-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nemalonus maudynių šleifas – šlapimo takų uždegimas

Vasara dar nesibaigė ir kol lepina šilti orai daugelį vaikų sunku prisikviesti iš įšilusio vandens telkinio ar smėlio dėžės, kur jie, rodos, galėtų žaisti visą dieną. Tačiau tėvai turėtų pasirūpinti, kad tokios pramogos būtų saugios ir vėliau mažyliui netektų kentėti dėl šlapimo takų uždegimo.
Nereikėtų leisti vaikui ilgai būti su šlapiu maudymosi kostiumėliu, nes drėgmė ir šiluma sudaro palankias sąlygas uždegimui.
Nereikėtų leisti vaikui ilgai būti su šlapiu maudymosi kostiumėliu, nes drėgmė ir šiluma sudaro palankias sąlygas uždegimui. / istockphotos.com nuotr.

Vaikų šlapimo takų infekcijos – tai bakterinės kilmės uždegimas, kuris atsiranda įvairiose šlapimo organų sistemos vietose – šlapimo pūslėje, šlapimtakiuose ar inkstuose. Pasak Vilniaus universiteto vaikų ligoninės pediatrijos skyriaus vedėjos vaikų nefrologės dr. Augustinos Jankauskienės, sunkiausia atpažinti uždegimą, kuris apėmęs inkstus. „Inkstuose esanti infekcija gali būti be šlapinimosi sutrikimų, temperatūra pakyla iki 38 laipsnių ir daugiau, vaikas gali skųstis pilvo ar nugaros skausmu, tačiau medicininio išsilavinimo neturintis žmogus to tikrai nesusieja su šlapimo takų infekcija“, – teigė gydytoja ir pridūrė, kad tik atlikus tyrimus galima pagrįstai patvirtinti diagnozę.

Tuo tarpu šlapimo pūslėje esančio uždegimo neįmanoma nepastebėti: nors temperatūros nebūna, vargina skausmingas šlapinimasis, kartais net su krauju.

Arbatėlės nepadės

Anot dr. A.Jankauskienės, blogiausia yra tai, kad tėvai, pastebėję pirmuosius šlapimo takų infekcijos požymius, nesikreipia į medikus, o pasikliauna liaudiškais metodais. „Kai vaikas pradeda dažnai ir skausmingai šlapintis, jį reikia gydyti. Arbatėlių ir vonelių neužtenka, nes negydoma ši infekcija pakyla į inkstus“, – įspėjo dr. A.Jankauskienė.

Norint išvengti ligos gydytoja pataria nesimaudyti neaiškiuose vandens telkiniuose, ypač tokiuose, kur girdomi gyvuliai.

Pasak medikės, dažnai tėvai nereaguoja ir į lėtines infekcijas, tokias kaip dieninis šlapimo nelaikymas. „Tai nėra tas pats, kai vaikas pasišlapina miegodamas naktį. Dieninį šlapimo nelaikymą tėvai dažniausia aiškina tuo, kad vaikas užsižaidė arba tingėjo nueiti į tualetą, todėl truputį prilašino į kelnaites, tačiau tai jau gali būti ligos pradžia“, – teigė gydytoja. Infekcija ilgainiui įsisenėja ir todėl, kad kai kurie tėvai bijo gydymo antibiotikais. Tačiau medikė ramino, kad dažnai vaistai, kuriais gydomas šlapimo pūslės uždegimas, išsiskiria su šlapimu, todėl nekenkia žarnynui ar kitiems organams. Be to, anksčiau pastebėjus ligą, ji išgydoma mažesnėmis vaistų dozėmis. Anot dr. A.Jankauskienės, gydymas skiriamas kiekvienam individualiai, tad priklausomai nuo būklės gali pakakti ir trumpalaikio antibakterinių vaistų kurso.

Mergaitės serga dažniau

Iki 40 proc. šlapimo takų uždegimų priežasčių yra įgimtos, o pagal dažnumą mergaitės šiomis ligomis serga net dešimt kartų dažniau. Tai lemia ir anatomija, nes mergaičių šlaplė trumpesnė ir infekcijos patekimo kelias yra greitesnis.

Norint išvengti ligos gydytoja pataria nesimaudyti neaiškiuose vandens telkiniuose, ypač tokiuose, kur girdomi gyvuliai. Taip pat reikėtų prižiūrėti, kad vaikai ant smėlio nesėdėtų be kelnaičių. Nereikėtų leisti vaikui ilgai būti su šlapiu maudymosi kostiumėliu, nes drėgmė ir šiluma sudaro palankias sąlygas uždegimui. Todėl po maudynių vaiką reikėtų perrengti sausais drabužiais.

Jei vis dėlto pasireiškia ligos simptomai,. A.Jankauskienė patarė nedelsiant kreiptis į gydytojus, kad būtų atlikti tyrimai ir išrašyti receptiniai vaistai. Anot medikės, profilaktikai svarbu vartoti daug skysčių ir neleisti vaikui kentėti, kai kyla noras šlapintis, nes retas šlapinimasis sudaro sąlygas infekcijai vystytis. „Tinka gerti spanguolių gėrimus, vaistažolių arbatas, daryti vaistažolių voneles. Jei šlapinimasis yra skausmingas, galima vartoti paracetamolio žvakutes, kurios nuims skausmą ir palengvins šlapinimąsi“, – patarė gydytoja. Tačiau, anot jos, labai svarbi išlieka vaiko higiena, apatinių drabužių keitimas ir bendros sveikatos būklės stebėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius