Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Mirė žinomas teatro ir kino aktorius Rimgaudas Karvelis

Pirmadienį mirė žinomas teatro ir kino aktorius Rimgaudas Karvelis. Už viso gyvenimo nuopelnus „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanota scenos legenda mirė 86-erių.
Rimgaudas Karvelis
Rimgaudas Karvelis / 15min nuotr.

Skaudžią žinią 15min.lt patvirtino Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas Ramutis Rimeikis.

„Jis jau dvi savaites gulėjo ligoninėje, sirguliavo. Mes su juo bendravome dar praeitą savaitę, tada jį perkėlė į kitą skyrių, lyg jau dalykai buvo pagerėję, bet šiandien Rimgaudas mirė“, – 15min pasakojo R.Rimeikis.

Velionis bus pašarvotas laidojimų namuose „Nutrūkusi styga“. Lankymas rugpjūčio 21 d., trečiadienį, nuo 15 val. Karstas išnešamas ketvirtadienį 14 val., laidojimas Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

Nuo 1965 m. Jaunimo teatre vaidinantis R.Karvelis sukūrė per šimtą įsimintinų vaidmenų teatre, kine ir televizijoje. Daug metų vaidino žinomame lietuvių seriale „Giminės“, kur įkūnijo Marijano Sigizmundo vaidmenį.

Pastaruosius keletą metų, sulaukęs garbaus amžiaus, aktorius jau nebevaidino, tačiau neslėpė, kad scena buvo didžiausia jo aistra.

„Alma littera“ nuotr./Rimgaudas Karvelis ir Gražina Balandytė
„Alma littera“ nuotr./Rimgaudas Karvelis ir Gražina Balandytė

Šių metų pradžioje aktorius taip pat gulėjo slaugos ligoninėje, tačiau pasveikęs turėjo planų kurti dokumentinių filmų ciklą apie Valstybinį jaunimo teatrą. Net ir sveikatos problemų kamuojamas R.Karvelis nuolat svečiuodavosi pas Lietuvos teatro sąjungos kolegas, nepraleisdavo čia vykstančių renginių. Jo paroda iki šiol puošia vieną iš pastato kambarių.

„Taip pat jis kūrė filmą apie E.Nekrošių, buvo gavęs stipendiją. Jis buvo labai aktyvus ir labai norėjo pabaigti filmą. Deja...“, – neslėpdamas liūdesio kalbėjo R.Rimeikis.

Jis nemėgo liūdnų dalykų, visą laiką buvo linksmas

Prisimindamas scenos legendą R.Rimeikis sako, kad Valstybinio Jaunimo teatro veteranai iki šiol palaikydavo stiprų ryšį, o jis aktorių prisimena kaip itin šiltą asmenybę.

„Jis neapsakomai mielas žmogus, kurį visi labai mylėjo. Ir humorą labai mėgo, anekdotus. Nemėgo liūdnų dalykų, visą laiką buvo linksmas, darydavo parodijas“, – aktorių prisimena Lietuvos teatro sąjungos pirmininkas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimgaudas Karvelis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Rimgaudas Karvelis

Aktorius prieš kelis dešimtmečius išsiskyrė su žmona Aldona. Didžiulė tragedija aktorių ištiko prieš penkerius metus, kai buvo nužudytas jo sūnus, dailininkas Naglis Karvelis. Nusikaltimu apkaltintas žinomas kino režisierius Algimantas Maceina.

R.Karvelis gimė 1933 metais Kaune, mokėsi Vilniaus 7-ojoje vidurinėje mokykloje, 1957 metais baigė buvusią Lietuvos konservatoriją. 1956–1963 metais aktorius dirbo Marijampolės (anksčiau – Kapsuko), 1963–1965 metais Klaipėdos dramos teatruose.

R.Karvelis buvo ne tik aktorius, režisierius, bet ir Jaunimo teatro metraštininkas. Visą gyvenimą kaupęs ir rinkęs teatro archyvą, pats prisidėjęs prie spektaklių filmavimo ir fotografavimo, menininkas sukūrė kelių dalių filmą apie įvairius Jaunimo teatro istorijos etapus.

2012 metais už viso gyvenimo nuopelnus aktorius gavo „Auksinį scenos kryžių“.

VIDEO: 10 + 1 temų apie teatrą su Rimgaudu Karveliu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius