Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Muzikos garsenybės per koncertą Monrealyje pagerbs prieš metus mirusio Leonardo Coheno atminimą

Virtinė muzikos pasaulio garsenybių, tarp jų Stingas, Elvis Costello ir Philipas Glassas, specialiu koncertu pagerbs prieš metus mirusio iškilaus kanadiečių dainininko ir kūrėjo Leonardo Coheno atminimą, pirmadienį pranešė jo šeima.
Leonardas Cohenas mirė eidamas 83-ius gyvenimo metus
Leonardas Cohenas mirė eidamas 83-ius gyvenimo metus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lapkričio 6 dieną L.Coheno gimtojo Monrealio miesto „Bell Centre“ arenoje vyksiančiame atminimo koncerte surinktos lėšos bus skirtos Kanados menininkams paremti. Renginyje ketina dalyvauti ir šalies ministras pirmininkas Justinas Trudeau.

Kviesdamas tėvo kūrybos gerbėjus iš viso pasaulio atvykti į šį koncertą, Adamas Cohenas sakė, kad legendinis dainų kūrėjas buvo prašęs palaidoti jį gimtajame Monrealyje šalia tėvų ir pasistengti, kad jo laidotuvės būtų kiek įmanoma kuklesnės.

„Jei norite viešo renginio, atvykite į Monrealį“, – rašoma A.Coheno, kuris taip pat yra muzikantas, išplatintame pareiškime.

„Šį koncertą laikau savo pareigos tėvui įvykdymu. Susirinkime Monrealyje paskambinti varpais, kurie dar gali skambėti“, – sakė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonardas Cohenas mirė eidamas 83-ius gyvenimo metus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonardas Cohenas mirė eidamas 83-ius gyvenimo metus

E.Costello ir Stingas, kaip ir L.Cohenas, yra dainų kūrėjai, kurių eilėse gausu metaforų, o Ph.Glassas laikomas vienu įtakingiausių kompozitorių tarp savo amžininkų.

Koncerte taip pat pasirodys kanadietės dainininkės Kathryn Dawn Lang, žinoma k.d. Lang pseudonimu, ir Leslie Feist, amerikietė popmuzikos žvaigždė Lana Del Rey ir folkroko atlikėjai Damienas Rice'as bei Wesley Schultzas, kuris yra grupės „The Lumineers“ lyderis.

Lietuviškų šaknų turintis 82 metų L.Cohenas mirė lapkričio 7 dieną savo namuose Los Andžele. Kūrėjas anapilin iškeliavo likus dienai iki netikėtos Donaldo Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose. Leonardas Cohenas mirė miegodamas po nelaimingo atsitikimo, kuomet naktį pargriuvo savo namuose Los Andžele.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonardas Cohenas mirė eidamas 83-ius gyvenimo metus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonardas Cohenas mirė eidamas 83-ius gyvenimo metus

Iš pradžių L.Cohenas pripažinimą pelnė kaip poetas ir tik vėliau žengė pirmuosius atsargius žingsnius muzikoje.

Jo plunksnai priklauso kai kurios iš labiausiai įsimintinų šios kartos dainų, įskaitant meditacines „So Long, Marianne“, „Suzanne“ bei „Hallelujah“.

Pastaroji daina, kurioje gausu biblinių motyvų, buvo perdainuota daugelio atlikėjų: Jeffo Buckley, Johno Cale'o, k.d.lang ir Rufuso Wainwrighto.

Ši daina iš kultinio hito virto šiuolaikiniu šio žanro standartu, skambančiu daugybėje kino ir televizijos filmų, „YouTube“ vaizdo įrašų, muzikos talentų šou ir mokyklų chorų repertuare.

Savo paskutinį albumą „You Want It Darker“ L.Cohenas išleido likus kelioms savaitėms iki mirties.

15min primena, kad Leonardas Cohenas gimė 1934 metų rugsėjo 21 dieną Vestmaunte, anglakalbiame Monrealio priemiestyje, viduriniosios klasės žydų šeimoje. Jo motina Masha Klonitsky buvo Kauno rabino Solomono Klonitsky-Kline'o dukra. Tuo tarpu jo senelis iš tėvo pusės Lyonas Cohenas, gimęs Budviečiuose, Vilkaviškio rajone, buvo Kanados žydų kongreso įkūrėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius