Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mirė „Marvel“ komiksų legenda Stanas Lee

Pirmadienį mirė komiksų knygų genijus, šiuolaikinių komiksų „architektas“, vienas iš „Marvel“ autorių Stanas Lee, praneša TMZ. Vyrui buvo 95-eri.
Stanas Lee
Stanas Lee / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Mirtis „Marvel“

Pirmadienio rytą į Holivudo kalvas atskubėjusi greitoji į Los Andželo ligoninę išvežė Staną Lee. Visgi medikams jo gyvybės išgelbėti nepavyko – komiksų genijus mirė, pranešė jo dukra.

„Mano tėvas mylėjo visus savo gerbėjus, – portalui TMZ sakė jo dukra. – Jis buvo pats nuostabiausias, pats oriausias žmogus.“

Pastaraisiais metas buvo suprastėjusi vyro sveikata. Jis sirgo plaučių uždegimu, turėjo regėjimo problemų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanas Lee
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Stanas Lee

Sakoma, kad Stanas Lee atgaivino komiksus jauniesiems skaitytojams pasiūlydamas išskirtinius kostiumus, sudėtingesnius siužetus, įdomius dialogus, satyrą, mokslinę fantastiką ir netgi filosofiją.

Niujorkietis, garsėdavęs savo akiniais temdytais lęšiais ir padykusia šypsenėle, dažnai pasirodydavo komiksų gerbėjų renginiuose, kur būdavo itin garbinamas.

VIDEO: Jis sukūrė savo visatą: komiksų pasaulis gedi „Marvel“ legendos Stano Lee

Komiksų versle S.Lee atsidūrė atsitiktinai: kai buvo paauglys, jo dėdė parūpino jam darbą pildyti dailininkų rašalines ir nešioti jiems kavą.

„Kažkada pajutau, kad parašysiu „Didįjį amerikietišką romaną“, ir nenorėjau naudoti savo tikrojo vardo ant tų kvailų mažų komiksų“, – kažkada sakė kūrėjas, aiškindamas, kodėl atsisakė savo tikrojo – Stanley Lieberio – vardo.

Kildamas karjeros laiptais S.Lee tapo komiksų rašytoju, privertusiu milijonus superherojų gerbėjų svajoti apie jo sukurtas fantastines visatas ir žmones, turinčius nepaprastų galių, o galiausiai tapo „Marvel“ imperijos leidėju. Stanas kompaniją įkūrė kartu su Jacku Kirby 1961-aisiais.

S.Lee bendradarbiavo su kitais autoriais ir iliustratoriais, kad perkeltų savo vaizduotėje gimusius herojus – Žmogų vorą, Juodąją panterą, Iksmenus, Fantastiškąjį ketvertą – ant popieriaus.

Jis prisidėjo ir prie Geležinio žmogaus, Toro ir ir Daktaro Streindžo atsiradimo. Dabar kiekvienas iš šių herojų turi filmų franšizes, atnešančias milijonus dolerių pelno.

S.Lee gaudavo epizodinių vaidmenų beveik kiekviename „Marvel“ filme. Pavyzdžiui, juostoje „Keršytojai. Begalybės karas“ (Avengers: Infinity War), kur pasirodė daugelis jo sumanytų herojų, jis suvaidino autobuso vairuotoją.

VIDEO: Every Stan Lee Cameo Ever (1989-2018)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius