Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Monika Dirsytė pasiruošusi 10-ies valandų išpažinčiai: 15min kvies žiūrėti performansą tiesiogiai

Šiuolaikinio meno mugėje „Art Vilnius‘15“ žiūrovų geriausia menininke pripažinta Monika Dirsytė šiemet mugės lankytojus žada nustebinti nauju performansu „Kompleksas“.
Monika Dirsytė
Monika Dirsytė / Asmeninio albumo nuotr.

Šįkart ilgų distancijų performansistė surinko aštuonių merginų komandą ir pirmą kartą dešimt valandų atvirai kalbės apie savo kompleksus. Merginas stebės ne tik mugės lankytojai, bet ir portalo 15min skaitytojai, kurie galės stebėti performansą tiesiogiai.

„Kalbu apie laisvę būti savimi, toks koks esi, tam kad mylėti save ir kitus svarbiausia reikia priimti save: su baimėmis, netobulumu, ydomis ir klaidomis, tik priėmę save mes galime keistis. Noriu pasakyti, kad tik būdavi vienas kitam atviri galime keistis ir taip priartėti prie žmogaus esmės. Aš manau, kad būti atviru yra kelias į buvimą žmogumi. Humaniškumas pati didžiausia vertybė ir gyvenimo prasmė. Kartu su merginomis nusiplėšime kaukes ir liksime tik su savo baimėmis, kurias vėliau išjuoksime, paleisime, tas dešimt valandų būsime tikresnės negu tikros“, – sako 27-erių menininkė, kuri kartu su grupe kalbės apie slapčiausius dalykus, paslaptis bei kompleksus.

Vilniaus dailės akademijos diplominis darbas tampa paskutiniu jos darbu akademijoje, toliau perspektyvi menininkė keliaus po Europą ir pristatys šį meno kūrinį. Menininkė šįkart jėgas suvienijo su fotografe, moksleive, režisiere, žurnaliste bei architekte.

Asmeninio albumo nuotr./Živilė Miklytė
Asmeninio albumo nuotr./Živilė Miklytė

„Komplekse” dalyvauja įvairių profesijų ir požiūrių merginos, kurios vieningai teigia, kad žmogus kuris slepiasi už kaukių praranda save, o praradęs save žmogus praranda gebėjimą džiaugtis gyvenimu. „Aš noriu parodyti, kad drąsa yra būti savimi, o ne tuo kuo nori matyti kiti“, – sako Monika.

Mažą poros minučių ištrauką merginos pristatė „Art Vilnius‘16“ spaudos konferencijos metu, aštuonios jaunos moterys susikibusios rankomis žengė geltonu kilimu ir keletą minučių garsiai juokėsi.

„Geltonas kilimas tai tarsi priešprieša raudonam kilimui, nes juo einantys dažnai stato save tuo ko jie nėra, o geltonas tai tarsi – laimės, džiaugsmo simbolis, gebėjimas būti savimi, toks koks tu esi. Ėjome tuo kilimu tokios kokios mes esame su visais savo kompleksais ir privalumais. Sugebedamos juoktis ir iš savęs ir kartais negatyvaus požiūrio į mus“, – mintis dėsto Monika.

VIDEO: Meno Pusryčiai. Monikos Dirsytės performansas.

Performansas šiuolaikinio meno šaka, dažnai eiliniam žmogui sunkiai suprantamas dalykas, kyla klausimas ar kiekvienas pilietis supras šį pasirodymą?

„Mano pasirodymai skirti apsoliučiai visiems, juk visų pirma visi esame žmonės ir turime kompleksų. Noriu pasakyti, kad kompleksai yra nei gerai nei blogai, iš vienos pusės jie stabdo ir užblokuoja žmogų, iš kitos varo į priekį. Aš šneku apie tai, kad pavyzdžiui ant Lietuvos raudono kilimo aš matau be galo daug komplesuotų žmonių, kurie savo poza tarsi bando įrodyti save, bet tai yra klaida, nes įrodyti save gali tik savo siela, taigi tikiu, kad šios drąsios moterys tai ką darys dešimt valandų apnuoginusios savo sielą palies kiekvieną, nesvarbu ar tai menininkas ar eilinis žmogus“, – įsitikinusi Monika.

Repeticijų metu, kurios vyko beveik pusę metų, žmonės stebėdami mūsų performansą atrasdavo savo patirtus išgyvenimus.

Kiekvienai sukneles kūrė dizainerė Kristina Sviderskaitė, kuri turi talentą pajausti moters vidų.

„Nerimavau kaip pavyks apjungti aštuonias skirtingas moteris ir kartu parodyti jų individualumą. Bet tas ir buvo įdomiausia! Kurdama labai daug galvojau apie kompleksus, moterų panašumą ir skirtingumą, apie asmeninius išgyvenimus. Rezultatas aštuonių skirtingų suknelių kolekcija. Visos suknelės juodos spalvos, nes ši spalva ir audinio tvirtumas – gedulo, apsivalymo, sunkumo simboliai“, – sako rūbų dizainerė K.Sviderskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius