Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

N.Pareigytė atvirai apie priklausomybę: „Atsiradus vaikui supratau – jam reikia blaivios mamos“

Nijolė Pareigytė-Rukaitienė neslepia, kad turėjo problemų su alkoholizmu. Nesibaigiantys vakarėliai, rytinės pagirios ir savigrauža – visa tai teko išgyventi populiarios grupės „69 Danguje“ narei. Šiandien ji atvirai dalinasi savo patirtimi ir prisipažįsta, kas ją paskatino išbristi iš žmones skandinančio alkoholizmo.
Nijolė Pareigytė-Rukaitienė
Nijolė Pareigytė-Rukaitienė / Stop kadras

„Pirmą kartą visada atrodo, kad viskas bus saikinga iki tam tikro momento. Paskui pastebėjau, kad saikas jau seniai peržengtas. Atsirado besaikis vartojimas, o diena išnykdavo iš gyvenimo. Lipant ant scenos, niekas netikrina su alkotesteriu, galime jaustis laisvai, nes mes ir atvažiuojam į vakarėlius – linksminti. Net negalėjau įsivaizduoti, kaip einant į klubą galima nevartoti alkoholio, juk ten visi geria“, – atvirai LRT televizijos laidoje „Klauskite daktaro“ pasakojo atlikėja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nijolė Pareigytė-Rukaitienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nijolė Pareigytė-Rukaitienė

Nijolė prisipažino, kad pradėjo nesutarti su savimi, jai teko laužyti sau duotus pažadus. Atlikėja būdavo dažnas vakarėlių svečias, tačiau pagimdžiusi dukrą viskas pasikeitė.

„Kai atsirado vaikas, supratau, kad jam reikia geros, blaivios ir atsakingos mamos. Suvokiau, kad sau meluoju ir pavedinėju – negerbiu savęs. Man atsirado moralinis „pachmielas“, kada žiauriai graužė sąžinė ir labai save kaltinau, galvodavau: „Kokia tu mama, kaip tu elgiesi.“ Tas moralinis „pachmielas“ man kainavo per daug ir nebuvo vertas linksmybių. Supratau, kad nebegaliu savęs kankinti“, – teigė dainininkė.

Loretos Kondratės nuotr./Nijolė Pareigytė-Rukaitienė
Loretos Kondratės nuotr./Nijolė Pareigytė-Rukaitienė

Atlikėja pasakojo supratusi savo problemą ir tai jai leido priimti sprendimą – atsisakyti alkoholio: „Kai tu tai supranti, priimi tam tikrus sprendimus. Manasis buvo užsikoduoti, todėl pasitelkiau į pagalbą psichoterapeutą. Nuo tos dienos jau trys metai – nei lašo.“

„Pradėjau save mylėti, gerbti ir savimi didžiuotis. Ne kas kitas, tik tu pats gali save suprasti ir jei tu matai, jauti, kad gyvenime jau kažkur yra perlenkta lazda, kad tu nesi padėties šeimininkas, turi suvokti. Save nuodyti ir žlugdyti yra pats blogiausias dalykas. Būdamas blaivas esi padėties šeimininkas, o priimti gyvenimo sprendimai – teisingi“, – pasakojo N.Pareigytė-Rukaitienė.

Tačiau kaip atsisakyti alkoholio, kai be jo žmogus negali įsivaizduoti nei vienos dienos? Laidoje „Kvieskite daktarą“ patarimus davė garsus medicinos profesorius Alvydas Unikauskas: „Pirmiausia, jūs turite atsakyti į klausimą ar tikrai norite nustoti vartoti alkoholį, nes jei abejojate, vis kita neturi jokios prasmės.“

„Toliau pamėginkite įsivaizduoti, kaip jūsų gyvenimas, savijauta ir mintys atrodys, kai nevartosite alkoholio. Kitas žingsnis – matydami tą vaizdą turite pajausti džiaugsmą. Galiausiai turite patikėti, kad tai yra įmanoma. Toliau techninės priemonės – vietoje žodžio „išgerti“ reikia keisti žodžiais „aš noriu paskaityti knygą“, „noriu nusipirkti naujus batelius“ ir panašiai“, – Lrt televizijos laidoje „Klauskite daktaro“ sakė A. Unikauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alvydas Unikauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alvydas Unikauskas

Polinkį į priklausomybes lemia ir žmogaus organizmas. Pasak profesoriaus, žmonių patirtis parodo ar jis gali sau leisti išgerti.

„Visi žmonės žino kaip su jais yra. Yra tokių, kurie gali išgerti tik šiek tiek ir tai visiškai neatsiliepia žmonių polinkiuose – ar jis įniks į alkoholį, ar ne. O yra ir tokių, kuriems jau pirmi 50 gramų alkoholio sudaro didelę riziką, kad jis norės daugiau. Jei jūs įtariate, kad priklausote kategorijai, kuri lengviau pasiduoda alkoholiui – reikia jo išvis vengti“, – pasakojo profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius