-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mirė dirigentas, profesorius Vytautas Viržonis

Antradienio rytą, eidamas 80-uosius metus, Anapilin išėjo vienas žymiausių savo kartos Lietuvos operos dirigentų, profesorius Vytautas Viržonis. Lietuvos operos riteris, be kurio indėlio šiandien nebeįsivaizduojama Lietuvos operos raida. Rugpjūtį būtume šventę 80 metų jubiliejų, iš jų teatre praleista jau beveik 60...
Vytautas Viržonis
Vytautas Viržonis / LNOBT nuotr.
Temos: 1 Profesorius

Įvairia veikla susijęs su operos menu – pradžioje dirbęs pianistu korepetitoriumi, vėliau tapęs dirigentu. Nuostabus pasakotojas, savo prisiminimų fragmentais atskleidęs užburiančią teatro magiją, kuomet teatras buvo – ne darbas, bet gyvenimo būdas. Įvykiai, tapę istorija, emocijos ir išgyvenimai, nuvedantys į tolstančią praeitį. O gal tai ir buvo Maestro jaunatviškumo bei žibančių ugnelių akyse šaltinis? Kas ir kur, kada ir kaip besugrąžins tas žavingas akimirkas? Kas bepapasakos visus neišgirstus prisiminimus?..

Dirigentas Vytautas Viržonis (g. 1930) Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre dirbo nuo 1953 metų. Pradėjęs darbą kaip pianistas, dirigento asistentas, 1956 m. ėmė savarankiškai diriguoti. 1959 m. paruošė savo pirmąją premjerą – V. Gokijelio operą „Raudonkepuraitė“. 1961 m. tapo teatro dirigentu. V. Viržonis parengė 43 operos, 10 baleto premjerų, jo repertuare buvo per 60 operos ir 15 baleto spektaklių. Tarp jų: G. Verdi „Aida“, „Rigoletto“, „Trubadūras“, „Otello“, G. Puccini „Madama Butterfly“, „Tosca“, „Mergina iš Vakarų“, J. Offenbacho „Hoffmanno istorijos“, G. Donizetti „Meilės eliksyras“ ir „Lucia di Lammermoor“, Ch. Gounod „Romeo ir Džuljeta“, „Faustas“, V. Bellini „Norma“, A. Borodinas „Kunigaikšts Igoris“ (rež. B. Pokrovskis), P. Mascagni „Cavalleria rusticana“ ir daugelis kitų.

Jis yra penkių lietuvių kompozitorių operų pirmasis dirigentas, 1990 m. parengė šveicarų kompozitoriaus A. Pfluger baleto „Katarsis“ pasaulinę premjerą. 1991 m. kartu su JAV lietuvių dirigentu A. Vasaičiu parengė A. Ponchielli operos „Lietuviai“ premjerą Čikagos lietuvių operoje ir Vilniaus teatre. V. Viržonio diriguotuose spektakliuose yra dainavę tokios pasaulio teatrų žvaigždės kaip Edda Moser, Virginia Zeani, Grace Bumbry, James King, Nicolae Herlea, Louis Quillico ir kt., šoko R. Striučkova, N. Bessmertnova, L. Kozi, Y. Yebra ir kt. Teatro gastrolėse 1986 m. V. Viržonis Maskvos Didžiajame teatre dirigavo „Otello“, „Miegančiąją gražuolę“ ir „Coppeliją“, gastrolėse Varšuvos Didžiajame teatre 1988 m. – dar ir „Normą“, Heilbrone - „Don Carlos“ ir „Giselle“, „Lucia di Lammermoor“ ir „Laisvąjį šaulį“. V. Viržonis dirigavo Rygoje, Taline, Maskvoje, Kazanėje, Kišiniove, Jerevane, Bulgarijoje, Vokietijoje, Čikagoje, Olandijoje, Suomijoje (Savonlinos operos festivalyje), Belgijoje, Šveicarijoje, Taivanyje ir kt.

1995 m. V. Viržonis subūrė kamerinį operos orkestrą, su kuriuo 3 kartus koncertavo Šveicarijoje (Bazelyje, Ciuriche ir kt.),  bei Vokietijoje (Niurnberge, Stutgarte ir kt.). Nuo 1963 m. V. Viržonis dėstė Lietuvos muzikos akademijoje, buvo šios aukštosios mokyklos profesorius.

Vytauto Viržonio veikla – itin įvairiapusė, Lietuvos operai jis nusipelnė ir kaip pianistas, ir kaip dirigentas, jis buvo žinomas kaip nuostabus pasakotojas, dažnai vedęs įvairius vakarus, susitikimus su operos žmonėmis. Neįkainojama jo patirtis repetuojant su solistais, atskleidžianti dainavimo subtilumus. Visi dabarties dainininkai – buvę jo studentai LMTA Operos studijoje. Nuo 2003 m. prof. Vytautas Viržonis dirbo  LNOBT operos studijoje.
Esame dėkingi už visus jo nuveiktus darbus, tai neįkainojamas indėlis į Lietuvos operos istoriją. Ačiū, brangus Maestro, mums Jūsų labai trūks.

Velionis pašarvotas ritualinių paslaugų namuose „Nutrūkusi styga“ (Ąžuolyno g. 10, šalia Ledo rūmų). Lankymas nuo birželio 16 d., trečiadienio, 11 val. Laidotuvės birželio 17 d., ketvirtadienį, 13.30 val. Antakalnio kapinėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius