Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Moterims Paryžiuje vis dar draudžiama mūvėti kelnes

Įstatymas, draudžiantis moterims mūvėti kelnes, vis dar galioja Paryžiuje, pranešta pirmadienį, tokiu būdu Prancūzijos sostinė teoriškai yra netgi griežtesnė mados vėjams nei bekompromisis Sudanas.
Aukštakulniai
Klube / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuostata, neleidžianti moterims rengtis kaip vyrams, būtent mūvėti kelnes, Paryžiaus policijos viršininko buvo įvesta 1800 metais ir niekada nebuvo panaikinta, rašo telegraph.co.uk.

Įvedus tokią taisyklę, paryžietės, norinčios rengtis kaip vyrai, „turėjo prisistatyti į Paryžiaus pagrindinį policijos skyrių, kad gautų leidimą“.

1892 metais taisyklė buvo truputį sušvelninta ir pataisyta: kelnes leidžiama mūvėti  tuomet, kai „moteris laiko vadeles“.

1909 metais šis potvarkis dar kartą buvo paliestas ir prie jo pridėtas papildomas punktas, jog moterims leidžiama būti su kelnėmis, kai jos „važiuoja dviračiu ar vairuoja automobilį“.

1969 metais, kai prasidėjo judėjimai už lygias teises, Paryžiaus taryba paprašė miesto policijos viršininko panaikinti potvarkį. Jo atsakymas skambėjo taip: „Neprotinga keisti teksto tuomet, kai numatyti ar nenumatyti pakeitimai mados srityje gali grąžinti mus atgal.“

Pastarąjį kartą panaikinti pasenusią taisyklę bandyta 2003 metais, kai parlamento narys iš prezidento Nicolas Sarkozy partijos parašė ministrui, atsakingam už lyčių lygybę. Ministro atsakymas buvo: „Nesilaikymas yra kartais efektyvesnis nei įstatymo pritaikymas prie besikeičiančių aplinkybių.“

Dar kartą į pasenusią nuostatą atkreiptas dėmesys tuomet, kai Evelyne Pisier, knygos „Le Droit des Femmes“ („Moterų teisės“) ajutorė, pastebėjo, jog jei kelnės yra privalomos Paryžiaus policininkei, tai jos visos laužo įstatymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius