Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Migrena – paprastas galvos skausmas ar sunkios ligos diagnozė?

Jeigu manote, kad vienintelis migrenos simptomas yra galvos skausmas, labai klystate, praneša dailymail.co.uk.
Moteris
Moteris / Photos.com nuotr.

Kirstine Sykes-Drinkell, vienuolikmečio berniuko mama, manė, kad jos sūnui yra pilvo bakterija, kai šis visą vakarą be perstojo vėmė. „Aš leidau jam neiti į mokyklą ir galvojau, kad kitą dieną jis pasijus geriau. Tačiau simptomai kartojosi visą mėnesį“, – pasakoja 36-erių namų šeimininkė iš Didžiosios Britanijos.

Iš pradžių gydytojai diagnozavo, kad jam šlapimo infekcija ir išrašė antibiotikų. Tačiau kai vaistai nepadėjo, šeimai vėl teko apsilankyti pas gydytojus. „Tą mėnesį į ligoninę važiavome 10 kartų ir kiekvieną kartą mums buvo pasakyta, kad Samas rimtai neserga. Tačiau kai po mėnesio konsultacijų nebuvo visiškai jokios pažangos, mes tikrai labai sunerimome. Netgi pradėjome svarstyti, kad jam vėžys“, – pasakoja berniuko tėvas Markas.

Vienas gydytojas pasiūlė apsilankyti pas Velso princesės ligoninėje dirbančią pediatrę, kuri Samui diagnozavo pilvo migreną (tokią migrenos rūšį, kuri visiškai nesukelia jokių galvos skausmų, bet yra atpažįstama iš nuolatinio pilvo skausmo ir pykinimo). Ši liga gana paprastai išgydoma. Samui buvo išrašyta pizotifeno, vaisto nuo migrenos sukeliamų skausmų, ir jį kamavę simptomai išnyko.

Tūkstančiai kenčiančių

Šio vaiko patirtis nėra unikali. „Pilvo migreną yra tikrai sunku diagnozuoti, kadangi nėra jokių tyrimų šiai būklei patvirtinti. Tėvai gali manyti, kad jų vaiką kamuoja koks nors pilvo virusas ar uždegimas, net nenutuokdami, jog tai tėra tam tikra migrenos rūšis“, – pasakoja daktaras Paulas Daviesas, vadovaujantis dviem galvos skausmų klinikoms Anglijoje.

Tūkstančiams suaugusiųjų ši liga nėra diagnozuojama, dėl to jiems išrašomi neefektyvūs, nereikalingi ir daugeliu atvejų netgi kenksmingi vaistai. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad jeigu žmogui diagnozuojama ne ta migrenos rūšis, standartinis gydymas nuo migrenos gali nesuveikti arba pabloginti padėtį. Maždaug 9 milijonai britų kenčia nuo šios ligos.

Dvi dažniausiai pasitaikančios jos rūšys yra: „migrena be auros“ (simptomai: galvos skausmas, pykinimas, jautrumas šviesai, garsui ar triukšmui) ir „migrena su aura“ (atsiranda vizualiniai simptomai: akyse atsiranda aklieji taškai ir pradeda mirgėti šviesos, kas ir sukelia galvos skausmą). Migrena yra tarsi elektros audra smegenyse.

Pasaulio daktarai dar neišsiaiškino jos atsiradimo priežasties, vis dėlto buvo manyta, kad tokius simptomus sukelia susitraukiančios kraujagyslės. Tačiau dabar keliama kitokia versija – manoma, kad tai priklauso nuo tam tikrų smegenyse esančių nervų, kurie išleidžia kokius nors chemikalus, pavyzdžiui, serotoniną, paveikiantį nervų sistemos funkcionavimą, taip sukeldamas skausmą ir kitus simptomus.

„Labai svarbu, kad standartinės migrenos vaistais nebūtų gydomos kitos šios ligos rūšys, nes tai gali sukelti insultą arba paprasčiausiai nesuveikti“, – kenčiančius nuo migrenos perspėja dr. P.Daviesas. O tiems, kurie jaudinasi dėl savo simptomų, jis pataria paprašyti gydytojo, kad šis nukreiptų juos pas neurologą į galvos skausmų kliniką.

Toliau pateikiamos dažniausiai pasitaikančios migrenos atmainos, jų atpažinimo būdai ir gydytojų patarimai, kaip jas gydyti.

Pamatinės arterijos migrena

Simptomai: stiprus galvos svaigimas, skambėjimas ausyse, pykinimas, viduriavimas, neaiški kalba, laikinas regėjimo praradimas ir alpimas. Sergantys šia migrenos rūšimi dažniausiai patiria du ar kelis išvardytus simptomus, trunkančius ne ilgiau nei valandą. Tuo tarpu pulsuojantis galvos skausmas gali trukti nuo keturių iki 72 valandų. Manoma, kad šia migrenos rūšimi serga maždaug 25 tūkst. žmonių, iš jų dažniausiai – paauglės merginos.

Atsiradimo priežastys: manoma, kad simptomus sukelia neurologinis procesas, vadinamas plintančia smegenų žievės „depresija“ (angl. spreading cortical depression). Tai tarsi smegenyse esanti elektrinė audra, prasiaučianti per už kalbą ir sąmonę atsakingas smegenų vietas. Ši migrena gali sukelti nedidelę insulto riziką, jeigu pacientas turi mažą, nediagnozuotą skylutę širdyje, vadinamą „patento forameno ovalu“, kuri gali praleisti kraujo krešulius iki smegenų. Sergant šia migrenos rūšimi būtinai reikia apsilankyti pas neurologus, ypatingai jeigu migrenos priepuolio metu netenkate sąmonės, kad šie atmestų epilepsijos tikimybę.

Gydoma su: antiepilepsiniais vaistais, kurie stabilizuoja nervų aktyvumą; antidepresantais, kurie pakeičia cheminių medžiagų balansą smegenyse; vaistais nuo skausmo, pavyzdžiui, paracetamoliu, kuris sumažina išsiplėtusias kraujagysles.

Gali būti supainiota su: epilepsija, mini insultu, ausų infekcijomis, hemiplegine migrena.

Hemipleginė migrena

Simptomai: laikinas vienos kūno pusės silpnumas ar paralyžius, dažniausiai paveikia veidą, kojas ar rankas. Jeigu paralyžius apima dešiniąją kūno pusę, tada gali atsirasti ir kitokie simptomai: kalbos praradimas, nesigaudymas aplinkoje, regėjimo sutrikimai. Taip yra dėl to, kad kairioji smegenų dalis, kuri atsakinga už šias funkcijas, taip pat bus paveikta. Žinoma, dažniausiai pagrindinis simptomas yra galvos skausmas, trunkantis 4–72 val. Šio tipo migrena serga maždaug 1 tūkst. žmonių, o simptomai gali trukti nuo vienos valandos iki keleto dienų, bet dažniausiai pasibaigia po 24 val.

Atsiradimo priežastys: ji yra dviejų tipų: genetinė, kai du ar daugiau šeimos narių yra ja sirgę, arba atsitiktinė, kai šeimoje sergančiųjų nėra. Standartinės migrenos vaistų, tokių kaip triptanas, derėtų vengti, nes sergant šia migrenos rūšimi jie gali sukelti insultą. Kai kuriems pacientams geriausiai tinka gydymas su topiramatu, kuris stabilizuoja smegenų aktyvumą.

Gali būti supainiota su: insultu, smegenų priepuoliu, pamatinės arterijos migrena.

Tinklainės migrena

Simptomai: laikinas vienos akies aklumas, aklos dėmės, mirgančios šviesos, kurios kartais gali sukelti ir galvos skausmus. Priepuolių dažnumas varijuoja nuo 1–2 kartų per savaitę iki 1 karto per metus. Kelioms minutėms ši migrenos rūšis gali sukelti visišką vienos akies aklumą. Manoma, kad dažniau ja serga vyrai.

Kas sukelia: gydytojai mano, kad ją gali sukelti sportinė ar psichinė įtampa. Svarbu išsitirti ir įsitikinti, kad regėjimo praradimas nėra susijęs su rimtesne būkle. Laikinam regėjimo praradimui nėra jokio efektyvaus gydymo, pacientams gali būti išrašomi paprasti vaistai nuo skausmo, pvz., paracetamolis. Jei priepuoliai dažnesni, gydytojai gali pasiūlyti vartoti vaistus nuo paprastos migrenos.

Gali būti supainiota su: rimtomis akių ligomis, kurias sukelia kraujo krešuliai.

Status migrena

Simptomai: tokie patys kaip ir normalios migrenos, tačiau trunka ilgiau nei 72 val. be jokios pertraukos ir gali tęstis iki kelių savaičių. Pacientus gali kamuoti galvos svaigimas ar vėmimas.

Sukelia: dažniausia atsiranda nuo skausmą mažinančių vaistų perdozavimo ar nuo migreninių vaistų, pavyzdžiui, triptano, kuris visiškai nepadeda. Gydant šią migrenos rūšį patariama pakeisti vaistus į stipresnius prevencinius, kartais netgi kortikosteroidinius, kurie stabdo organizme besigaminančius chemikalus, sukeliančius įvairius uždegimus. Ši migrenos forma yra nepaprastai rimta, daugeliui pacientų prireikia ligoninės.

Gali būt supainiota su: vaistų perdozavimo galvos skausmais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius