asmeninio albumo nuotr./Eglės Špokaitės pamoka mažosioms balerinoms

Prisimindama sutarties sudarymą, E.Špokaitė teigia, kad ji buvo pasirašyta praėjus 30 minučių po viešo pasisakymo. Anot balerinos, ji nebegalėjo savyje laikyti tiek skaudulio, o pasitraukė be pretenzijų norėdama kuo greičiau užbaigti šią istoriją.

„Sutartyje parašyta, kad neturėsiu pretenzijų, jei bus atsiskaityta ir laikomasi susitarimo. Finansiškai atsiskaityta turi būti dalimis, dar mokėjimo laikas neatėjo. Vis dėlto ta suma yra simbolinė, svarbiausias punktas yra mano vardo naudojimas, o pagrindinė sąlyga buvo pažeista“, – 15min sako Eglė.

Amerikoje gyvenanti moteris sako išties pasiilgstanti baleto pamokų, savo auklėtinių, tačiau, kaip iki šiol sakanti, iš jos tai buvo atimta.

„Tad dabar vienintelis būdas yra sukurti savo naują mokyklą“, – liūdna nata baigė E.Špokaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius